Aktiebolag vs Enskild firma
- Kategori: Jobb
- Publicerat den 17 april 2011
Tidigare registrerades ungefär lika många enskilda firmor och aktiebolag men sedan kraven minskats på aktiebolag har det blivit allt fler sådana. Nu är ungefär 7 av 10 nystartade företag ett AB. Förändringarna som framför allt har påverkat utvecklingen är att kraven på revisor för aktiebolag och att man endast behöver hälften så stort aktiekapital. Men är ett AB alltid det bästa valet?
Aktiebolag har sina fördelar, men det har även enskilda firmor. Det är inte nödvändigtvis så att du tjänar på att starta ett aktiebolag istället. Det finns fördelar med båda typer och vad du ska välja beror på vad du sysslar med och hur ditt företag ser ut.
När enskild firma är bättre
Enskild firma kan du med fördel starta ifall du har en vinst på mindre än 600 000 kr. Då får du ut mer efter skatt ifall du har enskild firma jämfört med aktiebolag. Även om du utnyttjar aktieutdelningen på bästa sätt kan det trots detta skilja upp mot 12 000 kr i skatt varje år. När du har enskild firma betalar du egenavgifter på 28,9% medan du i ett AB betalar arbetsgivaravgifter istället, vilka uppgår till 31,4%. Detta påverkar givetvis lite.
Ifall du är konsult eller frilansar är det ofta bättre att ha kvar enskilda firman istället för att byta till AB. Om du skulle lyckas enormt bra som konsult och få jättehög vinst kan det vara en idé att fundera på ett aktiebolag men annars kan du med fördel ha kvar din firma. Har du inga anställda eller planerar att investera pengar etc är det en väldigt liten risk för dig och det är just vid hög risk som ett aktiebolag är bra.
Man får heller inte glömma att ett aktiebolag trots de mildare kraven innebär mer krångel än en enskild firma. Du måste fortfarande hålla årsstämma, fixa årsredovisning och föra protokoll över styrelsemöten etc. En enskild firma är alltså många gånger lättare att sköta och man bör inte byta om man inte känner att man kan utnyttja fördelarna.
När aktiebolag är bättre
Ett aktiebolag är framför allt bra när man har en högre risk i sitt företag. Risk kommer t ex från ifall man har anställda som ska ha lön eller om man har leverantörer etc. Om man funderar på ägande i andra bolag och investeringar etc kan det även vara en idé med AB, för att minska risken. Du har ett bra skydd om företaget skulle gå i konkurs, men ifall du t ex är konsult är ju detta väldigt sällsynt.
I vissa fall kan det tänkas att även konsulter och frilansare har krav på sig att ha ett aktiebolag från dem som köper upp tjänsterna. Vid upphandlingar kan det ibland finnas ett kvar på aktiebolag och då har man ju tyvärr inte chansen som enskild näringsidkare.
Slutligen är ju även ett aktiebolag nödvändigt ifall man funderar på att ta in ytterligare ägare för att finansiera företaget. En enskild firma kan alltid endast ha en enda ägare och för att kunna ta in delägare behövs en annan bolagsform. Det finns dock även handelsbolag och kommanditbolag utöver aktiebolaget.