Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Att blanka aktier - hur funkar det?

Kanske har du hört uttrycket “blanka aktier” eller möjligen att “ligga kort”. Det är en klart mer komplicerad investering än att bara köpa och äga aktier, som handlar om att man satsar på att aktierna ska tappa i värde istället för att gå upp. Det kan vara ett alternativ för dig som investerare men man ska också överväga riskerna och kostnaderna.

I vanliga fall köper du en aktie och hoppas på att den ska öka i värde över tid, vilket som motsats kallas att “ligga lång” även om man normalt bara pratar om att köpa aktier. Om du köper för t ex 100 kr och säljer när de är värda 120 kr så har du gjort en vinst på 20 kr per aktie som du äger. Ganska enkelt väl? Det går dock att spekulera i nedgångar om man så vill och att då tjäna pengar när aktier tappar i värde, dvs att man “dissar” ett bolag.

Hur funkar det att blanka aktier?

En dissning av detta slag görs genom att blanka aktier. Det man gör i praktiken är att låna aktier av någon som är villig att låna ut, för att sedan direkt sälja aktierna (fast att man egentligen inte äger dem). Planen är att man ska kunna köpa tillbaka dem igen senare när priset är lägre, och återlämna dem till den man har lånat dem av. Med så kallad CFD-handel så behöver du dock inte själv låna från någon, utan överlåter det till din mäklare.

Det kan verka konstigt att man kan sälja aktier som man inte ens äger själv, utan bara lånar, och visst är det lite udda. Men du har alltid krav på dig att lämna tillbaka aktierna tids nog och då måste man köpa tillbaka dem igen för att kunna göra det. Eftersom man spekulerar i att aktierna ska gå ner snarare än upp (som man vanligen gör), så hoppas man kunna köpa tillbaka dem billigare senare. Det funkar dock bara om aktiernas värde sjunker.

Ett enkelt exempel är att du vill blanka 100 aktier som kostar 100 kr styck och hittar någon som är villig att låna ut dem till dig. Du säljer dem därefter för just 100 kr styck, som är deras nuvarande värde. Totalt blir det 10 000 kr i fickan. Du tror dock att aktierna kommer att gå ner snart och med lite tur har du rätt. Om de går ner till 90 kr styck kan du då köpa igen dem för detta pris.

Du spenderar då endast 9 000 kr på köpet jämfört med att du fick 10 000 kr vid försäljningen. Mellanskillnaden är 1 000 kr. Detta är vad du har gjort i vinst genom att aktien har gått ner 10 kr. Detta minus courtage och ränta för lånet. Om du hade handlat med aktier på vanligt vis så hade du velat att de skulle gå upp. Hade värdet stigit till 110 kr så hade du gjort samma vinst. Om du blankar aktier och de går upp så förlorar du dock pengar istället.

Saker att tänka på gällande blankning av aktier

Att blanka aktier är mer komplicerat än att bara köpa och det finns klart fler saker att hålla reda på. Man bör därför inte ge sig på blankning om man är nybörjare. Du bör vara insatt i aktiehandel och läsa på ordentligt om hur det funkar att blanka aktier.

De två saker som är viktigast att ha koll på är risken, belåningen och kostnaderna. Vi ska gå igenom lite varför det är så och sätta upp ett varningens finger, så att du vet vad du ger dig in på.

Man kan förlora mer än sin investering

Risken är viktig eftersom det inte finns någon gräns för hur mycket du kan förlora om aktien du blankat stiger i värde. När du köper aktier kan du som mest förlora det du köpte för. Om aktiens värde går ner till noll så har du förlorat allt. När du blankar så finns det teoretiskt ingen övre gräns för hur mycket en aktie kan stiga i värde och därför kan du, om du väntar länge och aktien går upp mycket, förlora klart mer än du har satsat.

För att förebygga risken att förlora onödigt mycket pengar är det en bra idé att ha en så kallad stop-loss, som i princip är en regel som går in och avslutar affären när din förlust når en viss nivå. Det är så klart inte kul att förlora pengar men det är bättre att göra en begränsad förlust än att hänga kvar och sjunka djupare ner i hålet.

