Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sommarens bästa spartips

Ekonomi handlar om inkomster och utgifter och målet är att ha så mycket kvar av inkomsterna som möjligt efter att utgifterna är betalda. Ju mer pengar man har över ju mer kan man spara och även lägga på nöjen och sådant som man vill köpa. Därför kör vi lite bra spartips i bloggen, så att du kan få mer pengar över.

Att ha höga inkomster är ett sätt att göra det enklare för sig, då man helt enkelt har mer pengar att röra sig med och då blir det normalt också lättare att få mer pengar över. Dock är det inte alltid så att höga inkomster är lika med en god ekonomi för det är lätt hänt att man också spenderar mer pengar om man får in mer pengar.

Det är roligt att ha ett finare och större hus, en nya och tuffare bil, finare kläder och åka på fler långa resor etc. Den som får in mycket pengar i hushållet kan säkert lockas att köpa dessa dyrare och finare saker och att spendera mer pengar på olika saker och det är just detta som spelar roll.

Din ekonomi handlar om vad som blir kvar i mellanskillnad när du har fått in alla pengar och betalat ut alla pengar, plus sparandet. Förhoppningsvis ser du sparandet som en naturlig del av din budget och lägger undan pengar direkt, men oavsett så är det givetvis viktigast att det går plus och att du faktiskt får pengar över när du har betalat räkningar osv.

Få mer pengar över genom att spara

Bra spartips inför sommaren

Det spelar inte så stor roll om du har en hög inkomst eller en låg inkomst, alla kan vi behöva några bra spartips ibland för att dra ner på kostnaderna. Det spelar inte ens någon roll om du har väldigt goda marginaler och har gott om pengar över varje månad. Det är väl ändå inte någon vits med att lägga pengar på onödiga saker. Det finns alltid något bättre att göra med dem.

Spartips kan alltså passa alla, oavsett om man har det knapert och jobbar hårt på att få ekonomin att gå ihop eller om man har gott om pengar. Jag tänkte mig dra några av mina bästa spartips som passar extra bra på sommaren. Det kan vara lite blandat och du kanske inte har nytta av alla - men plocka ut dem som passar dig och din ekonomi.

Genom att tänka på rätt sätt kan du fria upp en del extra pengar och dessa pengar kan man använda till lite vad man vill. För den som har en ekonomi med små marginaler är det givetvis skönt att kunna spara mer pengar och få upp marginalerna men det kan även vara så att du använder sparade pengar till att betala av lån snabbare, till investeringar eller varför inte till nästa semesterresa.

Sommarens bästa spartips

Passa på att gå igenom dina abonnemang och nedgradera

På sommaren är man ute mer och sitter förmodligen mindre vid tv:n, datorn, surfplattan och till och med mobilen. Förhoppningsvis är det så åtminstone. Då kanske man också har ett bra läge att fundera över vad man egentligen behöver när det gäller dessa saker.

Behöver jag det kanalpaket jag har till tv:n just nu eller har jag egentligen en massa kanaler som jag inte kollar på? Behöver jag så snabbt Internet eller klarar jag mig med lite lägre hastighet? Hur mycket ringer och SMS:ar jag på mobilen och kan jag hitta ett abonnemang som är billigare som bättre passar mina behov? Måste jag ha både Netflix, HBO Nordic och C-More eller kan jag välja en och dumpa de andra?

Dessa frågor kan du ställa dig och det är inte omöjligt att svaret blir överraskande. Att du kanske inte egentligen använder allt som du tror att du använder eller som du betalar för. Gör en genomgång av dina befintliga abonnemang och rensa upp lite. Du måste inte säga upp något helt utan det räcker ofta med att byta till ett lite enklare och billigare alternativ.

Det kan gå att spara hundralappar varje månad utan att du egentligen lider av det, eftersom du inte utnyttjade allt som du betalade för. Om du känner att du verkligen använder allt som du har för närvarande så kan du göra en avvägning. Om du har en dålig ekonomi med små marginaler och verkligen behöver spara in så kanske du måste offra något som du egentligen vill ha - i annat fall kan du fundera en gång till på om det är värt pengarna och tycker du det så behåll helt enkelt.

Håll dina bilkostnader nere

På sommaren kör man vanligen mer bil än annars, då man åker på utflykter och resor inom Sverige och eftersom man är ledig så kan det bli mer tid över till körande. Givetvis slipper man resor till och från jobbet men ersätter istället med längre turer. Det kan även tänkas att man åker med t ex husvagn.

Man kan göra mycket för att spara pengar på sin bil och därför tänkte jag slänga ihop ett antal bra spartips för bilen här. Men först ett spartips som är lite motsägelsefullt. Det är att man kanske inte alltid ska ta bilen alls. Om du ska åka till en annan stad eller liknande kan du överväga andra transportmedel istället så som tåg eller kanske till och med buss. Det kan vara billigare och behöver inte vara osmidigare heller.

