Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur påverkas din privatekonomi 2014

Nu var det ett tag sedan senaste blogginlägget. Det har varit lite dåligt på grund av julledighet och lite semester men nu är vi tillbaka med inlägg varje vecka igen. God fortsättning och hoppas ni får ett bra 2014 både ekonomiskt och på andra plan. Jag tänkte att jag skulle gå igenom lite vad som kommer hända med din ekonomi detta år baserat på förändringar av olika slag.

Man kan väl säga att det är alla de som har jobb som vinner mest 2014. Detta beror på skattesänkningar, löneökningar och annat sådant. Enligt en uträkning av Swedbank kommer en tvåbarnsfamilj i snitt ha 1300 kr mer att röra sig med denna månaden jämfört med 2013.

Det är inte riktigt lika roligt att vara pensionär, föräldraledig, sjukskriven eller student då man inte kan utnyttja alla dessa ökningar. Samtidigt sänks en del av de bidrag och liknande som baseras på prisbasbelopp eftersom priserna legat stilla eller rentav gått ner lite senaste tiden.

Bättre för dig som arbetar

För det första är det åter igen dags för löneökning. Denna brukar i snitt ligga på 3 procent. För någon som tjänar 25 000 kr i månaden skulle detta innebära 750 kr innan skatt. Inte så dumt. Dessutom är inflationen låg vilket gör att du kan räkna med att få en löneökning som är större än ökningen av priserna på saker och ting. Med andra ord går du lite plus i år.

Det är även dags för lite jobbskatteavdrag som gör att du kommer få upp till 350 kr mer varje månad. Höjningen av brytpunkten för statlig skatt blev inte av eftersom den stoppades, men den höjs ändå med 2 procent eftersom det är standard varje år. Det innebär att du ska betala statlig skatt ifall du tjänar 36 160 kr eller mer. Ifall du betalar statlig skatt får du även lite extra nytta av jobbskatteavdraget.

De kommunala skatterna kommer öka lite i delar av landet. Ungefär en tredjedel av svenskarna kommer få högre kommunalskatt, vilket ju dämpar effekten av jobbskatteavdraget lite. Du får kolla upp ifall just du är "drabbad".

För dig som är pensionär blir det lite lägre allmän pension då den sänks med 300 kr i genomsnitt. Som mest är sänkningen 470 kr innan skatt. Du får dock lite höjda bidrag och sådant som gör att du troligen till och med kan gå lite plus varje månad. T ex sänks skatten med ca 100 kr i månaden.

Bidrag och liknande

När det gäller studenter får de sänkt studiestöd med 20 kr. Du får alltså 9004 kr varje månad istället för 9024 kr. Du som är jobbar lite medan du studerar kan dock glädja dig åt att du kan kompensera detta med att gränsen för hur mycket du kan tjäna innan du inte lägre kan få studiestöd har ökats med 30 000 kr till 172 400 kr.

Bostadsbidraget höjs för barnfamiljer. Du med ett barn får 200 kr mer, två barn ger 250 kr och tre barn 300 kr etc. För mer info om detta kan du kolla in Försäkringskassans hemsida.

Högsta sjukpenningen sänks med 2 kr per dag. Den nya siffran är 708 kr. En sådan sänkning blir i praktiken ca 60 kr mindre i plånboken varje månad innan skatt. Det är samma sak för föräldrapenningen, den sänks också med 2 kr per dag och där blir nya siffran 944 kr. Även där blir det ungefär 60 kr mindre i månaden innan skatt dras.

Övrigt intressant

Hyrorna brukar öka varje år och även i år. De kommer stiga med ca 1,5 - 2 procent och det får du ju räkna in i din budget för året. För dig som äger ditt boende kanske det istället är intressant att veta hur det går med reporäntan och den ligger troligen kvar på 0,75 % hela 2014, så där är det lugna puckar. Känns ganska lugnt att ha rörligt bolån.

Företagare med t ex handelsbolag blir glada då egenavgifterna sänks så att det blir lite mer pengar kvar att stoppa i fickan (den kategorin faller jag inom). Sänkningen är på 2,5 procent och nya siffran är då 7,5 procent. Maxgränsen för avdrag höjs med 5000 kr till 15 000 kr.

Alkoholskatten höjs lite så att en flaska sprit blir 1,90 kr dyrare, vin blir 1,40 kr dyrare och ölburken blir 40 öre dyrare. Det är inte så mycket men kanske märks det lite i plånboken för de som gillar att dricka.

Förhoppningsvis blir det ett bra privatekonomiskt år för er alla. Vi håller alla tummar vi har här på Ekonomi-portalen.

Följ oss på Facebook