Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dålig utveckling för kvinnliga företagare

Andelen kvinnliga företagare har ökat i en riktigt långsam takt. Under de senaste 10 åren har ökningen bara varit ynkliga 2% vilket måste ses som riktigt dåligt. Skälen till att kvinnligt företagande ökar i en så långsam takt är inte helt lätta att sätta fingret på men det kan delvis ha att göra med inom vilka branscher män och kvinnor väljer att arbeta.

Sedan 2001 har antalet kvinnliga egenföretagare ökat från 24,6% till 26,6% och detta kan man inte säga mycket annat om än att det är en väldigt liten ökning. Vad beror det då på att kvinnorna inte har kommit igång med egna företag bättre än så här? En teori är att det beror på vilka områden man väljer att arbeta inom.

De flesta kvinnor arbetar med t ex hälsa / vård och utbildning, vilket är en ganska begränsad nisch. Inom detta område är hela 50% kvinnor, vilket ju är en respektabel andel. Dock är det klart lurigare att tjäna bra med pengar inom vård eller utbildning eftersom stora delar styrs av staten. Inom t ex byggbranschen är det bara 5% kvinnor.

Vad ska vi då göra för att det ska bli en bättre ökning? Redan nu har det pumpats in en hel del pengar för att stödja kvinnor som vill starta företag och detta verkar inte ha gett några direkt stora konsekvenser. Extra stöd som uppmuntrar att starta eget är inte fel men samtidigt måste även kvinnorna bidra genom att våga ge sig ut och starta företag. Våga prova på nya saker och ge sig in på områden som kan kännas främmande.

Tyvärr kanske många av de saker som är enklast att tjäna bra med pengar på är sådant som män är mer intresserade av till att börja med, och det påverkar säkert lite. Det gäller dock att inte vara rädd för att försöka och att testa nya saker. Det finns säkerligen utrymme för kvinnor även i mansdominerade områden. Det handlar inte om kön utan om vem som kan göra någonting bäst.

Vi lever inte längre i en tid där kvinnor ska vara hemma och sköta om barnen och männen ska tjäna alla pengar. Det är fritt fram att göra det som känns rätt, bara man har kraften att försöka.