Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Att göra och inte göra när du ska på jobbintervju

En jobbintervju kan vara mycket viktig då den ju påverkar dina chanser att få det där drömjobbet eller jobbet som du verkligen behöver. Det är inte heller direkt lätt att bli kallad till en arbetsintervju när det är många sökande och en eftertraktad tjänst. Därför är man ofta nervös när det är dags för samtalet. Här ska vi därför lista lite bra grejer som du ska göra och vad du verkligen inte bör göra vid en intervju.

Att göra på arbetsintervjun

Att göra

Vi börjar med några punkter som du med fördel ska / kan göra under eller inför (att vara väl förberedd är viktigt så ta dig tid innan och se till att allt är på redo och på topp) jobbintervjun. Vi tar här inte upp de allra mest uppenbara sakerna som att vara trevlig osv då detta är tämligen självklart. Vi tar här istället upp saker som man kanske inte alltid tänker på.

Rätt klädsel

Detta är kanske ganska uppenbart egentligen men det ändrar inte hur viktigt det är. Ska du söka ett jobb som högt uppsatt chef på ett stort företag är klädkoden klart annorlunda jämfört med en jobbansökan på en pizzeria eller liknande. I princip kan man säga att det gäller sig att klä sig på samma sätt som de som redan jobbar där. Är det ledig klädsel som gäller passar det inte att komma i kostym och tvärtom.

Är du osäker på vilken dresscode som gäller på företaget du sökt jobb hos är det bättre att klä upp sig lite extra. Du kan t ex ta en skjorta / blus och lite mer strikta kläder så att du ser ordentlig och seriös ut. Det är normalt bra att vara lite återhållsam med att visa hud tills man vet vilken klädkod och vilka människor som jobbar på ett företag. Håll dig borta från korta kjolar, för mycket urringning, linne, shorts (om det inte är väldigt varmt ute och det känns passande), flipflops etc.

Ha med kopia av ditt CV

Även om du redan har skickat in ditt CV så är det smart att plocka med sig en kopia till intervjun. Om det skulle vara en fråga som kommer upp rörandet ditt CV och intervjuaren inte har det smidigt tillgängligt kan du då hjälpa till lite snabbt. Se även till att du har detta CV i en snygg mapp eller liknande så att det ser snyggt och proffsigt ut. Att ta fram ett skrynkligt CV ser inte snyggt ut alls och ger ett slarvigt intryck.

Rätt kroppsspråk

Ett korrekt kroppsspråk är viktigt för att intervjuaren ska få ett bra intryck av dig. Ögonkontakt är ett bra exempel då en person som flackar omkring med blicken istället för att ha ordentlig ögonkontakt ser nervös ut eller kan det se ut som att du ljuger när du svarar. Sitt med bra kroppshållning samtidigt som du försöker se lite lagom avslappnad ut. Du vill framstå som trygg i situationen.

Det finns många råd gällande kroppsspråk och det kan alltid vara idé att läsa en bok om ämnet för att få lite allmänna tips vad man kan göra för att se trevlig, inbjudande, seriös och trovärdig ut eller vad man inte bör göra. Ett tips är exempelvis att inte sitta med armarna i kors då det är något man ofta gör när man är arg eller i försvarsposition.

Ett leende är allmänt trevligt och det skadar inte att le och se glad ut. Du behöver så klart inte överdriva och le hela tiden men det kan vara en bra början och att du sedan åtminstone tänker på att inte se för allvarlig ut utan att du klämmer in ett leende då och då när det passar sig. Handlar det om ett jobb som är väldigt allvarligt (begravningsbyrå t ex) kanske man ska visa att man kan vara seriös och allvarlig men man ska samtidigt tänka på att många anställer folk som de tror kommer passa in på arbetsplatsen och med arbetskamraterna och då vill man ju inte ha någon som verkar tjurig eller tråkig.

Var redo med dina svagheter

Den klassiska frågan om vilka svagheter du har är väldigt vanlig på arbetsintervjuer. Det är en fråga som många gillar att ställa då den kräver att du tänker till och svarar smart. Det är en fördel om du har ett bra svar på denna fråga. Om du följer fyra enkla grundregler så kommer du att klara dig bra. Va redo ifall frågan dyker upp.

