Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bästa sätten att hålla nere sin klädbudget

Kläder är det många som gillar att köpa och det är också något som vi faktiskt behöver köpa i viss utsträckning. Det är olika från person till person både hur intresserad man är av mode och hur mycket kläder man faktiskt behöver. Sådant som jobb / skola, fritidsaktiviteter och hur man roar sig påverkar ganska mycket storleken på garderoben. Totalt kan en klädbudget rusa iväg ganska mycket, speciellt om man har en stor familj med många barn. Här ska vi gå igenom en del bra tips på hur man kan spara in pengar på just kläder.

Din levnadssituation påverkar i stor utsträckning vad du behöver för kläder och hur stor budget du behöver för klädinköp. När man arbetar hemifrån kan man ha på sig lite vad man vill - då är det ofta sköna kläder som triumferar över snygga och dyra kläder som man kanske måste ha på andra arbetsplatser för att se respektabel och passa in. Olika företag har också olika "dress code" så att man ibland ska ha på sig en uniform och i andra fall gäller strikt klädsel så som skjorta, slips och kavaj.

Ifall man har ett jobb med en uniform kan det ibland vara så att man får den tilldelad av företaget men det är inte alltid så. Ibland krävs det att man har t ex egna svarta byxor och svart skjorta eller vad det nu kan vara. Jobbet kräver givetvis att man klär sig ordentligt men även på fritiden vill man kanske ofta vara välklädd eller gör saker som kräver vissa kläder. Tränar man behöver man träningskläder och ifall man ofta är ute och festar eller träffar kompisar kan det behövas ett visst utbud av fina kläder.

Barn som går i skolan hade förr i tiden ofta skoluniformer men idag är det ju bara vanliga kläder som gäller. Då behöver man se till att köpa lite vettiga kläder till barnen så att de ser ordentliga och snygga ut. Ju äldre barnen blir ju mer bryr de sig även själva om hur de ser ut och börjar ställa krav på sina kläder. Det kan klart kosta en slant att köpa kläder till barnen och speciellt med tanke på att de växer ur sina gamla kläder ganska snabbt under sin uppväxt.

Att hålla sin klädbudget på en rimlig nivå

Spara pengar på klädbudget

När det finns så pass stora krav på kläder och att man köper nya kläder med jämna mellanrum så är det inte lätt att hålla sin klädbudget på en låg nivå. Det kostar att köpa kläder helt enkelt. Ännu mer om man känner sig manad att köpa märkeskläder - då betalar man mycket bara för själva märket. Eftersom kläder är så pass dyrt är det ett bra ställe att leta efter olika sätt att spara in pengar.

Vi har gjort en sammanställning av ett antal bra tips och råd som hjälper dig att hålla nere din klädbudget och få mer pengar över till annat. Det kan handla om att köpa billigare kläder men långt ifrån alla tips är av det slaget. Det är ju faktiskt ok att köpa lite finare och dyrare märken också ibland om man känner att man har råd. Det finns bra tips för hur man ska tänka för att spara pengar även om man är intresserad av mode och har vissa "krav" på det man köper.

Bra tips för att spara pengar i sin klädbudget

Följ nedanstående tips så kan du med lite tur spara in en slant på dina och familjens kläder. En del tips kanske inte passar dig men förhoppningsvis finns det några tips som även du kan använda dig av. Det gäller att ha rätt inställning ifall man vill spara lite pengar.

Börja leta kläder på billiga ställen

Ett grundläggande tips för att spara pengar är givetvis att shoppa i billiga butiker. Det är ett tips som inte alla gillar eftersom en del inte kan tänka sig att ha den typen av kläder. Har man det knapert är det inte så mycket att välja på, då måste man offra sig och handla billigt ändå. Ifall det inte är så akut kan du om självklart kompromissa lite på den här punkten. Men glöm inte att man ofta kan köpa bra kläder billigt. Det måste inte vara ett fint märke för att kläderna ska vara bra.

Istället för att gå till den dyra butiken direkt så börjar du längst ner på skalan och jobbar dig uppåt. Allra längst ner på skalan har du second hand. Du kan gå till second handbutiker, kolla loppisar osv. Steget ovan kan vara att utnyttja andra lågprisbutiker så som outlets eller kanske fundera på att köpa kläder online direkt från asien etc. Hittar du då något du söker på detta vis kan du spara en hel del pengar, i annat fall får du gå vidare.

För dig som inte kan tänka sig att handla på detta vis eller som inte hittar det du vill ha i sådana butiker är det bara att gå ett steg uppåt och titta i de vanliga billigare butikerna. Det finns många butiker som säljer prisvärda kläder som håller helt ok kvalitet och ser vettiga ut.

Skulle du efter detta fortfarande inte ha hittat något får du gå till lite dyrare butiker då du förmodligen hittar något där som fungerar för dig. Grundtanken är att du inte ska behöva gå till dessa "dyra" butiker lika ofta som du kanske gjort tidigare och därmed sparar du pengar. På detta vis kan du även fortsättningsvis köper de kläderna du vill ha och behöver. Du tar dig helt enkelt bara tid att leta efter de billigare alternativen först.

