Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kamprads tips för företagare

Ingvar Kamprad vet vi ju alla är en väldigt duktig företagare som har lyckats mycket bra med IKEA. Av detta skälet bör man ju lyssna mycket noga på hans tips och råd när det gäller att starta och driva företag och därför har vi här ett blogginlägg med en del konkreta tips från Kamprad om vad som gör ett mindre eller större företag framgångsrikt.

När man startar nytt företag eller försöker driva ett företag kan det ofta uppstå många frågor om vad man bör tänka på eller hur man ska göra för att bli framgångsrik. Ingvar Kamprad vet hur man lyckas och Privata Affärer har sammanställt en del av hans direkta och indirekta tips till en fin lista som jag tänkte dela med mig av här för dem som känner behov av lite trevliga tips.

 • Håll kostnaderna nere
  Det här rådet är väl inte helt otippat eftersom Kamprad är känd för att vara ekonomisk och det är ett allmänt bra råd för företagare att se över sina kostnader och försöka hitta billiga lösningar där det är möjligt.
 • Ligg rätt i tiden
  Det gäller att vara med där det händer och att ha en affärsidé och en produkt som fungerar idag. Man måste kunna se framåt och upptäcka vad folk vill ha och behöver men självklart behöver man även lite tur.
 • Våga gå din egen väg
  Det är viktigt att ha en egen idé och att göra det man tror på. Självklart är det ju viktigt att komma på en smart affärsidé men tanken är att det även betyder mycket att våga ta steget bort från vad alla andra gör och satsa på nåt som är lite udda men som känns rätt.
 • Våga göra misstag
  På samma linje är även detta tips, att våga göra misstag lite då och då. Det hänger självklart ihop med att våga testa olika saker och tro på det man gör. Ibland skiter det sig, men då får man börja om och hitta på något nytt smart som lyckas bättre.
 • Utveckla och finslipa ditt koncept
  Som alltid ska man försöka utveckla och förbättra sin affärsidé. Det låter så klart ganska logiskt men det handlar även om att förstå att man inte kan planera allting i förväg utan att mycket förbättras efter hand och att man lär av sina misstag. • Se varje problem som en möjlighet
  Låter ju lite kliché kanske men själva grundtanken är inte dum. Ifall du får problem på något vis tvingas du tänka om och komma på en bättre lösning som fungerar. På så vis kan du faktiskt sluta med någonting som är bättre än den första lösningen.
 • Var självkritisk
  Det är många gånger svårt att se sina egna misstag och att kunna granska sin egen verksamhet kritiskt. Klarar man det ger det dock möjlighet till utveckling. Nöj dig inte bara för att det går bra just nu och hitta gärna medarbetare som kompletterar dina brister.
 • Var ett föredöme för dina medarbetare
  Att vara en bra chef och att kunna inspirera sina anställda är ju en riktigt bra egenskap. Försök vara en förebild och gör inte sådant som du inte vill att de anställda ska göra.
 • Skaffa ett bollplank
  Även om man tycker att man själv är påhittig och har bra idéer finns det säkerligen många andra som också kan bidra med olika perspektiv och idéer som kan vara viktiga för företaget. Var inte rädd för att ta in hjälp.
 • Vårda dina kontakter
  Att skapa kontakter och att lära känna folk är av väldigt stor vikt när man vill bli framgångsrik. Se till att ta till vara på dina kontakter och var inte rädd för att hälsa på både företagsledare och kunder när du har chansen.

De flesta av dessa råd och tips är ganska grundläggande och många är klassiska. Privata Affärer har sammanställt dem från intervjuer med Ingvar Kamprad och hans böcker etc. Vill du kolla originalartikeln kan du göra det här.