Se till att inte fega ur med något svar som ”Min största svaghet är att jag är en perfektionist”. Ett sådant svar som egentligen är något positivt om dig är troligen inte vad intervjuaren vill höra. Det kanske är sant men det är stor risk att den personen som lyssnar på svaret inte tror på dig utan tänker att du försöker smita undan med ett "halvsvar".

Att vara ärlig är istället vägen att gå. Innan du går på en intervju så fundera igenom vilka dina svagheter är. Skriv ner dessa och fundera på vilka som kan passa sig att ta upp under samtalet. Om du framför en svaghet som är en klar svaghet så känner personen du pratar att du är ärlig och verkligen vågar svara på frågan. Sen ska du självklart välja vilka av dina svagheter du vill presentera. En del är kanske inte passande att ta upp. Var ärlig men inte för brutalt ärlig.

Deal breakers är sådant som du ska undvika. Visst ska du vara ärlig men det betyder ju inte att du ska ta upp sådant som kommer att göra att du inte får jobbet. Ta som exempel ifall du söker ett jobb där du ska ha mycket kontakt med andra människor, då är det inte riktigt läge att ta upp att du just inte är bra i kontakter med andra människor. Välj istället en svaghet som inte är lika ”dålig” för just detta jobb. Välj ut några svagheter som inte nödvändigtvis påverkar din förmåga att sköta jobbet.

Du kan med fördel visa att du försöker överkomma dina svagheter. Du har här en chans att visa att du verkligen försöker komma över dina svagheter, vilket är ett bra tecken på din karaktär. Att anställa en person som inte vågar berätta om sina svagheter är inte lika intressant som att anställa någon som står för dem och samtidigt jobbar med att överkomma dem. Detta visar istället styrka från din sida. Försök gärna få med någon kommentar om att du jobbar för att bli bättre på din svaghet och hur du gör det - men ljug inte här heller.

Kom i tid

Om du ska intervjua en person och denna inte ens har bemödat sig med att komma i tid, skulle du då vara intresserad av att anställa personen? Svaret är ganska uppenbart på denna fråga. Se därför till att vara där i tid till din intervju. En bra grundregel är att komma ungefär fem till tio minuter innan utsatt tid. Att komma allt för lång tid innan ger inte heller bra signaler utan kanske mest verkar underligt eller överdrivet.

Att inte göra på jobbintervjun

Även om det är så att du ska komma ganska kort innan är det inte läge att lämna bostaden så att du precis hinner dit tio minuter innan. Se till att ge dig iväg i god tid så att eventuella förseningar på bussen, vägarbeten eller liknande inte gör att du dyker upp för sent. Planera att vara i området för mötet ett bra tag innan och kanske ta en fika innan, gå en promenad i området eller något annat för att fördriva tiden (givetvis är förutsättningen att du har möjlighet till detta).

Visst finns det saker som du inte kan påverka som riskerar att göra det omöjligt för dig att komma i tid till mötet. Av denna anledning gäller det att ha telefonnumret till arbetsplatsen tillgängligt så att du direkt kan ringa upp och säga till ifall du får förhinder av någon anledning. Är det verkligen en god anledning ska detta inte påverka dina chanser nämnvärt att få jobbet. Har du en bra anledning men låter bli att meddela intervjuaren att du är sen eller inte kan komma är detta dock inte bra och det är något som gör att du riskerar att missa jobbet.

Ställ bra frågor

I slutet av en intervju får du ofta en fråga ifall det är något du undrar över när det gäller jobbet. Se då till att vara förberedd på detta så att du kan ställa de rätta frågorna. Den du för samtalet med är medveten om att du inte kan veta allt om hur det fungerar på företaget osv varför det inte är någon fara att ställa sådana frågor.

Detta visar dessutom intresse från din sida vilket är positivt. Det visar inte bara att du är intresserad av företaget och jobbet utan att du är allmänt nyfiken och vill lära dig och veta mer. Du kan även passa på att klämma in en del frågor tidigare under intervjun ifall det finns ett bra läge. Det kan vara ett sätt att få samtalet att flyta på bra. Dock är det troligen mestadels intervjuaren som kommer att ställa frågorna och du som kommer att svara. Men det är alltid en fördel med ett samtal som känns naturligt och utan obekväma tystnader.