Köp kvalitetskläder

Det kan låta lite konstigt att man ska köpa kvalitetskläder när man försöker dra ner på kostnaderna. Men tanken är att du totalt ska spendera mindre pengar. Tar man strumpor som exempel är det bättre ekonomiskt att köpa ett par som håller tre gånger så långt tid även om de kostar det dubbla.

Kvalitetskläder ser också ofta bättre ut vilket är ytterligare en bonus. Det är ju ganska tråkigt att köpa kläder som börjar se dåliga ut eller håller på att gå sönder efter bara några besök i tvättmaskinen.

Sen är det svårt att veta exakt vad som är kvalitet men några tips kan vara att titta på sömmarna och materialet. Hänger det lösa trådar i sömmarna eller att de inte ser direkt stabila ut kan du vara lite tveksam. När det gäller materialet så känner du ofta om det är bra eller ej. T ex om tyget är väldigt tunt kan det vara ett dåligt tecken. Ett tips för att känna skillnad på tyg är att gå till IKEA och känna på deras billigaste lakan jämfört med deras dyrare, du kommer då att känna en väldigt stor skillnad.

Nu finns det inget som säger att kläderna håller en dålig kvalitet bara för att de köps på ett billigt ställe. När det gäller second hand finns det ju absolut inget sådant samband - om något kan det vara bättre kvalitet på grejerna som säljs där då de ju ofta är lite äldre och har fått vara med om en del och har klarat av detta. Sen är ju chansen större att de allra finaste butikerna har bättre kvalitet på sina kläder men det går att hitta bra saker nästan överallt.

Det du får göra sen är en avvägning när det gäller pris. Ska du köpa lite extra kvalitet gäller det ju att priset inte är allt för högt så att det blir oekonomiskt. Sådana saker som används väldigt mycket och som ska tvättas ofta kan man med fördel satsa lite mer på. Det kan vara en jacka eller träningskläder (som man ju ofta sliter mer på) eller strumpor och underkläder. Kan du hitta dem billigt samtidigt som de känns kvalitativa är det bara att köpa - annars får du försöka avgöra från fall till fall vad som kan tänkas vara rimligt att betala.

Ta hand om dina kläder

Det är tämligen uppenbart att bra skötsel av dina kläder sparar pengar på längre sikt. Se därför till att tvätta vitt med vitt och liknande övriga färger med varandra. Glöm inte bort att titta till tvättinstruktionerna då dessa berättar exakt vad du ska göra med kläderna (och vad du inte bör göra), följ sedan dessa råd.

Skulle det inte finnas några tvättinstruktioner på kläderna kan du fråga i butiken där du har köpt dem eller kolla med någon som är allmänt kunnig inom området. Får du inga svar den vägen så kan du använda sunt förnuft och vara lite försiktig. Det är bättre att tvätta i lite kallare vatten eller med ett lite skonsammare program när du inte vet.

Är du en del av en familj så blir det ofta ganska mycket tvätt varje vecka och för att klara av att tvätta denna rätt gäller det att du har ett bra system. En tvättkorg för bara den vita tvätten är t ex smart och underlättar hanteringen en del.

Tvätta sedan inte kläder för ofta då det varje gång sliter på dem. T ex behöver du inte tvätta ett par jeans efter varje gång du använer dem. Tvätta rätt och lagom ofta så kommer slitaget att gå ner och därmed behöver du inte lägga ut lika mycket pengar på nya kläder.

Att vara försiktig med sina kläder när man har dem på sig är givetvis också en bra idé men det vet ju de flesta också om. Det är väl troligen i huvudsak barn som kan vara onödigt oförsiktiga med sina kläder men man kan försöka lära dem så gott man kan att vara försiktiga.

Var inte allt för vild när du handlar

Ett smart tips är att köpa kläder som kan passa ihop med andra saker som du redan har i din garderob. Istället för att ha tröjor eller toppar etc som bara går ihop med ett visst par byxor bör du istället köpa sådana plagg som du kan ha till flera olika par byxor och / eller kjolar osv. Denna teknik gör att du får många fler kombinationer att sätta ihop och därmed blir du inte lika snabbt trött på dina kläder. Varje plagg kommer också till större användning och du kan ha dem mer totalt sett.

Ju trendigare och mer modemedvetna dina kläder är ju större är risken att du om ett tag inte vill använda dem längre just eftersom de börjat bli omoderna eller "ute". Därmed är det ett bra förslag att om möjligt hålla sig borta från de största modetrenderna och istället gå på lite mer tidlösa plagg. Om du som kvinna exempelvis ska på fest kan det ju vara en bra idé att köpa något som kan användas många gånger över längre tid - t ex en klassisk klänning som ”den lilla svarta”. Den kostar ju inte heller så mycket i många fall. Jämför detta med att köpa något som bara är inne en kortare period och kanske endast kommer användas ett par gånger. Det blir inte lika kostnadseffektivt.

