Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tjäna bättre i Norge

Tycker du att du tjänar för lite pengar? Då kanske du skulle prova lyckan i Norge istället. Många svenskar satsar på att flytta till Norge för att jobba eftersom de kan tjäna klart mer pengar där än i Sverige. Det är nämligen ganska stor skillnad på löner i Sverige och Norge och detta gör att allt fler väljer att jobba i vårt grannland istället.

Ungefär 70 000 svenskar jobbar redan nu i Norge. De har troligen insett hur mycket mer pengar man kan tjäna genom att arbeta där istället för att stanna kvar i Sverige. Genomsnittliga månadslönen i Norge är hela 42 000 kr jämfört med Sveriges 27 000 kr. Skillnaden är så pass stor att det lockar många svenskar över gränsen.

Viss kompetens är det extra stort sug efter vilket gör att lönerna är höga men också att det är ganska enkelt att få jobb om man har rätt kompetens. Just nu är det extra enkelt om man t ex är snickare, sjuksköterska, it-tekniker eller teknisk ingenjör etc. Ifall man har utbildning och rätt erfarenhet inom dessa områden kan man troligen få jobb ganska snabbt.

Skillnader i löner

Skillnaderna i lön är rejält stora och det gäller över lag och alltså inte bara för enskilda jobb. Med rätt kompetens kan du alltså hitta ett jobb i Norge som betalar sig klart bättre än här i Sverige. Du kanske till och med kan få upp mot 50% högre lön om du har lite tur.

Några exempel på löner i Sverige och Norge:

 • Barnmorska
  Sverige: 19 000 kr
  Norge: 32 000 kr
 • Snickare
  Sverige: 23 600 kr
  Norge: 34 000 kr
 • Industri- / Lagerarbete
  Sverige: 21 000 kr
  Norge: 36 600 kr
 • Journalist
  Sverige: 26 000 kr
  Norge: 46 600 kr
 • Läkare
  Sverige: 47 800 kr
  Norge: 61 000 kr

Dyrare att leva i Norge?

Som ett svar på att man tjänar så bra i Norge kan man ju komma med argumentet att det är mycket dyrare att leva i Norge än i Sverige och det är ju också sant. Det mesta kostar mer i Norge. Vare sig man äter ute eller går till mataffären och handlar hem mat kommer det kosta mer. Även att bo och att leva i övrigt är helt enkelt dyrare.

Detta är även något man får räkna in när man funderar på om det skulle vara ett vettigt alternativ att flytta över till Norge för att jobba. Man ska dock veta att det så klart går att leva hyfsat billigt om man verkligen vill. Man behöver inte gå ut och äta så ofta och ifall man inte bor så centralt kan man spara en hel del pengar på boendet.

Det viktiga är att man har koll på vad kostnaderna kommer att bli så att man kan räkna på ifall det lönar sig att flytta till Norge. Det beror självklart även på skälet till att man vill jobba där. Ifall det endast är pengarna som lockar ska det självklart löna sig ordentligt men om man tycker att det verkar skoj i övrigt får man väga in även detta.