Skicka ett tackkort / email

Ett smart tips är att efter intervjun skicka ett tack till dem du pratade med. Detta kan du göra antingen via email ifall du har deras e-postadress eller via vanlig traditionell post. Tanken är att du ska skilja ut dig själv från andra sökande då det inte många som kommer att göra detta. Sen visar du att intresse från din sida fortfarande finns för denna tjänst. Du får här även en möjlighet att ta upp eventuella saker som du glömde under mötet, för det är ju lätt att man glömmer något viktigt.

En annan trevlig fördel är att du påminner intervjuaren om att du finns. Ifall det var många som sökte till en tjänst är det mycket att komma ihåg och kanske många som skulle kunna passa. Det är inte helt lätt att sticka ut och ifall man har otur blir man bortglömd. Kommer det ett mail av detta slag påminns intervjuaren om dig och kanske plockar fram din CV i högen för att ta en titt. Med lite tur hamnar du då både långt fram i minnet och i högen med bra kandidater.

Några grundregler är att hålla dig kort, skicka det direkt till personen som du träffade, referera till vad ni pratade om och håll dig till en personlig ton som passar dig.

Att inte göra på jobbintervjun

Att inte göra

Lika viktigt som det är att veta vad för några saker du bör göra under en intervju är det att tänka igenom de sakerna som du inte bör göra. Allt det som man gör rätt kan suddas ut av sådant som man gör fel, så försök att inte bara tänka på de saker du bör göra utan även vad du ska undvika.

Tro att intervjun är över innan du lämnat arbetsplatsen

En arbetsintervju är inte över bara för att själva mötet är över. Det gäller att bete sig på ett bra sätt under hela tiden som du är på arbetsplatsen. Pratar du med en person i receptionen är det viktigt att göra detta på ett trevligt och bra sätt. Annars finns det risk att denna person berättar för intervjuaren att du verkar otrevlig eller konstig, något som helt klart kan påverka dina chanser att få jobbet. Ställ mentalt in dig på att från den stund du sätter foten på arbetsplatsen tills dess att du går ut från stället pågår anställningsintervjun. Försök vara ditt allra bästa jag under hela den tiden.

Vara för avslappnad

Du ska försöka att visa upp att du känner dig avslappnad i situationen men det får inte gå till överdrift. Den du pratar med är inte din bästa vän och du ska därför inte prata med personen på ett sådant vis. Vänlig gäller det att vara men inte överdrivet då det inte känns professionellt. Gillar du personen har du tid att lära känna den när du har fått anställning på företaget.

Samma gäller med din hållning. Du får gärna visa med kroppen att du är bekväm i situationen men överdriv inte. Sitt inte för ihopsjunken eller med fötterna uppe på nån annan stol eller bord etc. Hitta en nivå som är mittemellan så att det blir avslappnat men inte slappt.

Snacka skit om gamla jobbet

Under samtalet är det naturligt att det talas om föregående jobb du har haft. Oavsett hur dåligt det var på den arbetsplatsen så gäller det för dig att inte snacka skit om platsen eller personer som jobbar där. Du kan självklart säga att du lämnade en arbetsplats för att du inte kom överens med någon chef eller liknande men låt det stanna vid detta.

Att ha olika åsikter om saker och ting är naturligt men om du berättar om alla konstigheter som chefen hade för sig låter det inte bra alls. En anställningsintervju handlar väldigt mycket om att göra ett gott intryck och gnäller du mycket gör du inte det. Du vill inte framstå som en person som skvallrar och snackar skit bakom ryggen på andra.

Även om du haft problem på ditt förra jobb är det alltså inte nån jättebra idé att gå in på detta. Du kanske som sagt måste kommentera något ifall det kommer en fråga om varför du slutade på ditt gamla jobb osv men håll det kort och allmänt. Ifall det fanns konflikter mellan dig och någon annan på ditt gamla jobb kan detta också vara en nackdel för dig nu eftersom det kan verka som att du är svår att ha att göra med. Det är inget man vill börja med att förmedla under en arbetsintervju.

