Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Skadeanmälan

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!

Ifall du skulle råka ut för någonting där du har en försäkring som ger dig skydd så ska du givetvis göra en skadeanmälan så fort du har möjlighet. En skadeanmälan innebär att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag när någonting har inträffat för att anmäla det som har hänt och för att få utrett ifall du kan få någon ersättning för detta och hur mycket ersättningen då skulle hamna på.

Hur gör man en skadeanmälan?

Det finns två sätt som är väldigt enkla och som rekommenderas när du vill göra en skadeanmälan. Det första sättet är att helt enkelt ringa till ditt försäkringsbolag. Det finns oftast ett speciellt nummer just för skadeanmälan där du får prata med någon och förklara vad som har hänt. I vissa fall, om du t ex har råkat ur för skada på din bil, så kanske det till och med finns speciella nummer att ringa där du direkt får prata med någon som är specialiserad på det området. Ifall du inte vet vilket telefonnummer du ska använda fungerar det bra med att ringa det vanliga numret till försäkringsbolaget och säga vad som gäller så kommer du snart få ett nytt nummer att ringa eller bli kopplad till rätt ställe.

Du kan även få tag på rätt nummer direkt genom att gå in på försäkringsbolagets webbsida. Där finns med största säkerhet alla viktiga nummer så att du kommer rätt direkt. Dessutom kan du i de flesta fall skicka in en skadeanmälan direkt på nätet. Du fyller då i ett formulär på webbsidan där du anger vilken typ av skada eller problem som du råkat ut för och skickar in. Vare sig du ringer eller använder nätet för att göra din anmälan kommer man att hantera ärendet lika snabbt.

Vad behöver du tänka på själv vid skadeanmälan?

När du gör en skadeanmälan är det bra att vara så förberedd som möjligt. Grundläggande uppgifter som du alltid bör ha redo är t ex personnummer och försäkringsnummer. Vad du kan göra i förberedande syfte beror lite på vad det är för slags skada du anmäler.

Ifall du anmäler en stöld eller inbrott behöver du i första hand ha gjort en polisanmälan och i andra hand försöka plocka fram så många aktuella kvitton som möjligt. Allting som kan underlätta för försäkringsbolaget är välkommet så som fotografier och garantibevis. Dessa kan behövas för att bevisa att du har ägt en viss sak eller för att bevisa hur mycket den var värd.

I många fall är det bäst att kontakta sitt försäkringsbolag innan man kontaktar andra parter. Detta gäller givetvis inte polisen ifall du skulle bli utsatt för inbrott eller överfall men ifall din bil skulle gå sönder kan det vara en bra idé att kontakta försäkringsbolaget innan du tar kontakt med en bilverkstad. Då får du snabbt reda på vad försäkringen täcker in och hur det hela kommer att gå till och med lite tur kanske försäkringsbolaget själva sköter mycket av jobbet så att du slipper. Då det handlar om problem med bilen är det också bra att ha registreringsnummer och andra uppgifter redo.

Vad som sker vid en skadeanmälan

Varje försäkringsbolag har självklart sina egna rutiner men vi ska försöka ge en lite förenklad bild av vad som händer när du skickar eller ringer in din skadeanmälan. Vare sig du anmäler via Internet eller telefon är det första steget att du lämnar så mycket relevant information som möjligt. Nästa steg är att man på försäkringsbolaget tar kontakt med dig och går igenom sådant som du ska göra och vad de själva gör.

Vid mindre skador kan detta samtal även vara samma sak som att ärendet avslutas. Förhoppningsvis har du då fått ut pengar på din försäkring eller kommer att få inom en snar framtid. Vid lite mer komplicerade skador kan det bli frågan om utredning och försäkringsbolaget kommer då i ett senare skede informera dig om vad de har beslutat. Du får då reda på hur mycket pengar du kan få ut på försäkringen osv.