Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Att lägga sina ägg i olika korgar - riskspridning för aktier och fonder

Ett av de allra mest klassiska råden när man sparar / investerar pengar är att man inte ska lägga alla sina ägg i samma korg. Enkelt översatt innebär det alltså att man inte bör satsa alla sina pengar på samma aktie / fond, eller vad det nu är man vill investera i. Om man vill försöka sig på att öka sina tillgångar genom att investera pengar måste man sprida riskerna.

Aktier är ett väldigt bra exempel när man diskuterar risker och att försöka sprida sina risker. Aktiefonder består av många olika aktier och på så vis är de oftast mycket säkrare än att köpa enskilda aktier. Man får automatiskt en viss spridning på sin risk genom att köpa en fond. När man satsar på aktier satsar man även på ett specifikt bolag och på dess styrka och dess potential.

Den stora förhoppningen är givetvis att en aktie ska gå upp och att den ska ha en bra utveckling över den period man räknar med att behålla aktien. Vissa aktier vill man satsa på långsiktigt och givetvis då behålla länge och andra aktier köper man med tanken att de ska säljas snabbt. Den vanlige spararen brukar normalt titta på aktier med längre sparhorisont och lägre risk, men det finns alltid en viss risk.

Alltid en risk att aktier går dåligt eller sämre än förväntat

Aktiemarknaden är inte helt lätt att förstå sig på och det är svårt att förutspå hur det kommer att gå. Även de som arbetar med att förutspå hur det kommer att gå och som arbetar med aktieanalys och ekonomi brukar säga att det är väldigt svårt att säga något med säkerhet. Många gånger handlar det om att gissa så gott det går och hoppas att det går åt rätt håll.

Det man kan göra är som sagt att satsa på lite säkrare aktier med lägre risk. Ett bra exempel på en stabil aktie är HM. De har gått bra under en längre tid och det är en aktie som man kan lägga i sin portfölj och behålla under en lite längre period. Men även stabila aktier har sina dalar och ibland har man oturen att köpa in sig när en aktie ligger på en topp och är på väg att vända nedåt. Fast det är ju som sagt inte lätt att veta i förväg.

Eftersom aktier alltid kommer vara nyckfulla, även om man tycker sig ha ganska bra koll på aktiemarknaden och vad som påverkar aktiers upp- och nedgångar, är det av stor vikt att man inte satsar alla sina pengar på en eller få olika aktier.

Tanken med att sprida risken genom att köpa flera olika aktier är ganska enkel i grunden. Du vet att det finns en ganska stor risk att någon av dina aktier kommer gå ner eller gå lite sämre förr eller senare. Därför väljer du att satsa på flera olika aktier - så att när den dagen kommer då en aktie går ner går förhoppningsvis dina andra aktier upp och väger upp de pengar du tappat.

Du kan välja att bara satsa på en eller några få aktier om du vill men det finns inte så jättestor vits att göra det. Det finns så pass många bra aktier att köpa att det skulle vara ganska onödigt att lägga alla sina pengar på ett och samma ställe. Jag ska visa ett ganska simpelt exempel nedan.

Ett intressant exempel på riskspridning

Sprid riskerna när du handlar med aktier och fonder

Tänk att du har 20 000 kr att köpa aktier för och även har fyra olika aktier som du tittar på och som du tror kan vara bra investeringar. Ditt första alternativ skulle kunna vara att välja ut en av dessa aktier - den som du tror mest på givetvis eller om du tror lika mycket på dem så får du väl lotta. Av dessa fyra aktier kan det tänkas att en av dem kommer gå jättebra, två kommer gå hyfsat bra och en kommer gå dåligt (vilket skulle innebära att den går ner snarare än upp i värde).

Ifall du investerade i en enda aktie för 20 000 kr så kan det alltså innebära att du antingen satsade dina pengar i det bolag som kommer gå jättebra, nåt av de två som kommer gå hyfsat bra eller det som kommer gå dåligt. Ju mer insatt du är i aktier och ekonomi etc ju mindre är givetvis risken att du satsar helt fel, men det är aldrig helt säkert att man väljer rätt även om man tycker sig vara kunnig. Ifall du är en medelsparare som inte är så insatt är risken lite större.

