Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Småföretagare jobbar hårt för liten lön

Att ha ett eget företag innebär stor frihet, att vara sin egen chef, att kunna göra något man verkligen vill och så vidare. Det innebär dock även ofta att man får jobba väldigt hårt och tyvärr att man många gånger inte får speciellt mycket i lön. Enligt en undersökning jobbar småföretagare i Sverige i genomsnitt 20% mer än en vanlig anställd samtidigt som de tjänar 34% mindre i timmen för sitt jobb.

Rapporten kommer från Företagarna, som har jämfört egenföretagare med vanliga anställda och resultaten visar att de med eget företag ofta jobbar väldigt mycket men inte får ut speciellt mycket pengar i gengäld. En småföretagare kan arbeta i snitt 10 arbetsveckor mer per år än en vanlig anställd gör men får samtidigt klart lägre lön per arbetad timme. Dessutom är inkomsterna för egenföretagare väldigt ofta mer osäker och man räknar med att osäkerheten i princip är dubbelt så stor som för någon med vanlig fast anställning.

Lars Jagrén som är chefsekonom på Företagarna tror att de flesta som startar eget företag vet att de kommer få jobba mycket men han tycker att det i så fall borde betala sig klart bättre. Ifall man ska jobba stenhårt vill man ju gärna se lite utdelning också. Han säger även att tillväxten i Sverige kan skadas när förhållandena för svenska egenföretagare är på det här viset. Det kanske helt enkelt inte lönar sig tillräckligt att starta ett företag.

Jag som är egenföretagare håller med om att det kan bli för lite pengar kvar jämfört med om man har en anställning. Undersökningen säger att småföretagare har mindre pengar per arbetad timme redan innan skatt och sen är skatten för egenföretagare (med egenavgifter inräknade) klart högre än för de som är anställda av någon annan. På det viset är det ännu mindre pengar kvar att leva för varje månad. För att motverka detta kan man arbeta ännu hårdare men väldigt många som har eget företag arbetar redan väldigt mycket från början, så det är inte någon bra lösning.

Lars Jagrén föreslår en mer gynnsam fördelning av beskattningen av kapital och tjänst som en del av lösningen, vilket jag håller med om. Sverige borde välkomna att folk försöker starta egna företag vilket bidrar till tillväxt i landet och då måste man även göra vad man kan för att stötta de som väljer det alternativet. Är det en ständig uppförsbacke är det inte många som orkar i längden.