Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Glöm inte detta när du lånar via låneförmedlare

Jag har skrivit många artiklar om låneförmedlare och deras tjänster genom tiderna och för det mesta är jag positivt inställd och pratar om fördelarna med att låna via en sådan. T ex att det är smidigt, att man bara behöver skicka in en ansökan även om man faktiskt ansöker till kanske 30 olika långivare och att man enkelt kan jämföra offerterna man får från de långivare som är intresserade.

På det stora hela är jag helt klart positiv till hur det fungerar med att låna via en låneförmedlare. Det är en tjänst som gör det enklare att låna och framför allt att få chansen att jämföra priser på lån innan man bestämmer sig. Och det är även gratis att använda sig av en låneförmedlare dessutom.

Saker att tänka på med låneförmedlare

Idag finns det riktigt många olika låneförmedlare, varför det kan vara lite lurigt att välja vilken man ska låna via. Om du vill testa en låneförmedlare du också kan du få en bra överblick hos Låneförmedlare.se, där man kan jämföra olika förmedlare och se deras fördelar. Det blir då enklare att välja.

Inget är perfekt och även solen har sina fläckar, som man brukar säga. Låneförmedlare har också en del saker som man bör komma ihåg, som kan vara nackdelar eller åtminstone något att minnas när man ska låna. Jag vill därför skriva ihop en artikel som handlar om några av de lite mer negativa sakerna med att låna via en låneförmedlare, som ganska ofta missas eller glöms.

Utbudet

Det första jag vill titta på är utbudet av banker och långivare hos låneförmedlare. Kort förklarat är en låneförmedlare en aktör som samlar ett antal andra kreditinstitut under sig och när man ansöker så skickas ansökan ut till alla långivare vars kriterier / grundläggande villkor som man uppfyller. De skickar sedan tillbaka en offert med sin lägsta ränta osv.

Ju fler banker och långivare som samarbetar med en låneförmedlare ju bättre normalt. Om det är 40 olika långivare som får ta del av din låneansökan så ökar chansen både för att du ska bli godkänd och för att du ska kunna få en bra ränta. Det finns förhoppningsvis alltid några bra långivare med låga räntor som kan vara med och tävla om ditt lån.

Antalet långivare är viktigt och man vill hitta en förmedlare som jobbar med många långivare för att maxa sina chanser att få ett bra lån. Därför bör man vara uppmärksam på hur många samarbetspartners den eller de låneförmedlare som man kollat på också har. Det är dock inte bara just antalet som är viktigt i sammanhanget.

Många låneförmedlare har i princip samma långivare

Tittar man på vilka banker och långivare som är samlade under olika förmedlare så kan man snabbt se ett mönster. Det är ofta väldigt lika utbud av långivare. Nästan samma faktiskt. Det kan skilja lite, att några få långivare är med hos en men inte hos en annan aktör.

Detta gör att det ofta inte spelar så stor roll vilken låneförmedlare som man väljer, utöver att man försöker hitta en som har så många samarbetspartners som möjligt samt bra villkor och rykte i övrigt. Man ska inte tro att om man får sin ansökan nekad när man använder en låneförmedlare, att det ska gå mycket bättre hos nästa. Det kommer ändå bli att man skickar in till ungefär samma långivare.

Det man ska kolla efter är de få långivare som skiljer de olika låneförmedlarna från varandra. Vilka har den ene som den andre inte har? Det kanske finns några bra / stora banker eller andra billiga långivare med hos en aktör, som inte finns hos de andra och då kan det vara ett bra skäl att välja just den förmedlaren.

Viktigaste - vilka långivare som inte är med

Det som är viktigast är normalt inte om det är 40 eller 35 eller 30 långivare som jobbar med låneförmedlaren. Det viktigaste av allt är oftast vilka långivare, eller framför allt banker, som inte finns med.

Om man ska få en låg ränta är det oftast bäst att låna av en större bank, då de traditionellt brukar ha de lägsta räntorna. De mindre långivarna och kreditinstituten, speciellt de som erbjuder lite mindre lån, har ofta klart högre räntor. Därför vill man gärna ansöka om lån hos de större bankerna i första hand.

Men alla banker finns inte med hos låneförmedlarna. En del stora banker vill inte finnas med eftersom låneförmedlaren tar ut en förmedlingsavgift av de långivare som är med. De kanske inte tycker att det är värt det helt enkelt.

Hos Lendo t ex finns Swedbank med men inte vare sig SEB, Nordea eller Handelsbanken. ICA Banken och IKANO Bank finns med men inte Länsförsäkringar Bank, Danske Bank osv. Hos Advisa finns Swedbank, SEB och Nordea faktiskt med, men någon annan bank kanske istället saknas.

Man ska tänka på att en ansökan hos en låneförmedlare alltså inte alltid är heltäckande och får med alla bra långivare. Det kan hända att några långivare missas, av de större och billigare. Eller så kan det vara så att det finns ett bättre utbud av storbanker hos en låneförmedlare, även om de inte har riktigt lika många långivare under sig totalt.

Detta är viktigt att tänka på, både för att man ska komma ihåg att kanske inte lita blint bara på låneförmedlare, men även för att man ska ta sig tid att kolla vilka samarbetspartners de olika förmedlarna har. Den som har flest är inte alltid den som har de mest passande och billigaste aktörerna på marknaden. Den stora mängden kommer ofta från många mindre kreditinstitut med lite högre räntor.

Olika långivare - olika villkor

En ansökan - 40 banker och långivare. Det låter fint att man når ut och ansöker hos en jäkla massa långivare på en gång om man använder en låneförmedlare. Men det är inte alltid så enkelt. Alla långivare har sina egna villkor och du måste uppfylla den enskilde långivarens villkor för att kunna få ett lån / offert om lån från dem.

För någon som har en god ekonomi, bra inkomst och inga betalningsanmärkningar eller annat som drar ner betyget är det oftast inget att tänka på. Den personen kommer förmodligen att bli godkänd av alla långivare och få offerter från i princip alla. Men den som har lite lägre inkomst, kanske inte har en heltidstjänst eller sämre kreditbetyg har en annan situation.

I detta fall kan det tänkas att ett antal långivare inte ens kommer godkänna en från början och därmed inte ens skicka ut ett erbjudande om lån. Även om det finns 40 långivare kanske man bara får svar från 20 eller 15 av dem. Eller färre om man har en mindre stabil ekonomi.

Helt plötsligt har man tappat bort en stor del av de långivare man kanske hade hoppats på. Och vanligen är det också de större långivarna / bankerna som försvinner först eftersom de har hårdast krav. De som är kvar är de mindre och dyrare långivarna, som kanske godkänner lägre inkomster, betalningsanmärkningar eller att man inte har fast inkomst.

Visst får man räkna med att inte kunna få bästa räntorna osv när man har en sämre ekonomi men man ska tänka på detta även med låneförmedlare, så att man inte blir lurad. Förmedlarna skriver normalt ut sina minimikrav för att få lån och då kanske man tror att det är vad som gäller för alla långivare som de samarbetar med - men så är inte fallet. Det är de lägsta kraven från de minst petiga långivarna - och de som är mer petiga kommer helt falla bort.

Räkna med att inte få svar från i närheten av alla banker och långivare om du har en sämre ekonomi eller något specifikt som kan vara ett hinder (t ex en betalningsanmärkning). Du kommer inte att kunna utnyttja den fulla kraften av en låneförmedlare. Men visst är det fortfarande en smidig tjänst, så länge du bara är medveten om vilka begränsningar som finns utifrån dina egna ekonomiska förutsättningar.

Följ oss på Facebook