Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Måste ett bröllop vara dyrt?

De flesta känner nog att ett bröllop kommer ta en rejäl tugga av sparpengarna. Det är inte en tillställning som har rykte om sig att vara billig på något vis och det är kanske inte heller så konstigt. Många (speciellt kvinnor skulle jag tro) ser bröllopet som deras speciella dag, en av de allra bästa dagarna i livet, då allting ska vara perfekt. Men måste bröllopet vara så himla dyrt?

Det korta svaret är nej. Det behöver inte vara så dyrt. Men det är också en förenkling. För vissa är bröllopet mycket viktigt och det är också viktigt att allting är perfekt och extra lyxigt och fantastiskt. Om någon har gått och fantiserat om sitt perfekta bröllop i många år och kanske till och med planerat i fantasin långt i förväg, så är det givetvis inte så att man vill eller kan neka allt detta bara för att det kostar lite mer.

Har man två personer som båda kan tänka sig ett enklare och billigare bröllop och som båda är med på att försöka spara pengar och hitta billigare lösningar så är det givetvis mycket enklare. Är det bara en person av de två som ska gifta sig som tänker sig ett finare och dyrare bröllop så blir det automatiskt krångligare. 

Givetvis vill man ju ge sin älskade den bästa och finaste dagen som bara är möjligt och att vara den som försöker spara pengar och kommer med “sparsamma” förslag kan kännas både jobbigt och mötas med motstånd. Det är alltså inte uppenbart att det går att spara in pengar på aspekter av ett bröllop och det kan nog oftast krävas en kompromiss mellan en rimlig budget och att försöka göra bröllopsdagen så fantastisk som möjligt.

Hitta billiga lösningar som inte gör bröllopet sämre

Kan man gifta sig utan att spendera massor med pengar?

Med allt det här sagt ovan så är det, åtminstone i min hjärna, så att man helst av allt vill hitta sätt att spara in pengar som inte innebär alltför märkbara försämringar av bröllopet i sig. Det handlar om att spara pengar på ett smart sätt och göra de smarta valen, för att nå ett bröllop där man inte känner att man har offrat något viktigt för pengarnas skull.

Att dra in på bröllopstårtan helt är t ex förmodligen ingen bra besparing eftersom man skulle sakna den och det kanske inte heller skulle vara ett bra alternativ att låta en amatörbakande släkting eller vän göra tårtan om man inte litar helt på denna person. Resultatet riskerar att bli mindre bra. Men kan man hitta ett sätt att få rabatt eller väljer en billigare tårta (som man fortfarande gillar), alternativt känner någon som är en bevisat duktig tårtskapare så finns det möjligheter.

Vissa saker är olika dyra. Du kanske kan hyra in en professionell bröllopsfotograf som kostar 10 000 kr eller så kan du hyra in en fotoentusiast som du känner för 2 000 kr. På samma sätt kan man göra med många saker. Du väger en dyrare tårta mot en billigare. En fyrarätters mot en trerätters middag. Eller en buffé. En större band mot ett mindre eller en bättre / mer känd sångare mot en okänd från grannens kör. 

Det kan säkerligen skilja en del i kvalitet och vad du slutligen får för pengarna, men man kan alltid väga alternativen mot kostnaden. I vissa fall kommer man säkert fram till att det dyrare alternativet känns värt pengarna eftersom man får något bättre. Kanske är det en så viktig del av bröllopet att man inte vill chansa. I andra fall går det att spara pengar.

Vissa andra saker kan man välja att ha eller att inte ha alls. T ex kan man överväga om man ska ha en DJ eller om man helt enkelt ska köra lite Spotify själv, eller med hjälp av någon i familjen etc. En DJ kan gå på 5-6 000 kr kanske (eller klart mer givetvis) medan det andra alternativet är gratis. Det blir alltså en stor besparing om man väljer bort den grejen. Även här måste man avgöra om det är något som känns väldigt viktigt att ha med på bröllopet eller om det är något som går att avvara.

För en bra överblick över ett bröllops olika kostnadsposter och en del spartips kan du kolla in artikeln Vad kostar ett bröllop. Där kan du se exempel på mängder av kostnader som mat, kläder, smink, dekorationer, foto och video etc, vilket kan hjälpa dig att få en överblick över hur dyrt ditt bröllop kan bli. Artikeln är publicerad hos Wästgöta Finans.

Personligen har jag en ganska enkel smak och kan nog tänka mig att ha ett lite enklare och mindre dyrt bröllop. Jag kan tänka mig att spara in pengar på olika saker då jag tycker att det viktigaste är att man får umgås med familj och vänner och tillsammans fira giftermålet. Jag ser framför mig världens trevligaste fest och då är det inte extremt viktigt att det är en fyrarätters middag istället för en trevlig men enklare buffé och vi klarar säkert av att sköta musiken själva.

Vissa andra saker vill man säkerligen inte spara in för mycket på eftersom de är viktigare. T ex antalet gäster, lokalen och kanske brudklänningen. Men bara för att man inte vill snåla med dessa saker så krävs det så klart fortfarande en budget som man ska följa. Det går inte att spendera fritt, utan det måste ske utifrån en total budget som man vet att man har råd med.

Allt handlar om hur mycket pengar man har att spendera totalt

Hur mycket man än skulle vilja ha på sitt bröllop, hur lyxiga och dyra alternativ man än skulle vilja välja, så finns det alltid begränsningar. Man kan inte spendera pengar som man inte har. Visst kan man låna till bröllop, på gott och ont, men även detta måste göras inom ramen för hur mycket man har råd att betala för lånet i framtiden.

Det är alltså extremt viktigt att man noga tänker igenom vad man har råd att lägga på sitt bröllop och att man sedan håller sig till detta. Om föräldrar vill bidra med pengar får man givetvis även räkna in dem. Allt man kan spara i förväg är väldigt bra eftersom det inte utgör en risk för ens ekonomi och eventuella lån ska beräknas och läggas till.

Den summa som man får fram ska sedan räcka till allt på bröllopet. Mat och dryck till alla gäster, lokal, bröllopsklänning, kostym, hår och smink, tårta, underhållning, dekorationer och alla andra småsaker som man måste eller skulle vilja ha. Vissa av sakerna på listan kommer vara mer fasta och stå för en större del av kakan, som mat och dryck och kanske lokal etc. Sådant som är svårt att vara utan dessutom.

Saker av den karaktären behöver man troligen gå igenom först, så att man får klart för sig vad det kostar och vad som finns över till resten. Tänk dock på att det finns pengar att spara på dessa saker och att det kan göra mycket för den totala budgeten. Om du kan spara in pengar på en enda dyr sak så kan det innebära att du har råd med ett antal andra billigare saker.

Du får helt enkelt vända och vrida på det hela tills du har en lösning som går inom budget. Det kommer troligen vara lite svårt och riktigt tidskrävande, plus kräva en del kompromisser. Men när du är klar kommer du säkert vara nöjd. Visst är det viktigt att spara pengar och att inte spendera för mycket på bröllopet men också att man får en dag som man verkligen är nöjd med. Det är ändå förhoppningsvis den enda bröllopsdagen du får i livet!