Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckans spartips: Vinterdäck

Det är dags att börja fundera på att sätta på vinterdäcken igen. Från och med den 1 december är det tvång att ha vinterdäcken på och det kan vara idé att byta redan tidigare om det ser ut att bli kallt och då även halt på vägarna. Finns det då några bra tips för att spara pengar på vinterdäcken? Några bra spartips ska vi försöka gräva fram i dagens blogginlägg.

Rätt lufttryck i däcken

Att ha rätt lufttryck i sina vinterdäck (och sina sommardäck för den delen) är viktigt. Har man för lågt tryck kommer man inte vara lika effektiv i sin körning och förbruka mer bränsle. När däcken legat ett tag finns det risk att lufttrycket inte är som det borde så det är något man bör kolla när man har bytt. Det är enkelt gjort och kan spara en del bensinpengar. Vilket tryck du ska ha i dina däck står i instruktionsboken för din bil. Du kan till och med köra på aningen högre tryck än vad som är rekommenderat för att spara en liten extra slant.

Förutom att spara bränsle kan du även spara däcken i sig genom att ha rätt lufttryck. Däcken blir nämligen mer slitna ifall du kör med för lågt tryck och då måste du köpa nya däck snabbare än du egentligen skulle behöva. Så försök hålla koll på dina vinterdäck så att de har rätt lufttryck så sparar du både på bensinen och förlänger livslängden på däcken.

Köpa nya vinterdäck

Är det dags att köpa nya vinterdäck kan det vara värt att kolla runt lite och inte bara köpa första bästa däck du hittar. Minsta mönsterdjup på vinterdäck är 3 millimeter och minsta mönsterdjup på sommardäck är 1,6 millimeter. Men mer än så får det ju dock gärna vara.

Det går att spara en del pengar på vinterdäck genom att jämföra priser lite och att även kolla hur mycket det kostar att köpa däck på nätet. Du behöver inte nödvändigtvis tumma på kvaliteten på dina vinterdäck bara för att du vill ha lite billigare däck. Priserna på exakt samma modell kan variera beroende på var du köper dem.

Förvaring och byte av vinterdäck

Det finns många verkstäder etc som erbjuder förvaring av vinterdäck och när det sedan är dags att byta till eller från vinterdäcken så sköter man om bytet åt dig. Detta är smidigt men kostar självklart en slant. Har du möjlighet att förvara dina vinterdäck hemma på någon bra plats så kan du spara pengar på det viset. Tänk dock på att förvara däcken på korrekt vis, nämligen på ett svalt och torrt ställe utan kontakt med direkt solljus eller värme från t ex rör etc. Stapla dem eller häng upp dem.

Kanske oroar du dig för själva bytet mellan vinterdäck och sommardäck? Det är inte speciellt svårt att byta. Har du rätt verktyg är det väldigt smidigt och då klarar du dig utan hjälp från verkstaden. Du behöver egentligen bara en domkraft och ett fälgkors (vilket normalt finns som standardutrustning i din bil) och eventuellt arbetshandskar och nåt liggunderlag om du vill lyxa till det. Det kan även underlätta med en stark person som kan lyfta däcken av och på och skruva loss och skruva dit muttrarna.