Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Konsumentverkets tips för att spara pengar på mat

Vare sig du är en fattig student eller bara känner att det vore skönt att spara lite mer pengar kanske du skulle vilja ha lite bra tips på hur du kan spara en slant. Något man kan spara pengar på är t ex maten och Konsumentverket har skrivit ner några trevliga tips som jag tänkte att vi kunde upprepa här i bloggen. Har du några egna tips är du självklart välkommen att dela med dig av den också!

Mat är en sån där sak som det är ganska lätt att spara pengar på ifall man verkligen vill men samtidigt är det inte alltid helt lätt själv att komma på vad man kan göra. Konsumentverket är duktiga på det här med att spara pengar till oss vanliga människor och de har ofta många bra tips som kan underlätta vardagen. Idag ska vi titta på några smarta tips som gör att du kan komma undan billigare med maten.

  • Ett första riktigt bra tips är att göra en matsedel för veckan och planera vad du ska äta. På det viset är det lättare att komma på vettiga maträtter som inte kostar så mycket och du kan se till att handla bara det du behöver. Gör sedan en bra inköpslista.
  • När du har din inköpslista kan du följa den och se till att bara köpa sådant som du verkligen behöver. Undvik impulsköp och att köpa småsaker som du inte egentligen behöver. Det kan gå åt en hel del onödiga pengar till mat som du inte alls planerat att köpa.
  • Försök följa säsongen och handla det som finns tillgängligt. En del råvaror finns i överflöd vissa perioder och då är de riktigt billiga och andra perioder finns det väldigt lite och då kostar det mer. Välj mat enligt säsong så sparar du pengar.
  • Du kan ersätta dyrt kött med billigare råvaror som t ex linser, bönor och kikärtor etc. På det här viset kan du dra ner kostnaderna för maten och ändå göra goda och nyttiga maträtter. I många fall kan man ersätta kött utan att det märks så jättemycket.
  • Storkok är ett bra sätt att dra ner på kostnaderna. Laga rätter som du kan göra mycket av och spara det som blir över. Du kan frysa in och plocka fram senare men även göra en matlåda att ta med till jobbet. Det är klart billigare att ta med mat än att köpa lunchen.
  • Bäst före datum är inte samma sak som att en produkt är oätlig när tiden har gått ut. Många råvaror håller sig även efter att datumet är utgånget så du lukta och smaka och se om det fortfarande går att äta. Använd förnuftet och släng inte i onödan, men ät självklart inte sådant du tvivlar på.
  • Har du en massa rester över som du inte riktigt vet vad du ska göra av? Många slänger sådana saker som blir över eller som ligger och skräpar lite för länge i kylen. Försök ta till vara på dessa saker och laga något gott med resterna. Var lite kreativ - det tjänar du på och det kan bli nog så gott.

Det finns självklart fler bra tips på hur man kan spara pengar på maten. Har du några bra förslag är du välkommen att skriva en kommentar här nedan och berätta hur du brukar dra ner på dina matkostnader.