Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Barn och pengar - Del 1 Veckopeng / Månadspeng

Hur man ska göra med barn och pengar är en ständigt relevant fråga. Det finns många delar av denna fråga också - veckopeng / månadspengar / barnbidrag, fritidsaktiviteter, sommarjobb, hjälpa till i hemmet, klädköp, julklappar och födelsedagspresenter, flytta hemifrån, gåvor och hur man fördelar dem och mycket mer.

Det är helt enkelt inte så lätt alltid, att veta hur man ska hantera pengar när det gäller ens barn. Hur mycket ska de få och när ska de få dem? Till vad ska de användas och när ska man sätta ner foten om något blir dumt? Hur gör man för att alla barnen ska få lika mycket när de håller på med helt olika aktiviteter och intressen och behöver helt olika saker?

Det finns givetvis inte något självklart svar på alla frågor men jag ska försöka komma med mina egna tankar och tips. När du läser får du tänka på att det finns folk i helt olika situationer och med helt olika inställning till pengar, så en del tips kanske är super för vissa men kassa för andra. Så man får plocka ut de som låter bra eller som passar ens egen situation helt enkelt.

Vi börjar med lite grundläggande saker, som hur barnen kan få en förståelse för pengars värde och lära sig hantera dem, planera och spara. Där spelar veckopeng och månadspeng en stor roll tror jag.

En bra grundläggande uppfattning om pengar

Barn och pengar - Veckopeng och månadspeng

Jag tycker att det är väldigt viktigt att barnen får en bra grund att stå på när det gäller pengar. Vilken man ofta börjar bygga redan när barnen är små och som fortsätter att utvecklas efter hand de blir äldre. Det mesta som man gör under deras uppväxt kan påverka hur de ser på pengar och ekonomi och därför är det bra att tänka på att försöka ge dem en sund inställning redan från början och som genomsyrar allt man gör.

Det klassiska uttrycket att “pengar växer inte på träd” kanske kan användas i detta sammanhang. Det handlar ofta om att barnen måste förstå pengars värde och att man måste jobba (ofta hårt och mycket) för att få pengar - att de inte bara dimper ner i knät på en när man behöver eller vill ha dem. Föräldrarna har ett stort ansvar här att prata ekonomi med barnen, så att de får en förståelse och en kunskap som de kan ta med sig genom livet.

Att tidigt börja förklara att föräldrarna får sina pengar genom att jobba och att man måste jobba hårt för att få dem, blir givetvis viktigt. När barnen kommer upp i rätt ålder och börjar förstå mer kan man om man vill berätta mer i detalj om hur mycket man tjänar och vad saker och ting kostar, t ex boende, mat, försäkringar, bil och alla andra räkningar.

Om man tillsammans räknar på det och kanske visar hur en budget fungerar så kan barnen se att inkomsterna är begränsade och utgifterna varje månad ofta ganska höga. Det som är över en vanlig månad är inte alltid så mycket som man tror och var utgift har sin plats i budgeten. Att ropa efter att få det ena och det andra dyra är alltså inte så enkelt som att någon bara ger en till dig, utan pengarna måste också tas någonstans ifrån.

Veckopeng / Månadspeng

Något som hjälper väldigt mycket med att lära ut pengars värde är att låta barnen själva få prova på att bestämma över sina egna köp. De får då lära sig vad som går och inte går att köpa, hur snabbt pengar tar slut om man inte är lite sparsam och att det är viktigt att hushålla med pengarna om man ska kunna göra / köpa det mesta som man vill.

För att de ska kunna prova på detta är det viktigt att de får egna pengar som de ansvarar för och då kan man med fördel ge veckopeng eller månadspeng. Då har de en summa pengar som de kan göra vad de vill med och får ansvara för, vilket kan leda till stora misstag från deras sida i början, t ex genom att de köper upp pengarna snabbt på “onödiga” saker. Dock lär man sig bäst från sina misstag.

