Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

2014 - En ekonomisk överblick

Nu har det blivit nytt år och vi kan lämna 2014 bakom oss och se mot framtiden. Men bara för att ett år är slut behöver man inte glömma bort det och allt som hänt. Förra året hände många saker som påverkar vår privatekonomi och dessa kan man med fördel fundera lite över så här i efterhand.

Vad är det då som har hänt senaste året och som påverkar oss och vår ekonomi? Det har faktiskt varit ett ganska händelserikt år och det finns flera olika saker värda att ta upp i detta inlägg. Det är saker som har påverkat våra pengar på ett konkret sätt, fast kanske med lite varierande resultat.

Året då vi fick nollränta

En sak som hände förra året var att reporäntan blev väldigt låg. Den sänktes vid flera olika tillfällen och slutade till slut på 0 %, vilket alltså är ingenting alls. Detta har under året inneburit att räntorna varit väldigt låga för olika typer av lån och det har exempelvis varit ett billigt år för dem med bolån.

Det har varit billigt att låna och med en så låg reporänta har man även kunnat pressa priserna på bolån väldigt mycket. Bolån utgör ofta en ganska stor del av en vanlig privatekonomi och när man kan ha låg ränta på detta lån kan man även ofta spara en hel del pengar. En del har valt att binda sina lån men det har fortfarande känts som att rörlig ränta är ett riktigt bra val.

Ekonomisk överblick 2014

Många typer av lån har varit billiga tack vare vår låga reporänta men det finns även en baksida med det hela. Det är att vi får usla sparräntor med en så låg styrränta. Under året har vi legat på väldigt dåliga sparräntor över lag och det har framför allt märks på storbankernas konton där räntan varit näst intill obefintlig. I exempelvis Tyskland hade någon bank till och med negativ ränta, vilket innebar att det faktiskt kostade pengar att ha sina pengar på deras konto.

2014 var året då många jagade efter vettiga sparkonton där de kunde få åtminstone några procents avkastning på sina sparpengar. Det handlade om att titta bort från storbankerna och se på lite mindre aktörer som utmanat med bättre räntor. Det har också handlat om att våga byta sparkonto när räntan är för dålig på det sparkonto man själv har. Många är inte vana vid att byta och att behöva bry sig om sådant men under året som gått har det blivit allt viktigare att vara aktiv i sitt sparande.

Nya sparformer har krävts

Eftersom det inte har varit så stor vits med att spara pengarna på ett sparkonto med kass ränta har många istället försökt hitta alternativ till dessa. Alternativen kan t ex vara aktiefonder eller räntefonder eller att helt enkelt investera i aktier rakt av. Det har även funnits en del andra alternativ för dem som velat sätta sig in lite mer i sina investeringar.

Det intressanta är att många har tvingats ur sin trygghetszon och fått börja titta sig runt efter alternativ. Många är vana vid att bara ha pengarna på sparkontot och kanske ovana vid att investera i fonder och liknande. Dock har läget krävt att man ändrar taktik, åtminstone om man vill att pengarna ska växa till sig lite. Det händer inte mycket med dem om man behåller dem på sparkontot när räntan är 0,3 procent.

Med lite tur har fler intresserat sig för aktier och fonder och fått upp ögonen för dessa sparformer. Det är inte bara ett bra alternativ för dem som vill göra sig en hacka utan även för dem som vill spara långsiktigt och med lite större säkerhet. Det gäller bara att veta vad man ska välja.

Val och budgetkrångel

En stor händelse under 2014 var valet och det röda blockets seger. Att de vann innebar att det skulle komma ett antal förändringar i budgeten som också skulle kunna få stora effekter i var mans plånbok. Det skulle bli mer pengar till pensionärer och ändrad brytpunkt för statlig skatt och lite sådant. Efter valet pratades det mycket om hur den nya budgeten såg ut och vad Socialdemokraterna satsade på.

