Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Arbetslivserfarenhet Del 2

När vi först började prata om arbetslivserfarenhet i del 1 hade vi ett dilemma i fokus. Nämligen att det ofta krävs erfarenhet för att få ett jobb men man måste ju få jobba för att få erfarenhet. Så hur går det ihop egentligen? I del 2 tar vi upp några ytterligare sätt man kan skrapa ihop arbetslivserfarenhet utöver att ha ett vanligt jobb.

I del ett pratade vi huvudsakligen om praktik eller att provjobba ett tag och få lite arbetslivserfarenhet den vägen men även om sommarjobb. Idag tänkte jag gräva vidare och se om det finns några andra bra tips som gör att du kan få mer arbetslivserfarenhet och lättare kan få ett jobb.

Organisationer och föreningar

Ett bra sätt att få erfarenhet är att arbeta i olika typer av organisationer. Det kan vara allt ifrån frivilligt arbete där du inte får betalt till poster där du kanske får en slant. Det finns en hel del olika organisationer och föreningar som kan funka så som studentkåren, välgörenhet eller den lokala fotbollsklubben etc. Poängen är att du arbetar med någonting inom organisationen som ger dig erfarenhet.

Ifall du exempelvis har hand om ekonomin för ett fotbollslag eller annan idrottsförening får du erfarenhet av ekonomi och kanske kan hantera pengar, bokföra, balansera konton och mycket mer. Inom studentkåren finns många olika poster och där kan man få erfarenheter inom väldigt många olika saker så som att organisera, marknadsföra, prata / presentera / sälja osv. Det finns hur många möjligheter som helst och du kan söka dig till en förening eller organisation där du kan arbeta med något som gynnar dig i framtiden.

En fin bonus med detta är att du kan få vara en del av någonting du tycker om eller göra nytta t ex inom välgörenhetsorganisationer. Du kanske tvingas arbeta utan att få betalt men du gör något bra och du får ju betalt i arbetslivserfarenhet.

Eget företag

Ett sätt att få ihop mängder med arbetslivserfarenhet är att helt enkelt starta ett eget företag. Som egenföretagare får man syssla med väldigt många olika saker, allt ifrån ekonomi till kundkontakter och vidare till marknadsföring eller produktion av olika slag etc.

Åt vilket håll dina erfarenheter kommer att spreta beror givetvis på vilken typ av företag du startar. Ifall du har ett företag där du säljer saker kommer du få massor av erfarenhet inom försäljning och kundkontakter medan någon som producerar något får erfarenhet inom just produktion, distribution och sådant. Ofta får man göra lite av varje som egenföretagare, eller hitta vägar att klara av sådant som man själv inte är så bra på.

Har du haft ett eget företag vid sidan av som kanske inte tjänar så mycket pengar så har du ju åtminstone kunnat samla ihop massor av nyttiga erfarenheter. Det kan vara lätt att glömma att du som företagare får massor av arbetslivserfarenhet, även om du inte är ute i arbetslivet så som någon som är anställd.

Har du inget företag kan det kanske vara ett alternativ att titta på, speciellt om du har letat länge efter ett jobb men inte riktigt kunnat få något lämpligt. Det kan vara ett alternativ till ett vanligt jobb men det kan även vara någonting att göra medan du fortsätter sökandet efter ett vanligt jobb. Du kan dra in några kronor och samla arbetslivserfarenhet under tiden.