Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Trafikförsäkringsföreningen

Trafikförsäkringsföreningen har som uppgift att ge ersättning för skada i trafikolyckor där okända, oförsäkrade eller utländska motorfordon varit inblandade. Som de flesta troligen vet är det obligatoriskt att ha en trafikförsäkring för sitt fordon om man vill köra med det på allmän väg. En sådan försäkring skaffar man hos ett vanligt försäkringsbolag.

Det händer dock att bilar som inte är försäkrade är inblandade i olyckor, eller att den som orsakat en skada eller olycka är okänd. I dessa fall går Trafikförsäkringsföreningen in och betalar ut ersättning. Sverige är även med i samarbetet för grönt kort, vilket innebär att trafikförsäkringen i ditt land fungerar även i andra länder. Det är alltså de som betalar ut pengar till dig ifall du skulle råka ut för en olycka där en utländsk bil har ansvaret. Trafikförsäkringsföreningen sköter sedan kontakten med det andra landets motsvarighet så att du får dina pengar.

För att kunna betala ut försäkringspengar i de fall ett oförsäkrat eller okänt fordon varit inblandat måste man få in pengar någonstans. Detta får man huvudsakligen genom att ta ut en avgift för dem som inte har en trafikförsäkring, som ju är obligatorisk. Det är i princip en straffavgift för att du inte har en försäkring som du måste ha och den betalar du för varje dag som du är oförsäkrad. Trafikförsäkringsavgiften är dyrare än om du skulle betala en vanlig trafikförsäkring, så det är dumt att vara oförsäkrad.

Det kan tyckas tufft med en sån här avgift men den används som sagt för att ersätta dem som råkat ut för en olycka med en oförsäkrad eller okänd part. De som kallas för okända är normalt de som smiter från olycksplatsen, så kallade smitare. Det finns tyvärr fler smitare och oförsäkrade än man kan tro och skulle vilja. Kostnaderna för dessa ersättningar uppgår till hela 400 miljoner kronor varje år, vilket är stora siffror och det är pengar som de utsatta säkert inte skulle vilja vara utan.

Något som är viktigt att tänka på är att man ska avregistrera eller ställa av fordon som inte används. Har du ingen trafikförsäkring för ditt fordon (även om det skulle vara trasigt, stulet eller belagt med körförbud) kommer du fortfarande få betala trafikförsäkringsavgift om du inte har ställt av fordonet. Se alltså till att antingen ha en trafikförsäkring eller att ställa av fordon du inte använder så att du slipper betala i onödan.

Besök Trafikförsäkringsföreningens webbsida