Den potentiellt största risken vid blankning är dock belåningen. Nyare mäklare kan erbjuda upp emot 5 gånger (500 procent) belåning. Det innebär att ifall en aktie rör sig 1 kr, så blir detta för dig i verkligheten värt 5 kr per aktie. Det finns alltså möjlighet till en större vinst än vad man egentligen har att satsa, men till en klart större risk. Blankning med belåning är något som man bör vara extra försiktig med eftersom det kan leda till stora förluster.

Kostnaderna och belåning för blankning

När du blankar aktier finns det olika kostnader förknippade med detta. För det första vill ombudet, t ex en nätbank eller aktiemäklare, ha courtage / betalning för att genomföra affären. Hur mycket detta är varierar och det är nu för tiden klart billigare än det har varit.

För det andra vill den som lånar ut aktierna till dig ha en viss ersättning för detta. Ingen lånar ut sina aktier helt gratis så förvänta dig att lite pengar försvinner här. Du betalar i princip en ränta för den tiden du lånar och / eller belånar aktierna. Så fort du lånar över natten så måste du betala denna ränta och ju längre du lånar ju mer blir det i ränta.

Det kan även tillkomma andra avgifter och liknande så innan du börjar blanka aktier bör du kolla upp exakt vad det kostar hos den bank eller mäklare som du vill använda.

Övrigt bra att ha koll på

När du blankar aktier så lånar du dem bara, du äger dem inte. Det är fortfarande den som lånar ut aktierna till dig som är ägare och därför är de denna person som har rätt till aktieutdelningar och liknande. Det innebär också att om du har blankat aktierna över utdelningsdagen så måste du betala en ersättning till den som lånat ut dem, som kompensation för den förlorade utdelningen.

Det går normalt inte att blanka alla aktier. Det måste först och främst finnas någon som är villig att låna ut aktier till dig och det måste också finnas tillräckligt stor omsättning (tillräckligt många som köper och säljer just den aktien). Vanligast är att man blankar aktier i storbolagen som handlas frekvent. Du kan läsa om blankning av aktier som Tesla på en sida som Valutahandel.se om du vill förstå hur det funkar, risker osv.

De som lånar ut aktier är vanligen stora aktörer som har mycket långsiktiga innehav, t ex fondbolag, försäkringsbolag och pensionsförvaltare. Vem som helst kan blanka aktier, även privatpersoner men eftersom det är en mer komplex process så är det något främst för vana investerare. Hedgefonder har ofta blankning som ett extra verktyg för att tjäna pengar.

Kan blanka aktier vara något att testa?

Det är en fråga som är svår att svara på rakt av. Du bör inte vara en nybörjare utan ha bra koll på aktier och investeringar om du ska våga dig på detta. Framför allt bör du läsa på och sätta dig in noga i hur blankning fungerar, vilka risker och kostnader som det innebär osv. Om du fortfarande tycker att det låter som ett bra alternativ finns det så klart inga hinder.

För att det ska gå att göra vinst på en blankningsaffär gäller det att de aktier du blankar tappar i värde och att du därmed kan köpa tillbaka dem till ett lägre pris. Att du förväntar dig en nedgång är alltså ett grundläggande krav för att det ska bli en ok affär. Så fort aktierna som du har blankat gå upp över värdet då du blankade dem, kommer du förlora pengar.

Du bör sätta en gräns för eventuella förluster med hjälp av stop-loss. På så vis begränsar du förlusterna. Läs gärna på om stop-loss. Det är också normalt bäst att inte blanka på allt för lång sikt. Aktier går normalt upp över tid, som man kan se på världens börser, och det innebär att man har oddsen mot sig om man väntar länge. Det kostar även klart mer att blanka långsiktigt på grund av kostnader och räntan för att låna aktierna.

Det finns skäl till att det främst är hedgefonder och kapitalförvaltare som sysslar med blankning. Det är mer komplext och mer riskabelt. Skälet till att blanka aktier istället för att investera på vanligt vis är förmodligen att man antingen vill spekulera i en specifik akties nedgång eller en större börsnedgång, alternativt motbalansera andra investeringar. Tror man sig ha koll på hur aktien eller börsen kommer gå så är det givetvis ett sätt att tjäna pengar även när börsen går dåligt, men som sagt även en risk.

Följ oss på Facebook