För dig kanske de fyra bolagen alla kändes ungefär likvärdiga och alla verkade intressanta att satsa på. Du kunde alltså inte direkt veta vilket av dem som skulle gå jättebra och vilket som skulle gå dåligt. Det innebär i princip att du skulle ha 25 % chans att lyckas investera dina pengar i det bolag som sedan gick upp väldigt mycket men du har även 25 % risk att köpa det bolag som sedan går dåligt.

Om man vill vara mer optimistisk kan man kanske säga att du hade 75 % chans att välja ett bolag som var helt ok som investering, eftersom tre av fyra bolag sedan skulle gå hyfsat bra eller bra och du skulle då tjäna pengar på dem. Men då finns där som sagt risken för de sista 25 procenten - och det skulle vara riktigt tråkigt om man lyckades pricka in just dem.

Alternativ nummer två är att du bestämmer dig för att köpa alla de fyra aktier som du har valt ut. Du lägger då 5000 kr på varje aktie och köper totalt för lika mycket pengar, men med en spridning där du inte lägger alla dina ägg i samma korg. På det här viset kommer du både köpa den aktie som är på väg att gå upp mycket, de två som kommer gå hyfsat och den som kommer gå sämre.

Man kanske då kan säga att den bra aktien och den dåliga tar ut varandra, om den ena nu skulle gå ner lika mycket som den andra skulle gå upp. För att hålla vårt exempel enkelt kan vi säga att det var så. Du skulle då ha kvar de två aktier som gick hyfsat och vinsten från dem. Ifall du hade bestämt dig för att satsa på en enda aktie hade du haft 50 % chans att välja någon av dessa och 25 % chans att välja antingen den extra bra eller den dåliga.

När du väljer att dela upp dina ägg i olika korgar kan du alltså inte pricka in den där superaktien på samma vis men fördelen är att du helt och hållet tar bort risken på 25 % att pricka in den aktie som var på väg att gå dåligt. Hela poängen med att sprida riskerna är att man vill eliminera möjligheten att få en enda stor nitlott som gör att man förlorar sina pengar. Med en bra spridning av riskerna kan man givetvis fortfarande råka köpa en eller flera dåliga aktier (eller aktier där man helt enkelt har lite dålig timing), men totalt sett bör det ändå gå plus om man nu har en viss koll på aktier.

Gör samma med fonder också

Man behöver inte använda den här principen bara på aktier utan det funkar bra med fonder också. Ifall man föredrar att spara i fonder har man redan där ofta lite lägre risk jämfört med aktier. Sen kan även fonder ha hög risk beroende på vilken inriktning de har.

Det finns alltid en risk när man investerar pengar i saker som kan tappa i värde. Fonder kan många gånger vara lite säkrare men även dessa behöver man sprida ut en del. Man kan välja att satsa på olika delar av världen - Europa, Asien, USA, Sverige, Japan, Ryssland etc - eller en specifik typ av fond som inriktar sig på bolag som är aktiva inom ett speciellt område.

Att lägga alla sina pengar i en Sverigefond kan visa sig vara lyckat, det har ju t ex gått bra för Sverige och dess företag under ganska många år. Det är dock som alltid en risk eftersom man inte vet säkert om det kommer att fortsätta på samma vis. Förr eller senare blir det dalar i en ekonomi och börsen kan gå ner ganska mycket, det har vi sett vid flera tillfällen historiskt.

Välj därför gärna flera olika fonder med olika fokus. Det kan vara bra att ha en globalfond eftersom den investerar i aktier från många olika aktiemarknader runt om i världen, en Sverigefond är ofta också ett bra alternativ och sedan man kan även titta på blandfonder eller plocka ut någon fond med lite högre risk i exempelvis Ryssland eller Japan för att skapa möjlighet till lite högre avkastning.

