Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur blir man en digital nomad?

Många drömmer om större frihet i jobbet, en möjlighet att jobba hemifrån eller att kunna resa och bo utomlands under tiden man jobbar. En marknad som har vuxit betydligt under de senaste åren är marknaden för onlinejobb av olika slag. Dessa typer av jobb definieras av att man kan sköta dem helt via datorn, att man ofta har en position som frilansare och att jobbet man utför också publiceras online.

Jobba online från ett annat land

Ett sådant typ av jobb öppnar upp möjligheten att kunna jobba från ett helt annat land så länge man har tillgång till internetuppkoppling och en dator. Detta i sin tur leder till en helt ny typ av livsstil – man definierar sig som en digital nomad. Vilka olika jobb finns online och vad kräver de av en jobbsökande? Hur bred är arbetsmarknaden och vilka löneanspråk kan man ha?

Till att börja med; digital nomad är ett brett uttryck och det kan inkludera allt från grafisk design, ljuddesign, skrivande, marknadsföring, läxhjälp, driva egna webbsidor, support – ja, det finns egentligen inga gränser. Gränserna sätts inte av jobbet i sig utan snarare av hur du kan utföra det. Det enda riktiga kravet är att du kan tjäna pengar genom att använda Internet och att det ska gå att utföra jobbet varifrån som helst.

Det underlättar givetvis om du har en utbildning eller åtminstone starka kunskaper inom något eller några fält som passar för digitalt arbete. Fördelen med att etablera sig som frilansare digitalt är att du har mycket att välja på, och kan ofta hitta jobb som kombinerar flera olika fält. Precis därför kanske din faktiska utbildning inte spelar så stor roll, utan att du är kunnig, ambitiös och tillgänglig.

Ofta kan man klara sig utan att ha en utbildning på högskolenivå om man bara är duktig inom ditt område. När man är freelansare jobbar man väldigt olika jämfört med om man försöker få en vanlig anställning hemma i Sverige. Det är andra saker som är viktigare än att det står på ett papper att man har en specifik utbildning.

Klienter som söker frilansare online har ofta korta deadlines och behöver arbetet gjort omgående, och är du en av de första som söker jobbet kan detta räcka långt för att få det. God kommunikationsförmåga och att du håller dina deadlines gör att du kan bygga upp långvariga relationer utan att faktiskt aldrig träffa de du jobbar med eller för.

Man måste inte tjäna sina pengar på vanligt arbete online utan det går till och med att försörja sig online genom exempelvis odds och poker. Detta är givetvis något som man måste vara försiktig med då man även kan förlora pengar, men möjligheten finns om man är tillräckligt insatt.

Det var framför allt det mycket populära Texas Hold'em som startade trenden att tjäna pengar med hjälp av att spela online. Många lockades av att spelet har enkla regler, men ändå ställer stora krav på strategi och taktik. Eftersom man har tre gånger på sig att höja sina bets, så har spelaren större inflytande över utgången än andra lyckobaserade spel.

På samma sätt har också oddsspel och betting blivit mycket populärt, och om man har bra insikt i ligorna som man spelar på kan man faktiskt förtjäna sitt leverne på detta. Det kan räcka att spela poker på en amatörnivå för att kunna leva och bo på inkomsten du tjänar, speciellt om du bor i ett land med lite lägre levnadskostnader och håller dig på en vettig budget.

Tjäna pengar på alternativa arbeten

Att var en digital nomad brukar indikera att du jobbar som frilansare inom något av de många yrken som man kan sköta via en dator. Detta öppnar upp för möjligheten att bo utomlands, helt enkelt i ett land som du själv väljer. Givetvis ska du välja ett land som du gillar och kan tänka dig att bo i men det är en fördel om du väljer ett land som också är lite billigare att bo i.

När man jobbar på det här viset så finns det en lite större osäkerhet eftersom man ofta inte har en säker inkomst på samma vis som om man har en fast anställning. Det gäller att man får in jobb för att man ska få betalt. Det behöver dock inte vara någon fara, men det gäller att man vet att pengarna som kommer in kan variera från månad till månad.

Som en digital nomad gäller det att man är smart med pengarna och att man har en hyfsad koll på hur mycket man kan få in, så att man vet att det går runt. Lönerna för en frilansare kan vara väldigt olika då det beror på vilket område man väljer att jobba inom och även hur många jobb man hinner med. Dessutom kräver det att man hittar jobb – vilket ibland är enkelt och ibland svårt.

Det går inte direkt att säga hur mycket du kommer att tjäna utan det beror på många faktorer. Hur välbetalda jobb kommer du hitta? Hur snabb kommer du vara? Hur långa perioder utan några jobb kommer du att ha? Det finns mycket som spelar in. Du får räkna på vad du skulle behöva för att överleva och sedan försöka räkna ut hur mycket du tror dig kunna dra in en vanlig månad, så får du koll på var gränsen går.

Det kan finnas mängder av olika fördelar och nackdelar med att vara frilansare i andra länder, men som egen företagare är det ofta eftertraktat att sänka skattekostnaderna, även om detta innebär sänkta sociala säkerheter. Det finns dock bra anledningar att stanna med företaget i Sverige även om man bor utomlands i långa perioder, och med några tips kan man sänka skattekostnaderna, även på hemmaplan.

Frilansare utomlands

Många drömmer om att bli digitala nomader enbart av den anledningen att man vill bo på varmare breddgrader. Fördelen med att jobba mot den svenska marknaden, även om man bor utomlands, är att man kan ta svenska priser för sitt jobb, men kan ha betydligt lägre utgifter.

Kan man leva billigt (det finns många länder där saker kostar klart mindre än i Sverige) så har man redan där en fördel och då behöver man också tjäna mindre för att det ska gå runt. Om man tjänar mycket pengar så har man istället också mycket pengar över varje månad att ha roligt för.

När man väljer den här typen av jobb så är det också logiskt att fundera på om man vill försöka arbeta mot den svenska marknaden bara eller om man vill gå internationellt. Fördelen med att göra jobb för företag runt om i världen är att utbudet av jobb är mycket större, men det finns även många fler som slåss om samma jobb.

Som frilansare på en internationell marknad är konkurrensen hårdare, då det finns många tillgängliga webbutvecklare, designers och skribenter från engelsktalande länder som exempelvis Indien, vilka kan lägga sig långt under ett svenskt löneanspråk.

Det är därför fördelaktigt att rikta in sig mot en svensk marknad eller företag från andra länder som vill etablera sig i Sverige. Vare sig du jobbar som konsult, support, teknisk utveckling, skribent eller översättare, ska du ta tillvara på att du talar ett minoritetsspråk. Många talar engelska, men inte alla talar svenska, och Sverige är ett land med stark ekonomi och hög attraktionskraft.