Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så kör du mer bränslesnålt (och billigare)

Statoil har nu tre år i rad gjort en undersökning av hur mycket vi svenskar kör varje år och för andra året i rad har vi tydligen minskat vårt körande. De dyra bensinpriserna kanske kan ha något att göra med detta men även sådant som möjligheter till bra kollektivtrafik etc. Statoils informationsdirektör Helena Fornstedt passar även på att ge lite bra tips för hur man kan köra mer bränslesnålt, vilket vi tackar för.

Det allra viktigaste tipset hon ger är att se till att trycket är rätt i däcken. Detta påverkar hur mycket energi som går åt när man kör och är det fel tryck så gör det att man använder mer bränsle samtidigt som man även sliter på däcken. Man kan enkelt kolla upp trycket i sina däck på en mack och speciellt viktigt är det att ta sig tid att göra detta innan man drar iväg på en längre åktur, t ex om man planerat en bilsemester.

Fler bra tips för att köra mer bränslesnålt

  • Håll koll framåt och planera körningen - Genom att vara uppmärksam på trafiken och försöka planera din körning kan du hålla en jämn hastighet, ha rätt växel vid rätt tillfälle och använda motorbromsen etc, vilket sparar på bensinen.
  • Växla upp tidigt - Det går åt mindre bränsle om man kör på hög växel så försök växla upp tidigt och kör så mycket du kan på höga växlar
  • Släpp gasen och motorbromsa - Genom att släppa på gasen när du inte behöver den och genom att motorbromsa kan du få en del gratis och slipper slösa bort energi.
  • Rulla utför, håll jämn gas uppför - Du kan släppa på gasen i utförsbacke så sparar du lite bensin och när du måste åka uppför, se till att hålla jämn gas för bästa förbrukning.
  • Rätt tryck i däcken - En av de viktigaste sakerna är som sagt trycket i däcken. Fel tryck gör att det går åt klart mer energi när man kör plus att det sliter på däcken onödigt mycket.
  • Inget takräcke eller takbox - Att köra med takräcke och takbox skapar luftmotstånd som gör att det går åt mer bensin. Ta av dem när du inte behöver dem så kan du spara en slant.
  • Använd motorvärmare - En motorvärmare ser till att motor håller sig varm och då behöver den inte kämpa lika hårt med att få upp värmen, vilket kräver en hel del energi.
  • Kör ej på tomgång - Ett ganska uppenbart tips kanske. Att köra på tomgång är onödigt i alla lägen och inte så bra för miljön heller. Du kan till och med stänga av bilen vid rödljus om du vill vara riktigt duktig.
  • Serva bilen regelbundet - En bil som fungerar bra och är ordentligt servad drar normalt mindre energi eftersom allting rullar på fint. Att hålla ordning på servicen är alltså viktigt plus att det ökar värdet på bilen.
  • Stäng av AC:n - När du inte använder din AC kan du stänga av den helt. Det krävs en hel del energi för att hålla igång en AC och det är ju ingen vits att slänga bort den energin i onödan.

Hoppas dessa tips från Statoil och oss på Ekonomi-portalen.com kan hjälpa dig att vara mer bränsle- / energisnål och att spara en slant när du kör bil. Kör försiktigt i sommar!