Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 3. Koll på ekonomin med budget

När man börjar spara måste man självklart ha några pengar som man kan lägga undan och i förra delen i serien gick vi igenom hur man kan spara in pengar på olika saker och dra ner på onödiga kostnader. Här ska vi istället prata lite om vikten av att ha en allmän överblick över sin ekonomi och att ha koll på vart alla pengar tar vägen. Genom att ha en budgetkalkyl kan man hitta pengar som sedan kan sparas för framtiden.

Gör en ordentlig budget

Något som är väldigt viktigt för att kunna få en bra överblick över sina utgifter är att göra en bra budget där man gör en uppställning över vart pengarna som man tjänar faktiskt tar vägen. Har man en bra budgetkalkyl kan man se exakt vart pengarna går och då kan man även snabbt se vilka kostnader som är onödiga och vart man eventuellt kan strama åt lite extra.

En budget (för den som inte har stenkoll) är en ordentlig uppställning av exakt hur mycket pengar som kommer in och exakt (så noga man kan) hur mycket pengar som går ut och vart varje krona tar vägen. Genom att göra en sådan uppställning kan man inte bara se vilka kostnader man har varje månad och hur stora de är utan även beräkna hur mycket man kommer att få betala kommande månader. Det hjälper till när man vill spara pengar då man kan se hur mycket pengar man får över.

Sparande - en del av din budget

När man gör en ordentlig budget skriver man in alla poster i sin ekonomi och på samma sätt som man skriver in en kostnad som hyra, eller amortering eller matpengar så kan man även skriva in sparande. På så vis har man koll på precis hur mycket pengar som går till sparande och kan även enkelt se hur mycket man har lyckats spara ihop. Genom att lägga till sparande i budgeten blir det även lättare att se hur mycket pengar man har över att röra sig med när alla räkningar är betalda.

För dig som vill börja spara är det alltså en bra idé att försöka lägga upp en budgetkalkyl så att du har riktigt bra koll på ekonomin. Detta är även att rekommendera för dig som inte vill spara eftersom det gör att man hela tiden vet hur mycket pengar man har och vart de tar vägen, så att man inte riskerar att hamna i ekonomiska problem. När du väl har gjort en och känner att du har koll är det lättare att börja sålla bort onödiga kostnader.

Vi har en egen stor budgetkalkyl här på Ekonomi-portalen.com i form av ett Excel-dokument där du kan fylla i alla kostnader etc och få fram exakt hur mycket pengar du har över varje månad. Ladda hem budgetkalkylen här.