Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Trafikförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste bilförsäkringen!

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som krävs för alla som vill köra ett fordon på allmänna vägar i Sverige. Försäkringen måste enligt lag tecknas när du äger en bil som du tänkt köra med, och det är ju ganska sällan som du inte tänkt använda din bil på vanliga vägar. En trafikförsäkring är relativt billig men täcker också bara in det mest grundläggande, så som skador på andra människor.

Detta ingår i en trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är en ganska enkelt försäkring som täcker de mest grundläggande sakerna och som skyddar framför allt människor och annans egendom. En trafikförsäkring måste man ha just av detta skäl, för att det ska finnas ett skydd för folk som man eventuellt skulle kunna skada när man kör sin bil.

Det som ingår i en trafikförsäkring är ett skydd för skador på dig själv ifall du skulle råka ut för en olycka. Vidare skyddas även den eller de passagerare som du eventuellt har med dig i bilen när olyckan inträffar. Försäkringen täcker kostnaderna för er vård. Försäkringen skyddar även andra människor som du råkar skada om / när du krockar eller är med om en olycka och även kostnaderna för skador på andra fordon eller annans egendom som du åstadkommer.

Detta ingår inte i en trafikförsäkring

Det är viktigt att komma ihåg att du inte får ut några som helst pengar för skador på din egen bil ifall du orsakar en olycka av något slag. Det är enbart skador på andra individers egendom som täcks upp av trafikförsäkringen och du får själv alltså inte ut någonting i detta fall. Det innebär att om du vill vara säker på att ha ett bra skydd ifall en olycka inträffar så bör du uppgradera din försäkring till en halvförsäkring eller för bästa skydd en helförsäkring (som du kan läsa mer om genom att klicka på respektive länk).

För att du ska ha en chans att få ut några pengar för skador på din egen bil genom trafikförsäkring så måste olyckan helt och hållet vara någon annans fel och inte ditt. Då gäller lite andra regler.

Den person som orsakar olyckan betalar från sin trafikförsäkring Ifall det är du som är orsaken till en olycka eller till att någon eller något skadas så kommer pengarna för dessa skador att tas från din trafikförsäkring. Du får ersättning för dina egna skador och skador på andra människor. Om du skulle skada en annan bil, motorcykel eller någon annans egendom över huvudtaget så kan pengar från din trafikförsäkring täcka upp detta.

Ifall det dock är någon annan som orsakar olyckan så finns det chans att få ut lite mer pengar. I detta fall kommer den andra personens trafikförsäkring att täcka kostnader för skador på de människor som är inblandade men den kommer även att ge dig pengar för skador på din bil. Du har alltså skydd från andra trafikförsäkringar på samma sätt som andra har skydd från din trafikförsäkring. Och i detta fall kan du även få pengar för skador på din bil. Det är dock en bra idé att utöka försäkringen lite som vi tagit upp tidigare så att du inte får stå för dyra reparationer helt själv om olyckan är framme.