Det kommer med tiden leda till att de lär sig att man inte kan få allt man vill eller att man inte kan slösa bort allt direkt, för sedan är det inget kvar till saker man vill göra eller köpa mot slutet av månaden. Livets hårda skola är vanligen bäst för den som vill lära sig något och då är det så klart också väldigt viktigt att man har klara regler för vad som ingår i veckopengen och vad barnet därmed ska köpa själv, samt vad man som förälder står för utöver detta.

Det går inte att vika sig och ge barnet mer pengar om de skulle göra slut på dem eller att ge dem saker / bjuda på saker som de själva egentligen ska betala. Då tappar man en hel del av poängen med att hantera sina egna pengar, för senare i livet finns det ingen som ger en extra pengar eller betalar ens räkningar när man råkat spendera för mycket. Man kan inte lita på att föräldrarna är där hela tiden för att lösa problemen.

Hur mycket ska man ge?

För att det ska bli bra med veckopeng eller månadspeng måste man dock fundera en del i förväg över vad barnet ska stå för självt och vad pengarna ska räcka till och lägga beloppet på en lagom nivå. Det gäller ju att det är mycket nog för att man ska kunna klara sig hyfsat, speciellt om man räknar in att barnet ska t ex betala frisör, fritidsaktiviteter, kläder och sådant.

Saker som man “måste” göra eller köpa regelbundet kan man ju inte komma undan och då får det inte bli så snålt tilltaget att barnet känner för mycket stress över detta eller att de inte har råd att unna sig lite till nöjen. Samtidigt får man inte dra till med för mycket pengar heller, för om beloppet man får är för stort så kan man kanske köpa allt och göra allt man vill. Vilket då inte alls kommer att ge känslan av att man måste hushålla och spara, planera och göra val - vilket är hela poängen med månadspeng till att börja med enligt mig.

Det går inte att sätta ut en specifik veckopeng eller månadspeng som funkar för alla eftersom alla föräldrar har olika ekonomiska förutsättningar och det kan variera en del vad man har råd eller vill ge men det skiljer också mycket på barnen och vad de behöver. Det beror på ålder, var man bor och vilken levnadsstandard man är van vid osv.

Det får man helt enkelt bestämma från familj till familj, men försök gärna räkna på det så att det blir en lagom nivå där man kan unna sig lite, men inte så mycket att man inte behöver tänka på hur man spenderar pengarna eller göra aktiva val.

Hur stor veckopeng / månadspeng?

Veckopeng eller månadspeng?

Som regel tycker jag att man kan ha veckopeng när man är yngre och först börjar få egna pengar. Jag tycker att man kan börja som ganska ung med detta. Exakt ålder är svårt att säga för det beror helt enkelt på mognad och hur barnet kan ta eget ansvar. Det kan variera flera år i mognadsnivå som gör att det inte passar så bra för vissa men superbra för andra. Men allmänt, ju tidigare man kan börja ju bättre.

Om man börjar tidigt tycker jag att det är bra att börja med att ge pengar varje vecka för då behöver inte barnet planera en hel månad. Det kan vara väldigt svårt att planera så långt fram och klara av att tänka att det ska finnas pengar till godis sista helgen såväl som till första. En del klarar säkert detta men överlag kan det vara lite tufft att ge dem för lång period att ansvara för.

Det är då bättre att dela upp det i kortare perioder så att det inte blir överväldigande. Om barnet har en positiv upplevelse och tycker att det är roligt att ta hand om sina egna pengar och att planera och spara så är det ett väldigt stort plus. En bra upplevelse gör att de kommer att gilla att ta hand om sina egna pengar och kanske även med tiden bli duktiga på att spara till större köp osv. Om det bara känns svårt och jobbigt så kanske de istället vill slippa hela grejen.

