Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad får jag som medlem i ett fackförbund?

Denna fråga ställer sig säkert flera personer runt om i landet. Ungefär 70 procent av alla som arbetar är med i ett fackförbund, vilket är en hög siffra om man jämför internationellt. Det låter som att det är ganska bra att vara med i facket, men vad får man egentligen för fördelar? Vi går igenom vad man får ut från sitt medlemskap i detta inlägg.

De tre största fackförbunden heter LO, TCO och Saco. LO är fackförbundet för arbetare, TCO har hand om tjänstemännen och Saco är för akademiker. Dessa tre är inte de enda förbunden men det är de tre största. Det finns även t ex Unionen, Ledarna och ST etc. Vilket fackförbund du väljer beror huvudsakligen på vad du har för arbete eftersom olika förbund tar in olika typer av medlemmar. T ex är Ledarna ett fackförbund bara för chefer och personer i ledarposition.

Många är som sagt med i facket men vad får man då som medlem? Om du har valt att inte vara med i en fackförening så kanske du är nyfiken på vilka fördelar det finns med medlemskap och ifall du redan är medlem kanske du börjat fundera lite mer på vad du faktiskt får för din medlemsavgift. Detta ska vi försöka reda ut ordentligt men på ett överskådligt sätt.

Fackförbunden har makt genom sina medlemmar

Fördelar med fackförbund / medlemskap i facket

Eftersom så pass många är anslutna till ett fackförbund i Sverige, runt 70 % eller så, innebär det att de har ganska mycket makt och kan lägga tyngd bakom sina krav och sådant som de vill driva igenom. I grunden handlar det om den klassiska tanken att man har styrka genom antal. Ju fler som är med ju lättare är det att driva igenom sina frågor.

På det viset kan du hjälpa ditt fackförbund genom att vara medlem och de hjälper dig genom att driva igenom sådana saker som gynnar dig. Det är givetvis ingen specifik fördel men det innebär ändå att du vet att ditt fackförbund troligen har ganska mycket makt och att de har möjligheten att pressa arbetsgivare till bättre villkor osv.

Kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivare / arbetsgivarorganisation och ett fackförbund om vilka regler som gäller för många olika saker så som lön, anställningsformer, arbetstider, tjänstepension, rätt till löneförhöjning, semester och en hel del andra saker.

Du behöver alltså inte oroa dig för alla dessa saker när du skaffar ett arbete just eftersom det redan finns bestämmelser om vad som gäller i kollektivavtalet. Ofta är villkoren i avtalet bättre än vad du kan få på egen hand. Ett fackförbund som är starkt och har många medlemmar har möjlighet att förhandla fram ett bra avtal. Under ett år kan villkoren i ett kollektivavtal tjäna dig en hel del extra pengar om man ser till alla dess delar från t ex övertidsersättning till semestertillägg.

Att vara utan kollektivavtal gör att man har lite mindre trygghet och man riskerar att missa ekonomiska fördelar, t ex när det gäller tjänstepension eller försäkringar.

Försäkringar

Fackförbunden har sina egna a-kassor där du kan bli medlem för att få extra trygghet. Det kan kosta olika mycket beroende på vilket förbund och vilken a-kassa du är med i och villkoren för dessa kan också variera aningen, men i grunden är det samma tanke.

Att ha trygghet i sin ekonomi är viktigt givetvis och med a-kassan får man ganska mycket av denna trygghet. Det är aldrig helt säkert att du får behålla ditt arbete och utan ett arbete har man givetvis klart sämre inkomster. Med a-kassa får man en stor del av sin gamla lön utbetald om man förlorar sitt arbete. På så vis kan man klara sig medan man letar efter ett nytt jobb.

Inkomstförsäkring hos fackförbund

Fackförbunden har vanligen en inkomstförsäkring som du kan teckna hos dem. Detta är en försäkring som ger ytterligare trygghet utöver a-kassan ifall du skulle bli arbetslös. Du får en större del av din tidigare lön än om du bara har a-kassa, speciellt ifall du blir utan arbete en längre period.

Andra försäkringar

Många gånger kan du få bättre priser på vanliga försäkringar ifall du är medlem i ett fackförbund. Dessa försäkringar brukar kallas för medlemsförsäkringar och ge rabatter som gör att du kommer undan billigare än om du skulle ha tecknat samma försäkring hos ditt försäkringsbolag utan medlemskap.

Ifall du är medlem i facket, vilket ju de allra flesta faktiskt är, ska du alltid komma ihåg att undersöka om du har möjlighet att få några rabatter eller specialpriser / -villkor på de försäkringar som du tittar på. Det kan tänkas att det finns några sådana möjligheter och då kan du vanligen spara lite pengar.

Andra medlemserbjudanden

Ovan nämnde jag att du ibland kan få specialpriser på försäkringar om du är medlem i ett fackförbund och det är ju inte dumt. Det är dock inte bara försäkringar som kan bli billigare utan det finns en del olika erbjudanden som går att ta del av ifall du är medlem.

Du kan exempelvis få ett billigare lån ifall du är medlem i vissa fackförbund. Du kan då ta ett så kallat medlemslån hos banken och få bättre villkor och lägre ränta. Det är något som är bra att komma ihåg när man vill låna. Det kan gälla både privatlån och bolån etc.

Det kan även tänkas finnas liknande erbjudanden för elavtal. Exempelvis kanske du kan få rabatt på det fasta eller rörliga priset på el och du kan även få lägre fast avgift osv. Du bör alltså kolla upp ifall ditt fackförbund har några sådana medlemsförmåner och se ifall det kan bli billigare än vad du har just nu.

Hjälp och råd

Hjälp och råd att utvecklas i en fackförening

Något som fackförbundet själv brukar vilja peka lite extra på är att du får mycket stöd från dem i olika frågor, vilket i sig kan vara värdefullt. Det kan vara ganska många olika saker så som hjälp med hur du bäst ska löneförhandla eller ifall du känner att du blivit felaktigt behandlad eller diskriminerad.

Facket kan hjälpa dig med sådant som juridisk konsultation ifall du behöver det eller för att gå igenom vad som gäller för olika saker i ditt anställningsavtal och för t ex sjuklön, övertidsersättning och många andra saker. Ifall du känner dig osäker på något eller inte kommer överens med din arbetsgivare så har du här ett sätt att få information och stöd.

Ifall du skulle förlora ditt jobb eller inte har ett jobb så kan du även få guidning i hur man skriver en bra CV, vad man ska tänka på när man är på en anställningsintervju och lite sådana saker. Du kanske kan få lite extra hjälp som gör att du enklare hittar ditt nästa jobb.

Utbildning och seminarier etc

Många fackförbund har seminarier eller kurser som du kan gå för att vidareutbilda dig och förbättra dina kunskaper inom ditt område. Det kan vara allmänna kurser inom arbetsrätt och vad man har rätt till som anställd eller seminarier om löneförhandling och liknande saker som gör att du kan försvara och förhoppningsvis bättra på din position som anställd.

Det finns speciella seminarier och kurser för chefer om hur man sätter löner, ledarskap, hur man hittar en bra balans som chef osv. Dessa kurser kan hjälpa dig att bli en bättre chef men även att få bättre koll på sådant som man kan tänkas behöva veta om arbetsrätt och löner etc när man har folk under sig.

Den här typen av kurser kan både vara bra för att du ska lära dig nya saker och bli mer utbildad men det kan även funka fint som ett sätt att träffa andra inom ditt område, skapa nätverk och ge dig möjlighet att utvecklas inom ditt arbetsområde eller kanske till och med hitta ett nytt område.