Kanske måste du bära din väska lite längre och får inte bestämma själv när du ska pausa, men det kan vägas upp av fördelar såsom att du slipper hitta parkeringsplats, slipper betala för parkering (kan vara dyrt, speciellt i storstäder), slipper slitaget på bilen, slipper trängselskatt och liknande och kan dessutom t ex läsa en bok eller greja med mobilen på vägen istället för att sitta och stirra på vägen när du kör.

Om du dock vill eller måste ta bilen kan du tänka på dessa saker. Om du planerar din körning bättre och kör lugnt och smart kan du spara in pengar genom att sänka bränsleförbrukningen. Bromsa och gasa inte i onödan, håll en jämn hastighet och använd höga växlar så mycket som möjligt.

Du kan även spara bränsle på att t ex ha rätt lufttryck i däcken och genom att undvika att ha sådant som ger onödigt luftmotstånd, t ex cykel bak på bilen, takbox eller bara fönster öppna. Givetvis är det också bra att t ex serva bilen regelbundet, ha koll på oljan och allt sådant som gör att bilen håller sig pigg, så att du slipper onödiga reparationskostnader.

Några andra blandade spartips för bilen är att jämföra bilförsäkring ordentligt då man kan spara mycket pengar på att välja ett billigt alternativ jämfört med ett dyrare plus att försöka pricka in tankningen vid tider av lägre priser. Detta är givetvis inte alltid möjligt men ju mer man försöker ju bättre chans har man att lyckas.

Shoppa smart och billigt

Sommaren är en tid för shopping då man ofta är ute och reser och besöker andra städer och gärna går i butiker och det kan hända att man shoppar när man är utomlands etc. Visst kanske man inte shoppar de dagarna när vädret är så fint att man vill ligga på stranden men det tar man istället igen den där regniga kvällen då man sitter med datorn eller mobilen och spanar på webbshopparna.

För att spara pengar när man shoppar kan man tänka på följande saker. För det första ska man givetvis som vanligt jämföra priser innan man köper, speciellt om man köper något på nätet. Det kan man göra för de flesta saker men framför allt vid dyrare köp som elektronik, vitvaror, heminredning, fordon etc. Ju dyrare en vara är ju mer kan man vanligen spara genom att jämföra priser.

Du kan också leta efter rabatter, erbjudanden och rabattkoder. Istället för att handla till ordinarie pris kan du hitta extrapriser och spara pengar genom att köpa till ett bättre pris. Med hjälp av kampanjerbjudanden eller gratis rabattkoder kan man ofta få ner priset en del. När det gäller sådana köp ska man bara tänka på att endast köpa sådant som man hade tänkt från början och behöver, så att man inte köper på sig extra saker bara för att det är på kampanj.

Ett ytterligare tips är att köpa saker för “fel säsong”, t ex att du köper vintersaker på sommaren och sommarsaker på vintern. När säsongen är fel så blir det ofta klart billigare och då kan det också vara stora rabatter på förra årets prylar. Kanske vill man inte köpa alla saker på det viset men många basplagg och annat kan funka utmärkt.

Undvik alltid avbetalningsköp och att låna pengar för att kunna köpa saker som du vill ha men inte måste ha. Det blir bara extra dyrt och sätter större press på din ekonomi. Använd pengar som du har tillgängliga för att köpa saker och om du inte har pengar så vänta och spara tills dess du har råd.

Hitta billiga resor

De flesta gillar att ge sig ut och resa på sommaren, gärna till ett varmare land. Det är dock inte så billigt att ge sig ut på en utlandsresa och därför finns det ofta bra möjligheter att spara pengar här.

Liksom med bilen kan första tipset vara att inte resa så som man först hade tänkt. Kanske behöver man inte åka till Grekland igen i år. Det finns många bra billigare resmål. Man kan göra mycket kul bara i Sverige på sommaren genom att göra kortare utflykter. Våra grannländer är också fina. Om man verkligen vill till varmare breddgrader kan man fundera på att åka till ett land som är lite mer ovanligt och mindre populärt då det ofta går att få klart billigare resor dit. Istället för Grekland kan man prova t ex Montenegro eller Kroatien.

Man kan även fundera på när man ska åka då det är som dyrast när det är mitt i högsäsongen och så blir det billigare före och efter. Det kan dock fortfarande vara varmt och fint några veckor efter högsäsongen är över t ex. Det går också att välja en sista minuten resa. Då får man kanske inte veta exakt vilket hotell man får och man kan inte planera lika mycket, men det är ett sätt att hitta klart billigare resor. Det kan dessutom vara spännande att resa utan att ha allt för mycket koll i förväg.

Andra bra saker man kan göra för att spara pengar på resor är följande. Välj destination efter hur valutakursen ser ut. Om kronan är stark mot valutan i resmålet så får du mer för dina pengar. På samma vis kan du undvika länder vars valuta är stark mot kronan för att inte behöva få en onödigt dyr semester. Motsatsen till att boka en sista minuten resa är att boka resan riktigt tidigt. Då kan man ofta också få lägre pris. Sämst är att boka när alla andra bokar, speciellt om det sammanfaller med att vädret ser ut att bli dåligt i Sverige.