Inte vara förberedd

Att bara dyka upp på en arbetsintervju utan att ha någon koll på företaget du söker anställning hos är inte en smart idé. Se istället till att ha gjort den efterforskning som du kan göra. Börja med att surfa in på företagets webbsida så hittar du säkert mycket nyttigt där.

Ta reda på lite allmän information och fundera gärna ut några frågor som du har angående företaget, jobbet och arbetsuppgifterna. Att ha gjort lite research och funderat i förväg ger intryck av intresse och av att man är alert och framåt. Har du inte någon koll verkar det inte som du är speciellt intresserad alls eller som att du är lite väl loj.

Börja inte prata om lön och liknande

Visst är det en viktig faktor för dig att få en bra lön, men du ska inte börja att prata om detta innan intervjuaren tar upp det hela. Kom ihåg att företaget letar efter en person som kan göra bra saker för företaget, inte personer som kan tjäna på att jobba hos dem. Om du tar upp det här med lön så låter det som att du är lite väl intresserad av det. Låt intervjun ha sin gång och ifall intervjuaren aldrig börjar prata lön så kan du alltid ta upp ämnet mot slutet.

Stressa upp ifall du inte vet svaret

Det är inte säkert att du vet svaret på alla frågor som ställs under en intervju. Ta det då lite lugnt och fundera först igenom frågan ordentligt. Kanske är det frågan i sig som du inte riktigt har förstått och då är det okej att be att få den klargjord för dig. Om du inte vet hela svaret så kanske du vet delar av det iaf. Hitta inte på ett svar heller utan om du inte vet är det bättre att erkänna detta.

Att bli nervös är oftast inte så bra då det märks på dig. Kommer det en lurig fråga ska du inte stressa upp dig och bli för nervös. Ta ett djupt andetag och fundera på svaret. Ifall du inte kan svaret så är det som sagt bara att säga det. Man kan inte ha svaret på allt. Är det något du borde ha kunnat är det givetvis lite surt men det är inte direkt bättre att verka stirrig än att ha missat svaret på en fråga.

Ljug

Ett av de allra säkraste sätten att inte få ett jobb är att ljuga under anställningsintervjun. Var därför ärlig i det du säger. Du kommer då aldrig att bli påkommen med en lögn, vilket det annars är stor risk för. Sen som vi tidigare skrev behöver du självklart inte ta upp allt negativt om dig, men om du får frågor om specifika saker så berätta sanningen.

Ifall du ljuger om dina kunskaper eller utbildning eller något annat viktigt är det alltid risk att någon avslöjar dig och det vore väldigt illa. Men förutom det är det ju också så att du kanske hamnar i en situation där du får ett jobb som du faktiskt inte är kvalificerad att utföra ordentligt. Då hamnar du också i en dum situation. Var alltså ärlig hela tiden men du behöver givetvis inte självmant ta upp dåliga saker ifall frågan inte kommer.

Tala om dina problem

Det som intervjuaren försöker ta reda på är vilka kvalifikationer du har, vad din potential är och hur du skulle fungera i arbetsmiljön. Därför är de t ex inte intresserade av vilka problem du har i ditt vardagsliv. Jobbigt med ungarna, bolånet är för stort, problem i förhållandet osv är saker som bäst avhandlas under en fika med vännerna.

Det är ingen idé att klaga på sitt liv till intervjuaren eller att försöka vädja till personens vänlighet genom att förklara hur mycket man behöver jobbet eftersom man har en massa kostnader och är i desperat behov av inkomster. Företaget vill ha den person som är bäst lämpad för ett jobb. De bryr sig inte speciellt mycket om din personliga situation.

Lämna alla sådana saker utanför och koncentrera dig på att visa varför du är den allra bästa personen för jobbet och vad som gör dig bättre kvalificerad än andra sökande. Fokusera på det positiva. Företag som anställer är inte intresserade av välgörenhet utan av att få bäst möjliga anställd på varje tjänst.

Följ oss på Facebook