Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Får otrevliga människor högre lön?

Enligt en amerikansk vetenskaplig undersökning är det faktiskt så att personer som inte visar lika mycket hänsyn och som är mindre tillmötesgående ofta får högre lön. Är man för snäll och tillmötesgående finns alltså risken att man kan få lägre lön jämfört med dem som inte är lika trevliga.

Studien har tittat på data över 20 år och på över 10 000 anställda från ett antal olika branscher. Resultaten visar ganska tydligt att mindre trevliga anställda faktiskt tjänar mindre än de som är allmänt snälla och trevliga. Skillnaden är som man kanske kunde gissa klart tydligare för män där skillnaden i lön låg på hela 18 procent. För kvinnor var skillnaden bara 5 procent. I mansdominerade yrken är det alltså mer uppenbart, men det är också mer logiskt.

Det man kanske kan dra som slutsats är alltså att det finns ett visst samband mellan att vara mindre trevlig och att få mer betalt. Sen tycker jag nog att det är lite oklart vad man egentligen menar med att vara otrevlig eller visa mindre hänsyn. Jag kan tänka mig att någon som alltid håller med och inte klarar av att säga ifrån kan få en lägre lön eftersom en sådan person inte är kapabel att ställa krav och visa framfötterna på samma sätt som en person som tar mycket plats och kan sätta ner foten när det behövs.

Själv tror jag på att alltid vara trevlig och tillmötesgående så långt det är möjligt men man måste även kunna stå på sig när det behövs. Det låter ju ganska illa att otrevliga människor skulle ha mer betalt än trevliga och snälla människor, men jag gissar att det ofta faktiskt handlar om framfusiga personer som tar för sig jämfört med sådana som kanske är lite för snälla och som inte klarar av att ta för sig. Så ta inte och bli otrevliga på jobbet bara för detta, det skulle skapa många ganska tråkiga arbetsplatser.

Min personliga slutsats är alltså att om du vill se till att få en rättvis lön ska du vara trevlig och tillmötesgående och vara en bra teamplayer, men du ska se till att du syns och att du inte blir trampad på. Visa vad du går för och var inte rädd för att stega ut i rampljuset när du faktiskt gjort nåt bra och förtjänar beröm. Att vara självsäker är inte samma sak som att vara självgod.