Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kom bort från ett dåligt beteende och en dålig ekonomi

I de flesta fall beror dålig ekonomi i grunden på någon typ av beteende som inte riktigt fungerar. Visst kan man hamna i ekonomiska svårigheter genom ren otur, t ex att en eller flera händelser som man inte kan styra över leder till att man oturligt nog tvingas till stora skulder eller liknande. Men oftast handlar det faktiskt om att man själv har försatt sig i den dåliga situationen genom ett visst beteende.

Det är inte alltid så lätt att se att man har denna typ av problem eftersom det väldigt ofta handlar om ett flertal mindre beteendeproblem som tillsammans leder till en dålig ekonomi. Om det bara hade varit så att man gjorde en enda sak som ensam påverkade ekonomin negativt så hade det varit enklare att hitta problemet och att åtgärda det men det är sällan riktigt så enkelt. I de flesta fall finns det flera bidragande till varför man beter sig på ett speciellt sätt.

Ekonomiska problem brukar också härstamma ur två olika typer av dåliga beteenden. För det första kan det vara ett grundläggande problem med att hantera pengar och sin ekonomi, så att man hela tiden gör av med klart mer pengar än man borde. Detta är skälet till att man hamnar i en dålig sits till att börja med.

Få bort dåligt ekonomiskt beteende och få bättre ekonomi

Nästa del kan handla om hur man hanterar situationen när man väl börjar få ekonomiska problem. Ofta börjar det med att man har svårt att få pengarna att räcka till och då är det vanligt att man drar på sig onödiga skulder och att man sakta men säkert hamnar i skuldfällan. Om detta börjar hända så har man möjligheten att försöka ta tag i det och reda ut det eller så kan man stoppa huvudet i sanden och ignorera problemen, vilket givetvis inte hjälper.

Med andra ord kan fel beteende inte bara leda till det grundläggande problemet men även sedan leda till att man förvärrar situationen när man väl börjar tappa greppet om sin ekonomi, t ex genom att man inte tar tag i problemen eller aktivt försöker hitta en väg att lösa dem. Det finns alltså flera nivåer här som är värda att tänka på och där hjälp kan behövas. I den här artikeln tänkte jag i första hand gå igenom de underliggande problemen som leder till dålig ekonomi. Beteendeproblem för när man väl har börjat hamna i skuldfällan sparar jag till en annan artikel.

För dig som ännu inte har hamnat i ekonomiska problem

Om man fortfarande befinner sig i fas 1 så att säga - att problemet ännu mestadels handlar om att man inte kan hantera pengar och att man känner att man gör av med pengarna på ett oansvarsfullt och onödigt sätt - är det enklare att komma undan sina problem än om man har hunnit fastna i skuldträsket. Givetvis kan det grundläggande beteendeproblemet vara svårt att få bukt med, men om man jämför med hur illa det kan bli med stora skulder så är det ändå fortfarande klart enklare att få bukt på detta problem.

Ifall du hunnit inse dina problem och funderar på att göra något åt dem kan du glädja dig åt att det kunde ha blivit mycket värre om du hade väntat och låtit din ekonomi gå i botten. Ju tidgare man börjar processen med att förbättra sitt beteende ju lindrigare kommer man normalt undan. Därför är det bra om man kan se sitt problem och acceptera att man har problem och gärna att man söker hjälp så fort man kan.

Svårt att hålla i pengarna

För att förenkla problemet lite så handlar ekonomiska problem i grunden ofta om att man helt enkelt slösar för mycket. All ekonomi bygger på grunden att du får in en viss mängd pengar och att du sedan kan göra av med en viss mängd pengar och då ska det givetvis vara så att du gör av med mindre pengar än du får in.

Det som du har att röra dig med och kan spendera fritt är det som du har över varje månad när du har betalat alla räkningar, mat och allt annat som du måste betala. Helst ska man även räknar in sparande som en utgift, så att man lägger undan pengar till detta innan man ser hur mycket pengar som är kvar den månaden. Sparandet blir dock tyvärr i många fall bli lidande när man har svårt att hålla i pengarna.

För att problemen inte ska eskalera måste man betalar alla räkningar och viktiga saker innan man börjar spendera pengar på nöjen och annat onödigt. Annars finns risken alltid att man spenderar pengar som egentligen hade behövt gå till något viktigt. Om man gör det så finns det inte pengar kvar till det viktiga, vilket leder till nya problem och då kan det bli så att man funderar på att låna för att få det att gå runt.

Att inte handla på avbetalning eller med kreditkort osv är en viktig del av detta för det är också en form av lån. Så länge man bara gör slut på de pengarna man verkligen har så är problemet åtminstone fortfarande begränsat. Det kan vara jobbigt att alltid få slut på kontot, men det riskerar inte hela din privatekonomi på samma vis som krediter.

Dock är det så klart inte så bra att hela tiden handla upp alla pengar och ju längre man håller på med ett sådant beteende ju större är risken att problemen eskalerar och att man börjar handla för pengar som man inte borde. Det brukar slutligen leda till att man inte har råd att betala de saker som man måste kunna betala och i de allra flesta fall slutar denna typ av dåligt ekonomiskt beteende med att man drar på sig dyra och onödiga skulder. Att försöka ta tag i sina problem i tid är verkligen viktigt, innan man hamnar i en ekonomisk knipa som är svår att ta sig ur.