Sprid ut dina köp över längre tid

Sprid riskerna över tid

Att sprida riskerna behöver inte bara handla om att köpa flera olika aktier eller fonder utan det kan även handla om timing och när man väljer att göra sina investeringar. Om du t ex skulle ha 50 000 kr att investera är det lockande att ta alla dessa pengar och köpa aktier och fonder för dem direkt idag, för då skulle du ju kunna börja inkassera avkastningen på alla pengarna direkt.

Risken med att göra på detta viset är lite samma som med att köpa bara en enda aktie. Du vet inte säkert ifall den aktien kommer att gå upp eller ifall den kommer gå ner. Du vet inte heller riktigt ifall aktiemarknaden i sig kommer att gå upp eller ner framöver. Även om du är duktig och sprider riskerna genom att köpa flera olika aktier kan det tänkas att du har valt en allmänt dålig tidpunkt för dina investeringar.

Börsen har en förmåga att gå upp och ner över tid. Det är sällan det bara går uppåt utan att det blir någon bredare nedgång som motvikt förr eller senare. Det kan vara en bubbla som spricker eller att börsen bara är lite allmänt övervärderad osv. Det är inte säkert att det blir en enda stor nedgång i form av ett börsras men mindre dalar finns alltid.

Ifall du väljer att köpa in dig med alla pengar vid ett bestämt tillfälle finns alltid risken att du råkat välja att köpa när det är som dyrast och att börsen är på väg nedåt. Du kan givetvis även ha turen att råka välja en bra tidpunkt när aktier och fonder står lågt. Poängen är att även experterna brukar säga att det är näst intill omöjligt att säga när det är som bäst läge att köpa.

Av detta skäl bör man sprida ut sina köp över en lägre period, kanske ett år eller så. Du kan köpa för 10 000 kr direkt och sen välja att investera 3700 kr varje månad efter det under ett helt år eller kanske satsa ytterligare 10 000 kr varannan månad. Vilket upplägg du väljer är upp till dig, men mitt råd är helt klart att du inte köper upp alla dina pengar på en gång.

Det har tidigare gjorts uträkningar som visar att du efter ett år kommer att ha tjänat mer pengar på att sprida ut dina köp än om du gjort ett stort köp - detta även om du skulle lyckas pricka in ditt stora köp hyfsat bra. Om man räknar med att du kommer att träffa både toppar och dalar på börsen när du sprider ut dina köp så blir det faktiskt vanligen ändå mer fördelaktigt att göra på detta vis.

Använd dina förluster för att kvitta vinster när du säljer aktier

En ytterligare fördel med att sprida riskerna - som kanske gäller speciellt aktier men inte enbart - är att man kan kvitta förluster mot vinster vid försäljning. När du har en aktie som har gått riktigt bra och du vill sälja den så blir det givetvis också skatt på de pengar som du har tjänat. Det är alltid tråkigt att betala skatt men det kommer man inte undan.

Ifall du säljer en aktie ett år måste du betala kapitalvinstskatt på vinsten som du har gjort. Denna är 30 procent. Det innebär att om du har gjort en vinst på 10 000 kr så går 3000 kr bort i skatt. Ifall du också skulle sälja en aktie där du har gjort förlust på 10 000 kr så kan du kvitta vinstskatten mot förlusten. I detta fall skulle det innebära att du slipper betala någon skatt alls eftersom vinsten och förlusten var lika stor.

En fördel med att ha en spridning i sin portfölj är att man troligen ofta kommer ha flera bra aktier men även åtminstone någon dålig aktie som man kanske funderar på att göra sig av med. Som i vårt första exempel kanske du har en aktie som gått riktigt bra och som du vill sälja för att kamma hem vinsten och du kanske även har en aktie som har gått dåligt och där du har förlorat pengar.

När du ska sälja den bra aktien kan du se över ifall det är bra läge att även sälja den dåliga aktien, för då har du chansen att kvitta bort skatten. Ibland är det givetvis inte bra läge att sälja en aktie som har gått dåligt men man kan ändå säga att de dåliga investeringar som man har gjort då och då kan utnyttjas på detta vis, för att slippa vinstskatten. Givetvis hade man kanske då hellre haft fyra bra aktier som alla hade gått upp än att ha tre bra och en dålig, men sådant får man givetvis inte välja själv.

Följ oss på Facebook