Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bra och billiga saker att göra på sommaren trots dåligt väder

Det har säkerligen skrivits många tips, både här på vår sida och på andra ställen, om spartips inför sommaren och vad man kan göra på sommaren som inte kostar så värst mycket pengar. Det dumma med ganska många tips av det här slaget är att de räknar med att vi har ganska fint väder hemma i Sverige.

Eftersom en dyr resa utomlands ofta går bort som alternativ när man verkligen vill slå på bromsen på utgifterna blir man ju vanligen kvar i landet, men utan solen och värmen blir det tyvärr mer begränsat vilka roliga och trevliga saker man kan göra. Här tänkte jag försöka komma med lite förslag på saker som man kan göra som är billiga / prisvärda och som inte störs av dåligt väder.

Gå på museum

Att gå på museum kan låta lite tråkigt (t ex i barnens öron) men det finns väldigt många olika typer av museum att gå på. Ifall ni har barn och vill göra något lite mer roligt kan man alltid välja ett mer barnvänligt museum ,t ex Tekniska Museet där man kan prova på många olika roliga saker och experiment. Det finns där mycket för barnen och de brukar tycka det är spännande (och de kan lära sig saker samtidigt).

Inträde på ett museum kan kosta väldigt olika. Ibland är det gratis att gå in och ibland tyvärr inte. Ofta går barn under en viss ålder in gratis eller klart billigare. Det kan även finnas familjebiljetter som är prisvärda. Tekniska Museet kan vi återigen ta som exempel - där kostar det 50 kr för dem upp till 19 år och 0 kr för barn upp till 6 år. Familjebiljett för två vuxna och max 4 barn kostar 400 kr. Onsdagar har de fri entré för alla!

Picknick inomhus

Att ge sig ut på en picknick är ofta mysigt på sommaren men det kräver nästan fint väder, annars blir det mest blött och jobbigt. Ett alternativ som kanske inte är riktigt lika spännande men som kan liva upp vardagen är att köra på en picknick hemma istället. Tanken är att om man ändå är fast hemma för att det regnar och är tråkigt ute så kan man liva upp det hela genom att göra något lite annorlunda.

Gör lite god mat, av det slaget som man kanske normalt har med sig ut på picknick eller åtminstone något lite annorlunda, fixa fika och något gott till efterrätt osv. Fixa fram lite sköna varma filtar och kuddar och hitta en plats att sitta och mysa på som är något annat än bara i tv-soffan. Ta fram några trevliga brädspel så som Monopol eller Risk och ha trevligt med familjen.

Det är fritt fram att vara kreativ när det gäller sin inomhuspicknick och vilken typ av picknick det blir. Är ni bara vuxna kan ni ju ta med någon lite starkare dricka om ni vill givetvis och ifall ni har öppen spis rekommenderas att man plockar fram några vassa pinnar och grillar lite korv. Det viktiga är att umgås, ha kul och mysa.

Marknader, loppisar och liknande

Att köpa saker är så klart inte det första man tänker på när man vill spara pengar men det går att köpa lite smått och gott om man bara håller sig till billigare saker och inom en budget. Det kan vara kul att gå på loppmarknader och vanliga marknader etc och spana efter fynd. Man kan till och med göra det till en rolig grej / tävling att köpa väldigt billiga saker.

Men, säger ni, att gå på marknad eller loppis är ju inte så kul när det är dåligt väder. Det är sant som ni tänker men det finns faktiskt många marknader som är inomhus. Kolla upp ifall det finns några intressanta sådana nära er och ta en titt. Då kommer man bort från regn och rusk och kan ha lite trevligt ett tag. Och att köpa något är inte ett måste. Det är inte så dumt att bara kolla på saker.

Bjud hem folk på festligheter

Att umgås med vänner och ha trevligt är väl troligen en av de viktigaste och bästa sakerna man kan göra, vare sig det är sommar eller vinter. På sommaren gillar vi ju vanligen att ha grillfester och olika typer av bjudningar och helst då ute i trädgården eller den allmänna gården i det fina vädret.

Ifall det inte är fint väder kan man väl dock ändå bjuda hem folk och ha fest och umgås. Det är inte så stor skillnad förutom att man kanske undviker att vara ute om det är allt för dåligt väder. Vi slutar väl inte direkt att ha bjudningar på höst, vinter och vår när det vanligen är sämre väder, så varför ska det vara ett krav på sommaren att vädret ska vara perfekt för att man ska träffas?