Det är många gånger svårt att ta sig ur ett dåligt beteende på egen hand eftersom att man oftast inte vet vare sig vilka de bakomliggande skälen är eller vilka konkreta verktyg och metoder man ska använda sig av för att lyckas bli bättre. Det skadar nästan aldrig att ta hjälp av någon annan som stöd, för att få råd eller bara prata.

Hjälp att hantera sitt beteende

Det är en väldigt bra idé att vända sig till någon för att få hjälp med sitt beteende. Det går att ändra på sig men det är som sagt inte alltid man vet hur man ska börja och det kan behövas hjälp av någon som är erfaren inom detta område. Så länge man själv eller någon i ens omgivning inser att man behöver hjälp så har man kommit långt och då kan man ta kontakt med en terapeut eller rådgivare.

Eftersom grunden till många ekonomiska problem just sitter i beteende så är det bra med terapisamtal för att kunna reda ut varifrån beteendet härstammar och varför man gör som man gör. Med yttre hjälp kan man gå igenom de dåliga beteenden som leder till att man spenderar mycket pengar och kanske även gå in på underliggande problem som kan vara skälet till att man shoppar för mycket eller har svårt att hantera pengar.

En andra del av arbetet är att hitta sätt att bryta sitt dåliga mönster och sluta med att slänga bort pengar på onödiga saker. Det är inte alltid lätt att göra detta själv heller även om man vet att man borde. Då hjälper det mycket att ha någon som kan erbjuda lite olika metoder och tankesätt som underlättar processen.

Bra att få hjälp att hantera sin dåliga beteende

Ett intressant initiativ i denna anda kommer från Advisa, som har börjat erbjuda folk som har svårt att hålla i pengarna eller som är oroliga över sin privatekonomi gratis rådgivning i form av terapisessioner. De erbjuder två gratis sessioner med terapeuten Karin Nordlander med målet att hjälpa dig att hantera ditt dåliga beteende när det gäller pengar och att få kontroll över din ekonomi igen.

Det är kul att se att en aktör på lånemarknaden tar denna typ av ansvar med tanke på att många säkert tänker att långivare och låneförmedlare kan tänkas vilja dra nytta av folks dåliga ekonomiska beteende, med tanke på att det ofta leder till att folk tar fler lån.

Det är givetvis inte så att dessa få terapisessioner löser alla problem eller kan hjälpa alla människor men det är ett första steg och det är förmodligen många som skulle behöva ta det här första steget men som normalt inte skulle ta den chansen eller ha råd att prova. Men när man har möjlighet att få lite konstnadsfri hjälp så kan det ge en chans för många som annars inte hade bett om hjälp alls.

För dig som känner behov av att reda upp din ekonomi och förbättra hur du hanterar pengar och budget osv finns även kommunens budget- och skuldrådgivare som ger konstnadsfri hjälp och råd. Alla kommuner erbjuder sådana och du kan gå in på din kommuns hemsida för att hitta information om vart du ska vända dig för att få hjälp.

Lån för att hjälpa ekonomin?

När det gäller lån brukar dessa ses som något negativt för en person med dålig ekonomi. Lån förekommer oftast som en nödlösning för att få in extra pengar som sedan används för att hålla den dåliga ekonomin flytande. Problemet är då bara att man gräver ett djupare och djupare hål för sig själv och ekonomin blir sämre och sämre. Undantaget är om man kan hitta ett bra och billigt privatlån som kan användas för att samla alla dyra lån. I detta fall kan ett lån vara en bra grej.

Det gäller dock att man bara tar sådana lån av rätt skäl. Det är då även viktigt att man får en bra ränta så att lånet blir billigt och mer prisvärt än de gamla lånen som ska samlas ihop. Du kan då med fördel använda en låneförmedlare vilka på ett enkelt sätt låter dig jämföra olika långivare och deras erbjudanden. Advisa erbjuder t ex en tjänst där du jämför räntor när du ska låna pengar.

Ni som har kollat på Lyxfällan på tv vet att ett samlingslån är en av de absolut viktigaste och bästa sätten att bättra på ekonomin om man väl har dyra skulder. För dem som redan har många små och dyra lån eller krediter och avbetalningsköp så är det ett väldigt bra verktyg. Du som kämpar med din ekonomi men inte ännu har några skulder av detta slag ska dock så klart låta bli att låna.

Så länge du "bara" lider av problem med att hålla i pengarna och känner att du inte riktigt kan få till en stabil ekonomi så har du förhoppningsvis inte ännu nått den punkt där du lånat pengar för att få det att gå runt. Dock kan köp på avbetalning och kreditkort vara minst lika illa som vanliga lån och har du dragit på dig sådana så kan det också vara värt att försöka lösa dem. Har du inga onödiga lån alls ska du vara nöjd och då kan du jobba vidare med att hitta ett sätt att hålla bättre i pengarna.

Följ oss på Facebook