Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Få koll på din pension

Förr eller senare kommer vi alla bli pensionärer och då börja inkassera pensionen som man har samlat på sig under åren. För många är pensionen väldigt avlägsen och det är lite svårt att engagera sig. Men hur bra koll har du egentligen på din pension, vad som gäller och vilka möjligheter du har att påverka? Det är faktiskt inte så svårt att få lite koll om man vill, besök bara Pensionsmyndigheten och ta dig en titt.

Pensionsmyndigheten har hand om allt som har med den allmänna pensionen att göra. De betalar ut pensionspengar och så där men försöker även hjälpa till så gott det går med att ge pensionssparare bra information och hjälp att förstå hur pensionen funkar och ge en bra överblick över sparandet. En stor del av arbetet går ut på att hjälpa dem som pensionssparar att "förstå, förutse och påverka hela sin pension" som de själva säger på sin webbsida.

Även om det känns lite avlägset är det inte dumt att hålla koll på sin pension och att försöka påverka lite. Det är ändå din framtid det handlar om och när du har arbetat klart vill du säkert kunna luta dig tillbaka och njuta av en vettig pension. Ta dig lite tid att titta på pensionen och vad du eventuellt kan göra för att förbättra ditt sparande.

Pensionsmyndigheten har gott om hjälp både för pensionärer och för dem som sparar till sin pension. Du kan få information, göra en prognos för att se hur mycket pengar du kan få, ansöka om pension och mycket mer. Du har även möjlighet att påverka vilka fonder du har dina pengar i. Det är normalt bättre att vara lite aktiv när det gäller pensionsfonder. Om man är lite insatt kan man se till att pengarna finns på rätt ställe vid rätt tidpunkt och bygga på sin pension ytterligare.

Jag tycker att du ska fundera lite på det här med pensionen även om det är många långa år kvar till du ska gå i pension. Ta gärna och läs på lite så att du vet vad som gäller och var aktiv när det gäller ditt pensionssparande. Kolla över dina fonder och se till att du placerar dina pengar där du tycker att de bör vara. Logga in på Pensionsmyndigheten och utnyttja deras tjänster. Du kommer kanske att tacka dig själv när du blivit äldre.