Fixa till festen bäst ni vill för att komma runt problemet med dåligt väder. Ni kan vara inomhus helt enkelt eller om det finns inglasad balkong eller altan så kan det funka utmärkt med lite infravärme eller filtar osv. Om det är ok väder kan man kanske vara i trädgården om man har ett partytält uppsatt osv.

För att göra festen lite billigare kan man t ex ha knytkalas där alla får ta med sig något ätbart, så delar man på kostnaden för maten på det viset. Givetvis är det rimligt att var man tar med sin egen dryck om det är tänkt att drickas lite starkare saker under kvällen. Man kan också tänka sig att man väljer lite billigare typ av mat. Istället för att grilla fläskfilé eller oxfilé och annat dyrt kan man ha tema "fastfood" eller liknande och servera god pizza, burgare eller korv med lite kreativa tillbehör.

Restresa?

Ju sämre vädret är hemma i Sverige ju dyrare blir restresorna eftersom alla vill bort till värmen. Att åka på en resa utomlands kanske inte alltid är ett alternativ för den som har dåligt med pengar men jag nämner det ändå eftersom det kan vara ganska billigt och det ger dig möjlighet att få en vecka i solen, vilket många väldigt gärna vill ha.

Principen med restresor är att ju färre som vill åka utomlands ju mer hotellrum och flygstolar osv är oanvända och det är inte bra för resebolagen. Då rear de ut resorna. Om det är dåligt väder vill alla utomlands och då blir det istället dyrare. Andra faktorer spelar dock också in på priset.

Ju närmare avgång du bokar din resa ju billigare blir det. Ifall du inte har nåt emot att bara slänga dig på ett plan om ett par dagar så kan du ofta hitta en klart billigare resa. Ju längre i förväg du vill boka ju mer får du vanligen betala, så det lönar sig att vara spontan. Det är också så att det är billigare att åka ospecificerat, alltså att du inte vet på vilket hotell du hamnar osv. Även här kan du spara pengar om du vågar chansa lite.

Slutligen spelar det in vilken tidpunkt du vill åka. Om du vill iväg i juli t ex eller en ovanligt regnig period, vilket kan räknas som högsäsong, så blir det ett högre pris än om du väljer en lite mer udda tidpunkt att ge dig av. Vill du försöka hitta en billig resa ska du kolla mer i början eller slutet av sommaren eller om väderprognosen förutspår fint väder här hemma.

Kanske blir det för dyrt att ge sig av på en restresa men har du en liten semesterkassa sparad så kan du alltid hålla utkik efter restresor som är inom din budget. Du kanske får vara lite kreativ med när och vart du åker men om det viktigaste är att få komma iväg och få sol och bad och lite omväxling så kanske det inte spelar så stor roll exakt var du hamnar.

Omfamna det dåliga vädret

Ibland bör man bara strunta i alla negativa tankar och inse att det kanske inte är så farligt med lite dåligt väder ändå. Visst regnar det och det kanske inte är så varmt, men det innebär inte att man måste sitta inne och sura för det. Tar man bara på sig lite bra kläder så att man håller sig varm och skyddad från regnet så kan man göra väldigt mycket ute.

Du kan göra det mesta som du skulle ha gjort ifall det varit fint väder om du bara vill. Så de flesta av de saker som jag skulle kunna tipsa om som är trevliga att göra på sommaren på en lite mindre budget kan du faktiskt göra ändå. Gå på allsång, åk till en sjö och paddla kanot, spela minigolf, åk och fiska, samla ett gäng och lira fotboll eller vad som helst. Låt inte det svenska vädret hindra er från att ha en rolig sommar.

Snabb sammanfattning

Det här är givetvis bara ett axplock av alla bra saker man faktiskt kan göra när det är dåligt väder på sommaren även om man vill spara pengar och leva lite snålt. Jag är säker på att många av er där ute har egna bra tips på saker man kan göra trots regn och rusk.

Jag tog upp några exempel på saker som jag själv skulle kunna tänka mig att göra och som jag vet funkar även om vädret inte vill samarbeta. Det viktiga är inte att det är dyrt eller exakt vad man gör utan att man har roligt och att man är med dem man trivs med, vänner och familj etc. Bra sällskap gör i princip allting trevligt.