Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Höjd pensionsålder i Sverige?

Olika länder har börjat inse att det troligen är nödvändigt att höja pensionsåldern för att få ihop landets ekonomi i framtiden. Ett sådant land är exempelvis Spanien. I Sverige är man dock inte speciellt sugna på att höja pensionsåldern. Vi har en bra ekonomi jämfört med många andra länder internationellt men det finns fortfarande en del att tänka på inför framtiden, för att undvika problem.

De flesta i Sverige är nog inte speciellt intresserade av en höjd pensionsålder. I en undersökning i december förra året frågade man vad folk tyckte om idén att höja gränsen för full pension från 65 till 66 år. Endast 32 % tyckte att det lät vettigt medan resten tyckte att detta var en mindre bra idé. I en tidigare undersökning ställdes frågan ifall pensionsåldern behöver höjas och då var det hela 75 % som ansåg att det inte behövdes och endast 19 % som tyckte att det kan behövas. Man kan alltså ganska lätt säga att vi svenskar inte har lust att gå i pension senare.

Som det ser ut kommer vi dock troligen att få en del problem på den här fronten i framtiden. 2010 var 17 % av befolkningen över 65 år och 2020 beräknas det vara ca 21 % istället. När färre procent av befolkningen arbetar och tjänar pengar kommer vi t ex få in mindre pengar i skatter och landets ekonomi bli sämre. Höjd pensionsålder kan bli en realitet vare sig vi har lust att arbeta längre eller ej.

Frågan är vad lösningen kan tänkas vara och vad folk kommer att tycka om detta. En del tänker på rent praktiska problem när de tänker på höjd pensionsålder. De tror t ex att en höjning skulle leda till högre ungdomsarbetslöshet osv. Men kanske man även tänker på sig själv. Man tycker att det är orättvist att just jag ska behöva arbeta till jag är 66 eller 67 trots att det tidigare funnits en gräns vid 65. Har inte jag förtjänat att få njuta av pensionen? Men var går gränsen där man bör sluta tänka på sig själv och börja tänka på den stora bilden och Sveriges framtida ekonomiska situation?