Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - E och F

I dagens utgåva av Privatekonomins ABC tar vi upp de intressanta begreppen Elavtal och Fasta kostnader. Det gör att vi har tagit oss en bit in i alfabetet men att vi även har en jäkla massa bokstäver och ekonomiska begrepp och områden kvar att arbeta oss igenom.

E som i elavtal

En utgift som nästan alla har är kostnaden för den el man förbrukar i sitt hushåll. Om man bor i lägenhet eller villa spelar givetvis en stor roll för hur mycket det blir varje månad och även hur många som personer som finns i hushållet. Ju mer pengar du lägger på din el varje månad ju mer pengar kan du troligen också spara genom att se över ditt elavtal och din elförbrukning.

Det finns många elbolag att välja mellan, en bra bit över 100 olika i Sverige. Dessa elbolag har sedan en mängd olika typer av elavtal med olika bindningstid etc. Bara detta kan göra att det känns lite som en djungel att välja rätt elbolag och rätt avtal. Du ska dock inte bli avskräckt då det inte är så svårt och det är väldigt ekonomiskt att ta sig tid att se över sitt elavtal.

Det finns något som heter tillsvidarepris eller tillsvidareavtal som är ett väldigt dyrt avtal. Detta får du ofta automatiskt ifall du har flyttat till nytt boende och inte gjort ett aktivt val av elbolag. Då får du det bolag som är så kallad anvisningsleverantör och de kör ofta då på ett tillsvidarepris som är klart dyrare än andra elavtal. Du behöver inte göra något mer än att använda elen för att ett sådant avtal ska sättas igång så du behöver alltså inte godkänna någonting. Många svenskar har tillsvidarepris och får betala upp till 60 procent mer än du behöver för ett sådant avtal jämfört med ett av de billigare alternativen.

Det du bör göra är att undersöka hur marknaden ser ut och välja ett billigt elavtal som passar dig. Det är idag lätt att jämföra elavtal med hjälp av webbsidor som Elpriskollen.se eller genom tjänster som Elskling.se. Där kan du gratis kolla upp vilka elbolag som är billiga och vilka avtal som har bäst pris.

Genom att göra ett aktivt val kan du många gånger sänka din månadskostnad med en hel del och det gör att du får mer pengar över att använda till annat. Eftersom elmarknaden är i ständig rörelse kan det vara bra att göra en liten koll av elpriser då och då så att det inte finns klart billigare alternativ.

Ett tips utöver att kolla på elavtal är även att se över sin elförbrukning. Det är inte bara elbolagen som är bovarna - ibland är det du själv också. Kanske slösar du bort dyrbar energi genom att ha på elektronik och lampor i onödan, genom att ha uppvärmning som inte är så effektiv eller på andra vis. Ta tag i detta och du kan spara en slant även här.

F som i Fasta kostnader

Din privatekonomi består av en hel del så kallade fasta kostnader. Med det menar jag utgifter som finns där varje månad och som man inte direkt kan komma undan. Det är också oftast utgifter som alltid är lika stora och som inte påverkas av vad man gör under månaden. Bästa exemplet är hyra / amortering + ränteinbetalning men sedan även försäkringar, Internet och tv och till viss del kanske elavtal och telefonabonnemang etc.

Kostnaden för ditt hem är ett bra exempel eftersom det alltid är samma kostnad så länge du bor kvar på samma ställe. Det enda du kan göra är att flytta om du vill ha billigare boende. Det är dock en lite drastisk åtgärd som man kanske helst vill slippa. Kostnader så som försäkringar, vatten och el är dock sådant som man kan påverka till viss del. Du kan nämligen aktivt välja vilket försäkringsbolag och elbolag du vill använda och det går att spara en del pengar om man bara tar sig tid att leta efter bra alternativ. Det sämsta man kan göra är att bara nöja sig och inte bry sig.

De fasta kostnaderna är ofta några av de största kostnaderna man har och då gäller det att inte slarva med dem. Jämför priser på försäkringar och välj en som är prisvärd, jämför elbolag och elavtal (som jag skrev ovan) för att hitta billigare priser, se över vilka Internetleverantörer som finns och välj bredband som passar både familjen och plånboken. Listan är lång.

Vissa saker som kan räknas in som grundläggande och återkommande fasta kostnader är också sådant som man till viss del kan påverka varje månad. Du kan t ex inte påverka att du har en kostnad för elen men du kan påverka hur hög den kostnaden är genom att vara sparsam med din elförbrukning. Det är likadant med vatten där du kan duscha kortare eller vara sparsam på annat vis. Med mobilabonnemangen kan du påverka hur stor räkningen blir genom att ringa och / eller prata lite mindre osv.

Det som är viktigt är att veta ATT DET GÅR att påverka sina fasta kostnader och på så vis spara in ganska mycket pengar. För det första genom att välja en leverantör / bolag som är bra och billigt och för det andra genom att själv ta ditt ansvar och vara sparsam ifall du känner att du behöver hålla kostnaderna nere. Offra lite tid och energi på din ekonomi så kan du göra ordentlig skillnad.

Följ oss på Facebook