Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

14 bra tips för sänka bränslekostnader

Att äga och köra en bil är inte direkt billigt. Räknar man på kostnaderna per mil så kan man utan problem hamna på över 40 kr milen ifall det är en ny bil som körs. Detta efter att allt har räknats in så som reparationer, slitage, värdeminskning, bränsle osv. Det kanske kan kännas lite överdrivet att räkna på det viset men bara bensin / bränsle kostar mycket, vilket vi ska försöka göra något åt i denna lista.

Listor med bra tips

Värdeminskning är det svårt att göra något åt bortsett från att köra bilen mindre, slitaget på däck och andra delar av bilen kan du påverka lite genom att köra lugnare osv men generellt är det svårt att göra allt för mycket. Det du enklast kan påverka är därför hur mycket bränsle du använder. Detta är en av de största posterna när det gäller bilen och även något som man märker av konstant när man använder bilen eftersom man måste tanka med jämna mellanrum.

Eftersom det är dyrt med bränsle och det även är en av de sakerna du kan påverka allra mest är det logiskt att försöka fokusera på hur man kan dra ner på bränslekostnaderna och spara pengar den vägen. Det går att göra mer än man kan tro och det är inte bara att köra mindre som är lösningen. Här ska vi därför presentera en lista med tips för dig som vill få ner bränslekostnaderna.

1. Kör långsammare

Visst är det skoj att köra lite snabbare men det kostar dig pengar och ger ofta en väldigt liten vinst när det gäller tid. Om du sänker din hastighet med 10 km/h kan du spara upp mot 10 % av bränslekostnaden. Motorn måste helt enkelt jobba betydligt hårdare för att generera den extra farten vilket tyvärr kräver mer bränsle. Kör du normalt 110 på 90 vägar och istället väljer att köra lagligt går det alltså att spara ganska mycket pengar, speciellt om du kör ofta och långt.

2. Samåk om möjligt

Om du åker bil till jobbet, fotbollsträningen, golfbanan, mataffären eller i princip vad som helst så är ett mycket bra tips att försöka att samåka med någon. Jobbar du nära någon du känner och liknande tider kan ni bägge halvera era kostnader genom att åka tillsammans. Har du 3 mil till jobbet och åker dit 5 gånger per vecka blir detta 30 mil varje vecka. Kostar din bil 30 kr milen har spenderar du 900 kr varje vecka bara på att ta dig till jobbet. 45 veckor per år blir detta 40 500 kr. Är ni två som åker tillsammans blir då kostnaden istället 450 kr i veckan och 20 250 kr per år. Alltså finns det väldigt mycket pengar att spara. Alla gånger du kan dela bil med någon är en liten sparad slant som kan användas till roligare saker.

3. Samla dina ärenden

Vet du med dig att du ska åka till gymmet, handla mat och besöka föräldrarna samma dag så slå ihop allt till ett tillfälle istället för att åka flera rundor då bilen behöver rulla betydligt längre plus att den ska kallstartas flera gånger. Planerar du bara ordentligt går det ofta att slå ihop olika ärenden och därmed spara mil. Ett klassiskt exempel är att handla på vägen hem från jobbet istället för att åka hem och sedan åka och handla lite senare på kvällen.

4. Serva bilen

Visst kostar det lite pengar att utföra en service av bilen men det kan vara värt det då bilen ofta kan gå bättre. Sen finns det även saker som du kan göra själv utan några större problem. Exempel på detta är att kolla oljan, att det är lagom med luft i däcken, kolla luftfiltret. Går din bil bättre drar den mindre bränsle plus att du minskar risken för att något ska gå sönder. Ifall något i bilen går sönder blir det snabbt en dyr räkning, vilken alltid är sur att betala. Dessutom får du ofta lite mer för din bil när du säljer den ifall den har servats ordentligt och har en välfylld servicebok.

5. Minska luftmotståndet

Takbox, cykelställ och annat som sätts på bilen är smidiga men du ska vara medveten om att allt som ökar luftmotståndet kommer att innebära högre bränslekostnader för dig. Ta därför bort alla sådana saker när du inte använder dem. Detta gäller speciellt ifall du tänkt åka någon längre sträcka. Rent allmänt ska du alltid försöka placera last på ett sådant sätt att det inte skapar onödigt luftmotstånd.

En grej du kan tänka på är att ha rutorna uppe om du kör snabbt. Ibland debatteras ifall det är bättre att ha AC:n på eller att stänga av den och veva ner rutorna. När du kör långsamt är det mer ekonomiskt med rutorna nere och AC:n av men i högre hastigheter förlorar du för mycket på grund av luftmotståndet för att det ska vara ekonomiskt. Då är det bättre att rulla upp och köpa AC.

6. Lagom luft i däcken

Om du inte har rätt lufttryck i dina däck kommer bilen att bli svårare att kontrollera, däcken slits snabbare och de drar mer bränsle. Enligt Nokian så medför 30 % för lågt lufttryck att däckets livslängd halveras. De säger även att svenska bilister skulle kunna spara 470 miljoner kronor varje år i bränslekostnader genom att ha rätt mängd luft i däcken.

För lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen med flera procent. En undersökning från 2010 visar att 1/3 av bilisterna har alldeles för lågt lufttryck. Rätt lufttryck för din bil hittar du i manualen och det går att kontrollera/pumpa däcken gratis på de större mackarna. Tänk bara på att kontrollera lufttrycket när däcken är kalla då siffran inte stämmer när de har körts några kilometer.

7. Minska vikten

En bil som väger mer drar mer bränsle för att komma upp i samma fart, vilket ju är fullt rimligt då motorn behöver jobba lite hårdare för varje extra kilo bilen väger. Självklart är det ingen större skillnad om det bara skiljer några kilo men om du har onödiga saker i bilen är det iaf bäst att ta ut dessa ifall de väger lite mer. Det lite extrema exemplet är att köra med husvagnen efter bilen när du inte använder den. Självklart är det inte många som gör detta men om man skulle göra det kostar det betydligt mer i bränsle att köra. Kolla därför i bagaget och se vad som egentligen inte behöver ligga där.

8. Kolla luftfiltret

Ett smutsigt luftfilter kommer att minska effektivitet på bilen vilket gör att den drar mer bränsle för att komma upp i samma hastighet. Även om detta tips är litet kan det påverka din bränsleförbrukning en del och då påverkar det även din plånbok. Här kan du se en guide på engelska för hur du kollar och byter luftfilter.

9. Använd farthållaren

Detta är ett bra grundtips för dig som vill spara på bränsle. Datorn som styr farthållaren är mycket effektivare än vad du är vilket kommer att leda till att gasen inte används lika mycket och därmed sparas bränsle. Sen ska sägas att för någon som kör väldigt noga enligt Eco driving faktitkst istället kommer bränsleförbrukningen att höjas vid användande av farthållaren, men för de allra flesta av oss sparas bränsle.

10. Använd inte bromsen

Visst måste vi stanna bilen och då krävs det att bromsen används. Men du ska inte använda den i onödan då det bara är förlorad energi. Energin som tidigare har kommit från just bränslet. Om du är på väg fram mot ett rödljus t ex är det bäst att släppa gasen och rulla fram lite långsamt och tappa fart med tiden plus att använda motorbromsen. Detta jämfört med att gasa hela vägen fram och sedan bromsa de sista metrarna. Att köra på det sättet kommer att dra mycket mer bränsle. Använd därför bara bromsen när det verkligen behövs.

För att effektivt kunna köra med minimalt användande av bromsen krävs att du planerar din körning så bra du kan. Var med i god tid när du behöver stanna vid rödljus eller rondeller etc. Håll koll på trafiken och börja tänka på att sakta ner i förväg så att du kan använda denna teknik med motorbroms istället för att tvingas till en snabb inbromsning.

11. Tomgång

Att stå stil med bilen igång är i de allra flesta fallen väldigt dåligt och det är inte tillåtet att göra detta mer än max någon minut. Motorn är hela tiden igång och drar då bränsle samtidigt som du inte rör dig framåt alls vilket gör att förbrukningen per mil är oändlig. Tipset är därför att om du tror att du kommer att stå still mer än 30 sekunder så stäng av motorn. Många nya bilar stänger automatiskt av motorn när du stannar vid rödljus och liknande. Detta kan kännas lite skumt men är för att spara bränsle och på miljön. Ifall du hamnar i en bilkö eller liknande kan du stänga av motorn direkt så sparar du en slant.

12. Gasa inte onödigt häftigt

Att gasa snabbt drar mer bränsle än att gasa upp till hastighet i lite lagom takt. Ett exempel är att efter det slagit om till grönt inte gasa för fullt för att slå bilen bredvid (vilket ju givetvis har sin tjusning, speciellt om man har en snabb bil och ännu mer ifall man har en bil som ser skruttig ut men som har en grym motor). Använd gasen istället lite lagom mycket. Att köra snabbt och köra lite rally är ibland roligt men roliga saker kostar tyvärr ofta pengar.

13. Nöjeskörning

Att bara ge sig ut och köra bil för nöje är ett dyrt nöje som sagt. Bättre att då istället göra något annat. Du behöver t ex inte köra många mil för att detta ska bli dyrare än att gå på bio. Försök att inte köra i onödan ifall du inte verkligen tycker att det är värt pengarna att köra omkring i bilen. Bilsport är ju en trevlig grej men inte det billigaste man kan göra.

14. Människokraft

Även om detta är ett väldigt tråkigt tips som alltid dyker upp så är sanningen den att bästa sättet att spara bränsle är att inte köra bilen alls. Cykla, spring, åk inlines, ta ekan, gå eller använd något annat liknande färdmedel så sparar du bränsle helt enkelt. Plus att du får motion vilket också är positivt.

Har du några fler smarta tips på hur man kan dra ner på utgifterna, spendera mindre eller få ett sundare ekonomiskt tänk är du välkommen att kommentera nedan. Du kan skriva några tips eller andra tankar om du har lust.