Tids nog kan man gå över på månadspeng, när det känns passande. När barnen har haft veckopeng en längre period så har de vant sig och är redo att få större ansvar. Det kan även tänkas att de själva vill börja med månadspeng eftersom att de då får större frihet att hantera sina egna pengar och de kan enklare köpa en dyrare sak om de verkligen vill det. Ett större ansvar innebär också att man tar mer ansvar och blir bättre.

Barnbidraget

En annan fråga brukar vara om man ska ge barnet barnbidraget helt enkelt rakt av. Detta beror givetvis på flera saker. Det beror på om du som förälder känner att det är ekonomiskt gångbart att ge barnet hela bidraget eller om du behöver pengarna till mat osv. Har man en lite mer pressad ekonomi, t ex om man är ensamstående, så kanske det inte funkar att ge barnen så mycket pengar.

Sedan handlar det också om vad ni kommer överens om att barnen ska stå för och vad föräldrarna ska stå för. Om barnen har få saker som de själva ska betala så kanske det inte är rätt att ge dem hela barnbidraget varje månad. De pengarna kanske bör gå till vissa saker som föräldrarna ska betala för barn, t ex om föräldrarna ska stå för kläder, kostnader relaterade till idrott och fritidsaktiviteter eller vad det nu kan vara.

Om barnen kan och vill ta mer ansvar självt och kanske köpa egna kläder osv så kan det så klart funka att ge dem hela barnbidraget. Då är ju tanken att barnen ska så för hyfsat mycket själv också. Sen är det så klart som vanligt en fråga om att räkna ut en lagom nivå på pengar vs utgifter här också. Så att pengarna räcker till det viktiga men också ger en liten utmaning med hushållandet.

Motprestationer för att få pengarna

Något jag tycker är bra är att sätta upp klara regler och krav för veckopeng / månadspeng. Om man vill ha sina egna pengar så är man också redo att vissa krav ställs åt andra hållet. Man kan få men man ska också kunna ge något tillbaka. För föräldrarna är detta ett gyllene läge att sätta upp regler för sådant man tycker är viktigt.

Du kan t ex “skriva in” i reglerna att barnen ska städa sina rum varje vecka eller när de blir tillsagda, hålla en viss ordning på saker och ting, hjälpa till med utvalda sysslor i hemmet som matlagning, tvätt eller städning osv. Det ska givetvis inte vara något slavkontrakt men man kan tycka att barn bör hjälpa till en del hemma oavsett, med tanke på att de har det ganska bra i övrigt, och då kan det vara ett perfekt tillfälle att få detta svart på vitt.

Man kan även sätta upp andra regler, som givetvis beror på barnets ålder. T ex en gräns för när de ska vara hemma på kvällen, att de inte får röka, att de måste hänga med på vissa aktiviteter utan att klaga osv. Och om man inte gör det man ska så kan det bli avdrag på vecko- / månadspengen. Såna här regler vill man troligen ha vare sig det finns en veckopeng eller ej men det är mycket enklare att dela ut ett vettigt “straff” om man har en kännbar konsekvens till de gånger barnen bryter mot reglerna.

Att ha dessa regler eller saker som de måste göra för att få sina pengar, speciellt om de har sysslor som städning eller annat som ingår, gör också att man inte bara får pengarna som en skänk från ovan. Det känns istället som att man får pengarna som kompensation för en prestation, lite som det blir när man senare får ett jobb. Man kan på så vis lära sig att förstå vikten av att jobba och att det krävs något av en för att man ska få “lön”. Det kan vara en viktig lärdom för framtiden som gör att man får bättre arbetsmoral osv.

Nästa del i den här serien kommer att ta upp en del andra frågor som rör barn och pengar. Då kommer vi fokusera på blandade situationer då pengar spelar in (t ex när det gäller julklappar, fritidsaktiviteter, kläder, mobiltelefon och liknande) och och hur man kan tänka i dessa situationer.

Följ oss på Facebook