Barnkläder kan vara av sämre kvalitet

När barn är små växer de ur sina kläder så snabbt att det det ofta känns onödigt att spendera en massa pengar på deras kläder. Vanligen kan bebisar och små barn inte ha sina kläder längre än ett halvår eller ett år, ibland mindre än så. När barnen är riktigt små är det ju även enbart vi som klär dem för att vi ska vara nöjda med deras utseende. Barnet själva är upptagna med att tänka på annat och är troligen nöjda och glada så länge de har bekväma kläder som inte stör dem i deras vardagsbestyg.

Det är egentligen bara om du har planerat att skaffa flera barn som det kan vara idé att köpa lite mer hållbara grejer, som sedan kan ärvas från barn till barn och återanvändas många gånger. Ifall du funderar på detta vis och vill försöka köpa kläder som många barn kan ha på sig kan det vara på sin plats att fundera på lite mer neutrala kläder som funkar både till pojkar och flickor. Färgerna på kläderna kan vara en sak att försöka hålla neutrala men ifall du inte bryr dig om att pojkar har rosa osv så är det ju bara att köra på fritt.

Donerade kläder

Om du inte är först i vänskapskretsen eller i din familj med att skaffa barn så finns det ofta en stor mängd bra kläder där ute. Troligen kan du även få sådana donerade till dig vilket passar väldigt bra när barnen inte är gamla.

När barnen blir lite äldre behöver de sedan egna kläder och då måste sådana självklart köpas in. Det finns så klart gränser för hur mycket kläder man kan få av andra och en del måste man troligen köpa nytt. Har du planerat att skaffa flera barn kan du som sagt spara dina gamla urvuxna barnkläder i hopp om att kunna återanvända dem till nästa unge.

Köp under lågsäsong

I skrivande stund är det full fart på hösten, vilket innebär att det fina vädret från sommaren känns väldigt avlägset och att man nu inte lägre klär sig i t-shirts och shorts direkt utan tvingas ta på sig varm jacka, tjocka tröjor och andra höst- och vinterplagg.

Klädbutikerna märker också av skillnaderna i säsong givetvis och vill bli av med sina sommarkläder som de har kvar när det börjar slå över till höst. Att ha dem i lager under vintern är inte önskvärt, vilket gör att det ofta är rea på kläderna som är ur säsong. Har du bara en bra idé om vad du själv gillar och inte bryr dig allt för mycket om att ha det absolut senaste modet är det bara att nu köpa in det du behöver till nästa sommar. Sen när t ex vintern övergår till vår så gör du samma sak med vinterkläder.

Det går ofta att hitta ordentliga reor på kläder som är från fel säsong eller där säsongen håller på att ta slut. Det är lite olika vad som passar att köpa och vad som är svårare. Det är som sagt värre ifall man hela tiden vill ha det allra senaste av allt och följer modet slaviskt men om man har en lite mer lättsam attityd och inte har nåt emot förra årets kollektion kan man spara mycket.

Bli inte galen under reorna

Att köpa kläder när det är rea är som vi sa i tipset ovan en smart idé, men det viktiga är att inte köpa alldeles för mycket kläder. Köper du grejer som du sedan inte har någon nytta av är det bara bortkastade pengar. Försök därför att begränsa det du köper in till det verkliga behovet inte vad som känns skoj att köpa.

Man kan jämföra detta med att gå in i en lågprisbutik som t ex Gekås i Ullared. Där kan man göra stora fynd och handla billigt och spara pengar - men ifall man blir lockad att köpa en massa saker som man egentligen inte hade tänkt köpa eller behöver bara för att de är billiga så faller hela idén platt. Då slösar man pengar istället för att spara.

Ha ett bestämt antal av varje typ av klädesplagg

Ett sätt att hålla nere på nyinköpet av kläder är att bestämma hur många du ska ha av de olika typerna av plagg i garderoben. Du behöver X antal jeans, skjortor, strumpor osv. Har du ditt bestämda antal av en viss grej (som är hela och inte helt fel modemässigt) så köper du inga nya helt enkelt. Det är först när ett par jeans t ex har slitits ut eller av annat skäl aldrig mer kommer användas och du har slängt (eller givit bort) dem som du ersätter med ett nytt par.

Det enda du behöver göra är att sätta upp några regler för när dina nuvarande kläder är för dåliga eller inte duger längre så att du måste ersätta dem med nya. Helst ska du slänga, ge bort eller sälja de plagg du väljer bort så att du inte börjar bygga på för många av varje sak i garderoben. Då blir det ju fusk.

Gör du på detta vis kommer du aldrig få alldeles för många av något plagg och du kommer förmodligen inte heller få för trångt i garderoben vilket ju är ett plus. Detta kan fungera på väldigt många olika klädesplagg med undantag för kvinnornas skor som jag har fått höra att man aldrig kan få för många av.