Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Börja spara: 4. Lägg upp plan och följ den

Nu har vi kommit så långt att vi börjat hitta lite pengar att spara varje månad och kanske även fått lite bättre koll på ekonomin. Nu gäller det att man faktiskt ser till att spara pengar varje månad och att man hittar en kontinuitet i sitt sparande så att det blir en del av budgeten och att man alltid lägger undan ett visst belopp. Det gäller alltså att lägga upp en plan som man sedan följer.

Att spara pengar handlar väldigt mycket om att hålla igång och att se till att man lägger undan pengar månad efter månad. Att spara ska vara en del av ekonomin precis som t ex hyran eller elräkningen, alltså något som man vet att man alltid kommer fortsätta lägga pengar på. Går man inte in för att spara på allvar är risken stor att man efter några månader kommer tänka att den här månaden vill jag köpa det här och det där, och då har jag ju tyvärr inte råd att spara något.

Om man ser sparpengarna som en oundviklig kostnad istället, ungefär som hyra eller räntekostnader etc, och alltid lägger undan pengar så blir det lättare. Pengarna man har över varje månad ska man räkna efter att man dragit av pengar till sparande, och inte tänka att man måste välja mellan att spara eller att lägga pengarna på lyx. Det är viktigt att ha en ordentlig plan så att sparandet blir standard istället för något speciellt och extra man gör endast när man har lite pengar över.

Lägga upp en plan och bestämma belopp

Det är alltid lite svårt att veta hur mycket pengar man ska spara. Vad är lagom att lägga undan varje månad? Den frågan har inget bestämt svar eftersom det beror helt och hållet på din ekonomi och vilket utrymme du har för sparande. Ifall du kan hitta några hundralappar extra varje månad som du skulle kunna lägga på sparande så är det den summa som du får spara. Hittar du några tusenlappar kan du självklart lägga dem. Sparar du mer pengar kommer det självklart gå snabbare att få igång ett ordentligt sparande och du kommer snabbare upp i en nivå på din buffert som känns bra.

Samtidigt är det många som inte har råd att spara så mycket och det är inget konstigt med att spara en liten slant heller. Det är klart mycket bättre att spara lite än att inte spara någonting alls. Ifall du gillar att lägga pengar på god mat och sådant som höjer livskvaliteten men som inte direkt är nödvändigt får du fråga dig själv om du hellre vill lägga pengar på sådant än att skaffa ett sparande och en trygghet i ekonomin. Någonstans måste du försöka balansera så att du sparar lagom mycket och lägger lagom mycket på att leva gott.

Det viktigaste är alltså inte exakt hur mycket du sparar utan att du bestämmer dig för att skaffa ett ordentligt sparande och att du sedan håller dig till den plan du lägger upp. Sätt ett belopp och håll dig sedan till det, lägg undan lika mycket varje månad. Hamnar du i ett riktigt dåligt läge någon månad på grund av oförutsedda utgifter eller liknande kanske du tvingas hoppa över sparandet. Det är självklart ok så länge du i förstår vikten av att spara så länge du bara har möjlighet.

Vikten av kontinuitet

När man först börjar spara kan det vara lite lurigt att få den rätta känslan. Betalar man en räkning så är pengarna borta och går inte längre att använda. Pengar man sparar ligger dock där inom räckhåll, vilket kan locka till att använda dem trots att man inte borde. Det är lätt hänt att man tänker att man ska hoppa över sparandet en månad och köpa något man vill ha istället, och sen spara som vanligt nästa månad igen. Det är dock lätt att man tappar tråden på det viset och snart är tillbaka i ett läge där man inte sparar.

Framför allt i början, när man först sätter igång med sitt sparande på allvar, är det viktigt att man verkligen sätter undan det belopp man bestämt. Genom att lägga undan samma summa i alla lägen utan undantag blir det lättare att med tiden passa in sparandet som en naturlig del av ekonomin. Efter ett tag kommer pengarna till sparandet kännas lika naturliga som vilken räkning som helst, men till skillnad från räkningar så är detta pengar som du kan plocka fram och använda ifall något skulle hända. Tänk dock på att pengarna är till för viktiga saker, t ex som säkerhet ifall du förlorar jobbet, inte för att köpa en 50-tums TV när fotbolls-vm börjar närma sig.