När det sedan var dags att rösta igenom budgeten blev det som bekant lite galet när SD valde att rösta ner den genom att istället rösta på Alliansens budget. Det som hände då var att man fick ganska akuta problem och nyval var inte långt borta. Det hela löste sig dock utan nyval, vilket nog var bäst, men det blev inte helt problemfritt ändå.

Eftersom SD röstade på Alliansens budget är det faktiskt den budgeten som nu ligger och gäller framöver. Det är alltså deras förslag på hur pengarna ska användas som gäller just nu och det innebär att en del av de förändringar som man väntade sig efter att det röda blocket vann faktiskt dröjer.

Det blir alltså inte sänkt skatt till pensionärer och borttagna rut-avdrag osv ännu. Alliansens budget ser lite annorlunda ut och det får man rätta sig efter ett tag, tills dess att man får möjlighet att lägga sin egen budget. Det kommer att finnas chans att rösta igenom en ny budget till våren och då ska det nog gå bättre för Socialdemokraterna och deras budget, men tills dess får vi nöja oss med att köra vidare ungefär som det var även förra året.

Fler SMSlån hos Kronofogden än någonsin tidigare

Lite ledsam statistik är att antalet ärenden som nått Kronofogden rörande så kallade SMSlån eller snabblån / mikrolån har ökat och hamnat på en ny rekordnivå. Den här typen av lån varnas det för allt som oftast och tyvärr är det en typ av lån som många utnyttjar på fel sätt.

Allt för många försöker använda dessa lån som en slags nödlösning när de har ont om pengar och att då försöka ta ett lån som dessutom är ganska dyrt löser inget utan bara skjuter de ekonomiska problemen framåt.

Det som har förändrats sedan tidigare är att det förr var huvudsakligen unga som hade problem att betala sina SMSlån men nu är det faktiskt äldre personer som börjat få mer problem. Kan det tänkas att denna typ av lån har börjat bli lite mer allmänt kända och accepterade bland svenskarna istället för att bara vara ett ungdomslån för den som inte orkade vänta på att få in nästa lön på kontot?

Tankar om nya året

Förra året hände ganska mycket. Långt ifrån allt viktigt har diskuterats ovan, det vet jag, men jag har åtminstone valt ut några viktiga punkter att belysa. När det gäller framtiden är det så klart lite ovisst men några saker kan man åtminstone spekulera i.

När det gäller reporäntan tror man att det kommer vara väldigt låg ränta under i princip hela 2015 också. Riksbanken själva säger att de förmodligen kommer att behålla denna nivå tills i mitten av 2016. För er som har bolån innebär det en väldigt stabil låg nivå som gör att man lugnt kan ligga på rörlig ränta och lägga undan pengar för framtiden. Det är dock också väldigt prisvärt att binda sina lån, varför det kan vara ett intressant alternativ för den som vill ha mer trygghet.

Under året kommer som sagt Socialdemokraternas budget att röstas igenom enligt den uppgörelse som de har med Alliansen om att rösta igenom sådant som har bäst stöd. Det innebär att sossarnas budget kan komma igång från och med vårens budgetförslag och då kommer de ändringar som man först trodde skulle komma vid årsskiftet, t ex sänkt skatt för pensionärer.

Dollarn är nu klart starkare än den var för bara ett halvår sedan. Den står nu i ca 8 kr jämfört med runt 6 kr i somras. Det är en ganska stor ökning som påverkar både företag och privatpersoner. Det är något värt att tänka på ifall man funderat på en USA-semester men det påverkar även företag som importerar från utlandet och / eller betalar i dollar.

Samtidigt som dollarn är stark så sviktar den norska kronan och är plötsligt ungefär lika mycket värd som den svenska kronan. Det är inte direkt vanligt. Norge har som bekant lite allmänna problem med att oljepriset har dumpats så mycket, vilket gjort att deras valuta tagit stryk. Rent allmänt verkar även det här med oljepriserna bli en intressant sak att följa i år. Kommer de gå ner ytterligare? Vad innebär denna prispress i längden?

Följ oss på Facebook