Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

13 tips för dig som vill undvika att spendera pengar

Hej hopp i sommarvärmen. Det har varit lite semester här på sidan men nu kommer åtminstone ett blogginlägg. Kanske spenderar du alldeles för mycket pengar för tillfället eller bara vill dra ner på de onödiga utgifterna lite grann? Här kommer iaf ett gäng tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig med just detta.

Listor med bra tips

Alla har vi väl ibland lite ont om pengar och behöver spara. Det är dock inte glasklart hur man ska göra för att hålla i slantarna i alla lägen. Många spartips, t ex många av dem vi har på vår sida, handlar om hur man ska göra för att dra ner på sina utgifter och spara pengar på sikt. Dessa tips handlar dock inte så mycket om att spara in på sina fasta kostnader utan tittar mer på hur man kan undvika att göra av med pengarna som finns i plånboken.

1. Säg upp eller göm kreditkorten

Ett smart tips för dig som vill undvika frestelsen att handla saker som du egentligen inte har pengar till är att säga upp alla kreditkort. Då kan du inte spendera pengar som du inte har råd att spendera. Känner du dock att du verkligen behöver ett kreditkort för vissa tillfällen så se till att du normalt inte har detta i din plånbok. Lås in det i ett kassaskåp, göm det i madrassen eller något annat annat sätt som gör att du inte kommer åt det så enkelt och därmed inte gör impulsinköp.

2. Avbeställ nyhetsbrev och kataloger

Genom att stoppa införseln av denna typ av mail och kataloger så tar du bort en risk att bli sugen på att köpa något. Ett alternativ är också att sätta upp en ”Ingen reklam tack” skylt på brevlådan. Dock är detta ett lite dåligt tips också då det är viktigt att veta vilka matvaror som är billiga denna vecka. Sätter du upp en skylt av detta slag så gå in på din matbutiks webbsida då den informationen ofta finns där.

3. Kontrollera ditt bankkort

För att slippa hantera en massa kontanter hela tiden är det smidigt att ha ett bankkort. Ett kort av detta slag innebär dock alltid en frestelse vilken det gäller att vinna över. Alternativ kan vara att bara ha en mindre summa på detta konto (så att du inte kan spendera onödiga summor för enkelt) och sedan ha ett kort som bara används för matinköp, eller har du kortet inte i plånboken hela tiden utan bara när det verkligen behövs. Det viktiga är att vara medveten om att kortet kan användas felaktigt.

4. Gör det själv

Visst är det enkelt att hyra in någon eller köpa en tjänst för att göra ett jobb stort som litet, problemet är bara att detta kostar dig pengar. Det kan vara allt från att städa i huset, klippa gräset, tvätta bilen, måla om osv. Den första frågan du ska ställa dig själv är ifall du kan göra detta eller inte. Kanske du inte är superhändig eller inte har tid att måla om husväggarna och då får du plocka in någon för jobbet. Tror du dig dock kunna det är det mycket billigare att göra jobbet själv. Tvätta bilen är ett annat bra exempel då det kostar en bit över 100 kr normalt att åka till en biltvätt och där köra det enklaste programmet. Det du behöver för att göra det själv är lite bilshampoo, tvättsvamp och vatten. Något som inte kostar i närheten lika mycket.

5. Låna istället för att köpa

Vi tar exemplet tapetsering. Tapeter och klister måste du självklart köpa in. Men kniv för att skära tapeterna, tapetskrapa, tapetborste och liknande verktyg känner du troligen någon som har och du kan låna utav. Det behöver hela inte vara frågan om just verktyg utan kanske behöver du kläder av något slag till en fest som du inte har. Kanske någon i familjen eller vän har just detta plagg som du kan låna några timmar. Innan du köper något så tänk igenom om det finns möjlighet att låna saken istället.

6. Ät upp ditt skafferi

Går vi igenom våra skafferi och frysar hittar vi ofta mycket mat liggande där. Se därför till att ta någon vecka lite då och då när du verkligen försöker att äta slut på alla matvaror du har. På detta vis kommer du att drar ner på kostnaderna väldigt mycket under en vecka plus att du minskar risken för att mat måste slängas pga ålder.

7. Betala räkningar innan du går ut

Ska du träffa vänner för en trevlig kväll eller någon annan aktivitet är det smart att betala dina räkningar precis innan. Då kommer du att vara medveten om exakt hur mycket pengar du har på ditt konto och därmed förhoppningsvis känna ett mindre sug att spendera pengar, eller iaf bara spendera lagom mycket pengar. Har du inga räkningar att betala gå då in på din Internetbank och kolla hur exakt hur mycket pengar du har. För vi glömmer ofta bort just du det ligger till på denna front.

8. Vet vilka vänner du har

Dina vänner är säkert jättetrevliga personer men de kan mycket väl ha ett mindre bra ekonomiskt sinne. Detta riskerar att smitta av sig på dig vilket det verkligen gäller att undvika. Har du en vän som alltid köper en massa saker när ni är ute på stan tillsammans se då till att träffa denna vän på ett annat ställe istället där du inte riskerar att dras med i köpandet.

9. Vänta minst en dag

Detta är ett klassiskt tips som går ut på att du ska få en chans att tappa lite av suget för att köpa något. Allt går ut på att inte göra ett stort inköp av något slag samma dag som du känner behovet. Vänta istället minst en dag innan du gör inköpet. Känner du då fortfarande att det finns ett behov så köp det. Ofta kan det dock vara så att man märker av att det visst inte var något så viktigt som du funderade på att köpa och då har du sparat pengar genom att vänta en dag extra.

10. Handlarlista

Ska du handla mat eller saker till hushållet se då till att alltid ha en handlarlista. Köp sedan enbart det som står på denna lista, vilket gör att du undviker alla onödiga inköp. För det är väldigt mycket enklare att planera in bra inköp hemma i lugn och ro än vad det är i matbutiken med all reklam som det där finns.

11. Kolla efter gratissaker

Behöver du t ex en ny soffa kan du alltid kolla på nätet först. Det kan mycket väl vara så att det finns någon som har en sådan och verkligen vill bli av med den. Med lite tur kräver de inte ens några pengar utan de vill bara få den bortfraktad. Sedan kan det även finnas andra gratissaker att få tag på. Det är bara att kolla då det ju i princip är gratis att surfa runt på nätet.

12. Byt fokus

Om du känner ett sug efter att köpa något försök då att flytta fokus till något annat. Kanske är det istället dags för att städa ur din garderob, ta en promenad, klippa gräset, starta upp det där projektet eller något helt annat. Får du bort fokus från att köpa saker är det ett bra sätt att spara pengar.

13. Mål

Det finns självklart en anledning varför du väljer att inte spendera pengar. Kanske är du tvingad att spara för att få ekonomin att gå runt, eller du ska spara in till en resa. Oavsett vad anledningen är så gäller det att ha ett klart mål uppsatt. Det blir då mycket enklare att jobba mot detta än något abstrakt.

Har du några fler smarta tips på hur man kan dra ner på utgifterna, spendera mindre eller få ett sundare ekonomiskt tänk är du välkommen att kommentera nedan. Du kan skriva några tips eller andra tankar om du har lust.

Följ oss på Facebook