Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fixa jobbet - Bemanningsföretag

Det var ett tag sedan förra inlägget i vår serie Fixa jobbet, där vi tar upp olika bra saker för hur man kan skaffa ett jobb eller hur man bäst gör saker för att det jobb man har ska bli så bra som möjligt. Idag tänkte jag ta upp det här med bemanningsföretag. Många är idag anställda på olika företag som sedan hyr ut folk till företag som behöver olika typer av kompetens tillfälligt eller under längre perioder. Men vilka fördelar och nackdelar finns med att jobba hos ett bemanningsföretag och kan det vara ett alternativ för dig?

Att jobba på ett bemanningsföretag är i princip som att ha vilket annat jobb som helst. Du är anställd av bemanningsföretaget och får lön från dem. De kan sedan placera ut dig hos ett av sina kundföretag som behöver en person med den kompetens du besitter. Du kommer alltså att vara placerad på en arbetsplats som tillhör något av kundföretagen och utföra deras arbetsuppgifter, men fortfarande vara anställd av bemanningsföretaget.

Det finns ett par olika varianter. För det första hyrs personal ut till ett kundföretag och då leds arbetet av kundföretaget och dess chefer. Du kommer då helt enkelt styras av det företaget. För det andra kan ett bemanningsföretag få i uppdrag att sköta en hel avdelning och då bemannar man alla positioner och kommer även själva stå för arbetsledningen.

Om du letar jobb finns det inget som hindrar dig från att söka även hos bemanningsföretag. De söker ofta nya anställda eftersom de måste försöka ha en pool av folk med blandad kompetens redo att fylla sina kunders behov hela tiden. Många av de jobb som dyker upp inom bemanningsföretag kan tänkas komma ut hos Arbetsförmedlingen eller hos andra jobbförmedlingar så att du kan hitta dem och ansöka som vanligt.

Några bemanningsföretag

Hos ett bemanningsföretag kan du hitta tjänster inom väldigt många olika områden - allt ifrån lager, industri, teknik och produktion till administration, it, ekonomi och försäljning. Nedan finns länkar till några av de stora bemanningsföretagen i Sverige.

  • Manpower - Ett av världens största bemanningsföretag som finns i över 80 länder och i ett 70-tal orter i Sverige.
  • Adecco - Ännu ett av de största i världen som finns representerade i över 60 länder och då så klart även Sverige.
  • Poolia - Ett bemanningsföretag som funnits sedan 1989 och som är aktivt i flera länder i Europa.
  • Proffice - Räknas som ett av de största bemanningsföretagen i Norden och anställer inom många olika områden.
  • Uniflex - Ett stort bemanningsföretag som finns i Sverige, Norge, Storbritannien och Finland.

Registrera ditt CV hos bemanningsföretag

Det är dock inte dumt att helt enkelt gå in på de olika bemanningsföretagens webbsidor och gå med där. Du kan ofta registrera ditt CV och på så vis säga att "här är jag och det här kan jag". När företaget sedan letar efter en viss typ av kompetens kan de kolla igenom folk som har registrerat sig och se vilka som matchar deras profil. Då kan de sedan enkelt kontakta dem som ser ut att vara kvalificerade för jobbet. Det är definitivt värt att gå med om man vill maximera sina chanser att hitta jobb.

De olika bemanningsföretagen har ofta en lista över de jobb som finns tillgängliga inom företaget så det kan vara en bra idé att titta igenom deras egna lista också och inte bara förlita sig på att alla jobb alltid hamnar hos Arbetsförmedlingen eller andra förmedlingar. Kanske hittar du nåt här som inte hunnit komma ut ännu eller som av något skäl inte finns på andra ställen. När man letar jobb måste man se till att göra det där lilla extra och vara lite klurig.

Nackdelar med bemanningsföretag?

Frågan är ju då om det finns några nackdelar med bemanningsföretag jämfört med andra företag. Det man kan säga är att alla företag säkerligen har sina nackdelar men man har inte råd att vara för petig när man är arbetslös.

Något som kanske kan sänka betyget lite är att det kan tänkas att man inte får stanna på samma arbetsplats så länge som man skulle vilja. Om kundföretaget inte har samma behov längre kan man få sluta där och istället hyras ut till ett annat företag. I övrigt finns det inte direkt några speciella nackdelar. Blir man erbjuden en viss plats när man är anställd kan man möjligen inte tacka nej hur som helst. Det finns en del regler som avgör hur detta funkar.