Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så mycket sparar svenskarna till sina barn

De flesta tycker nog att det är viktigt att spara lite pengar till barnen så att de får en bra början i livet och har råd till de där dyra utgifterna som kommer när de blir lite äldre, så som körkort och första lägenheten etc. Men hur mycket sparar vi till barnen egentligen?. Även lite tips när det gäller sparande till barn.

Enligt en ny undersökning gjord av Länsförsäkringar, där de frågat 900 familjer, sparar svenskarna i snitt runt 500 kr per barn. 515 kr för att vara exakt. Fördelningen är lite olika runt om i landet och i Stockholm är man bäst på att spara till barnen och lägger då undan i snitt 693 kr medan man på Gotland nöjer sig med 317 kr.

Snittet är räknat på dem som kan lägga undan pengar till barnen. I vissa fall är det givetvis svårare när pengarna helt enkelt inte räcker till. I dessa fall lägger man troligen hellre undan pengar för att klara eventuella kostnader i hushållet, som buffert. I undersökningen har man räknat endast på de som faktiskt sparar för barnens räkning.

Förra gången den här undersökningen gjordes var 2009 och sedan dess har antalet som inte sparar något alls sjunkit. Det var tidigare 20 % och nu är det nere på 14 %, så det måste ses som ett ordentligt steg i rätt riktning. De flesta vill nog spara en slant till barnen så att det sjunkit är förhoppningsvis en indikation på att familjer har lite mer pengar att röra sig med plus möjligen en ökad vilja att spara pengar.

Det finns en del tips för dem som sparar till sina barn. För det första ska man komma ihåg att om man sparar i barnets namn så får han eller hon tillgång till pengarna per automatik vid sin 18:e födelsedag. Då förlorar du kontrollen och barnet kan göra vad som helst med pengarna. Det kan alltså vara en fördel att spara i sitt eget namn för mer kontroll.

Det finns många olika sparformer att välja på. Att ha ett sparkonto är ganska säkert men innebär samtidigt att avkastningen är begränsad. Ifall du lägger undan lite pengar varje månad är det dock oftast logiskt att lägga dem på ett sparkonto med tanke på smidigheten.

Du kan välja att spara i fonder eller till och med aktier om du känner dig trygg med detta, och på så vis ha möjlighet att få de sparade pengarna att växa mer de kommande åren. Givetvis finns det då även risk för att kapitalet minskar. Vill du investera i en fond eller annat är det inte dumt ifall du har ett hyfsat startkapital. Prata gärna med någon på din bank om råd för långsiktiga investeringar.

Spara så mycket du kan men glöm inte att du behöver pengar till hushållet för att betala räkningar etc och för att bygga upp en buffert ifall något skulle hända. Du behöver pengar ifall boräntan skulle stiga eller om du får oväntade utgifter eller minskade inkomster framöver. Detta prioriteras så klart före sparande till barn. Spara till dina barn när du känner att det finns marginaler för att göra det.

Följ oss på Facebook