Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Arbetslivserfarenhet Del 1

Det här med arbetslivserfarenhet är alltid lite lurigt. De flesta arbetsgivare vill ha någon som har både rätt utbildning och lång arbetslivserfarenhet inom relevant område, och just erfarenheten är en viktig del som faktiskt ofta väger tyngre än utbildning. Men hur skaffar man sig arbetslivserfarenhet när man inte kan få ett jobb eftersom man saknar just erfarenhet?

Det är lite av ett moment 22 när man måste ha arbetslivserfarenhet för att kunna skaffa sig arbetslivserfarenhet men samtidigt finns det ofta möjligheter för den som verkligen vill. Jag ska i det här inlägget försöka ta upp några alternativ som kan ge dig erfarenhet och en bättre chans att fixa ett jobb.

Sommarjobb

Ett av de klassiska sätten att få arbetslivserfarenhet är att hitta ett sommarjobb. Detta är huvudsakligen för lite yngre personer som t ex går i skolan och är sugna på att jobba på sommarlovet. Förutom att man får in extra pengar får man även erfarenhet och denna är faktiskt värd klart mer än man kan tro. Oavsett vad du jobbar med är det värdefull erfarenhet som du har nytta av senare. Ifall du hittar ett sommarjobb inom ett område som du tror att du kanske kommer arbeta inom senare i livet är detta ju ett plus.

Sommarjobb är ofta vigda åt just unga och därför brukar det inte direkt finnas så höga krav på erfarenhet när de anställer. Du kan normalt hitta ett sommarjobb hyfsat enkelt om du bara ligger i lite.

Praktik

I skolan får man ju chansen att praktisera, och detta ger dig även lite arbetslivserfarenheter. Detta gäller framför allt på högskola / universitet där man ofta har chansen att ge sig ut på längre praktik och kanske får spendera fem veckor eller mer ute på en arbetsplats. Där har man chansen till lite bra erfarenhet som man senare kan använda som referens när man söker arbete. Självklart är det här läge att försöka hitta en arbetsplats inom det område som man tänker arbeta inom senare. Då är arbetslivserfarenheten mer värd.

Praktik behöver inte bara vara något för folk som studerar. Ifall du letar jobb inom ett område där konkurrensen är hård och man kräver mycket erfarenhet kan det vara svårt att få chansen. Det kan då vara idé att erbjuda sig att arbeta gratis ett tag för att visa vad man går för. Du kan provjobba ett tag så att de ser att du kan och att du fungerar tillsammans med de andra anställda. Gör du ett bra jobb har du kanske chansen till anställning.

Du kan t ex skicka ut lite brev / mail där du säger att du är ute efter arbetslivserfarenhet och gärna skulle komma och köra lite praktik. Detta behöver inte vara till företag som letar efter nytt folk utan även till andra. För vem vill inte ha gratis arbetskraft? Det blir en win / win situation där du får arbetslivserfarenhet och arbetsgivaren får en extra anställd helt gratis. Efter du har arbetat ett tag finns det ju dessutom en chans att du kan få anställning ifall du har gjort ett bra jobb. Om inte har du förhoppningsvis mer erfarenhet och kanske några nya kontakter. Du kan använda din nya arbetslivserfarenhet för att söka andra jobb.

Andra delen om arbetslivserfarenhet kommer ut senare i veckan. Tills vidare kan du fundera på de tips som givits ovan, eller komma med egna tips i kommentarerna nedan.