Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Pris försäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!

En artikel som handlar om pris på försäkring kan handla om flera olika saker. För det första kan man fundera på när det är rimligt att betala för en försäkring och när det helt enkelt inte är prisvärt. För det andra kan man fundera på hur man hittar bästa möjliga pris när man ska välja sin försäkring. För det tredje kanske man är intresserad av att veta hur priset på en försäkring bestäms och vad som gäller här, eftersom olika personer ofta får olika priser. Alla dessa saker ska vi försöka ta upp här, i lite varierande omfattning.

När är det rimligt att skaffa en försäkring?

Som vi diskuterar i artikeln Risk och försäkring bör man alltid i första hand fundera på ifall det är värt att skaffa en försäkring eller ej. En försäkring är ju inte gratis och det finns alltid ett pris att betala och därför är första steget att avgöra ifall kostnaden för försäkringen är värd den trygghet som man får. Först och främst måste man utvärdera ifall risken för att någonting inträffar är så pass stor att det är värt att betala för en försäkring. Inom vissa områden är den allmänna inställningen att det klart är värt pengarna, t ex när det gäller hemförsäkring, bilförsäkring och liknande. Andra frågan är ifall priset på försäkringen är så tillräckligt lågt i förhållande till kostnaden för en eventuell skada. En bilförsäkring skulle nog alla säga är värd pengarna men frågan är om t ex en gammal cykel är det?

Du ska alltså i första hand fråga dig om det pris som du måste betala ger dig en försäkring som är värd pengarna. Många saker är värda att försäkra, speciellt de som är värda mycket pengar eller de som i princip inte går att värdera, men andra saker kanske helt enkelt inte håller måttet. Du ska dock inte glömma att du genom en försäkring också köper trygghet, vilket kan vara lurigt att värdera.

Hur hittar man bra pris på försäkringar?

Andra frågan är hur man hittar billiga försäkringar om man nu bestämt sig för att man vill ha en. Försäkringar kan kosta ganska olika beroende på försäkringsbolag och därför är det ganska viktigt att man tar sig tid att undersöka marknaden innan man tar sitt beslut. Bästa sättet att hitta bäst pris på sin försäkring är att helt enkelt jämföra och undersöka. Det är mycket smidigare att göra detta nu för tiden när alla försäkringsbolag finns representerade online. Du kan hitta priser och villkor enkelt på deras respektive webbsidor.

Förutom priset ska man inte glömma att villkoren kan variera en del mellan försäkringar, t ex mellan en bilförsäkring hos Trygg-Hansa och en bilförsäkring hos Folksam. Om dessa försäkringar kostar olika kan det bero på att en av dem innehåller bättre villkor än den andra eller att du har gjort olika val, t ex när det gäller självrisk. Se till att jämföra försäkringar med så lika villkor som möjligt och ifall villkoren skiljer sig åt får du helt enkelt försöka värdera ifall det ena eller det andra är värt pengarna.

Ifall du inte själv vill sitta och jämföra olika försäkringsbolag kan du använda en tjänst som Insplanet. Där fyller du i dina uppgifter en gång och får offerter från flera olika försäkringsbolag, och kan alltså välja den billigaste om du vill. När man jämför på egen hand behöver man fylla i sina uppgifter hos varje enskilt försäkringsbolag eftersom så många saker som påverkar priset är individuella. Värt att tänka på.

Vad påverkar pris på försäkring?

Som jag precis skrev i förra stycket är en försäkring till stora delar individuell. När du fyller i dina uppgifter beräknas priset för just dig och detta pris kan skilja sig från priset som din granne får för samma försäkring. Skälet till detta är att försäkringsbolagen har olika risk beroende på vem de försäkrar. Detta är t ex väldigt tydligt för bilförsäkringar. När du ska skaffa en bilförsäkring måste du fylla i ganska många olika uppgifter och flera av dem påverkar priset.

Sådant som påverkar är exempelvis var du bor (i storstaden eller på en lugn plats på landet), hur gammal du är, vilken typ av bil du har (snabb sportbil eller säker familjebil), ifall du har många skadefria år eller precis varit med om en krock och så vidare. Allt detta vägs in när din försäkringspremie bestäms. Dessutom kan priset också påverkas av olika val du gör. Ett av de vanligaste valen är självrisken. Ju högre självrisk du sätter (normalt har du 2 - 5 olika alternativa självrisken) ju lägre kommer din försäkringspremie bli. Har du en självrisk på 5000 kr innebär det ju att du själv får stå för en ganska stor summa ifall du skulle krocka eller få problem med bilen, vilket gör att försäkringsbolaget får betala mindre, eller kanske inget alls. En låg självrisk ger istället en högre försäkringspremie.

Ifall du har tecknat en försäkring och råkar ut för en olycka eller flera kan det även tänkas att din försäkringspremie höjs av det här skälet. Du anses vara en lite större risk ifall du ofta är inblandad i olyckor och då tycker man att det är rimligt att du betalar mer pengar.