Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring lägenhet

En försäkring för lägenhet kan antingen vara en bostadsrättsförsäkring eller en hyresrättsförsäkring men oavsett vad du har för typ av lägenhet så har du ändå i princip samma försäkringsskydd. En försäkring för lägenhet har precis samma delar som en helt vanlig hemförsäkring.

Detta ingår i försäkring för lägenhet

Precis som in en vanlig hemförsäkring ingår det olika delar i försäkringen. Dessa delar ger skydd för ditt hem och dina prylar men även för dig själv och din familj. Här ska vi gå igenom de olika delar som vanligtvis ingår i en försäkring för lägenhet / hemförsäkring.

Egendomsskydd – All din privata egendom är skyddad av försäkringen. Du får ersättning ifall saker som du äger blir skadade av något skäl, t ex vid inbrott. Egendomsskyddet täcker även in ifall din egendom blir vandaliserad eller stulen etc. Skyddet kan även sträcka sig till sådant du har hyrt eller lånat så länge det är för privat bruk.

Ansvarsförsäkring – Den här delen av försäkringen ger dig skydd ifall du skulle råka skada någon eller person eller dennes egendom. Ifall du exempelvis blir skadeståndsskyldig får du ersättning från din hemförsäkring och du har dessutom ersättning för rättegång och advokat ifall detta skulle bli aktuellt. Extra skönt är att du även får hjälp från försäkringsbolaget att utreda ifall du faktiskt ska betala skadestånd eller ej.

Överfallsskydd – Överfallsförsäkringen ger dig skydd ifall du skulle bli överfallen och skadad. Detta innefattar våldtäkt, misshandel och annat som innebär att du blir skadad och försäkringen ger dig då pengar för sjukhusvistelse och även ersättning för förlorad inkomst den tid du är borta från jobbet. Ifall du skulle bli invalidiserad till följd av överfallet finns det även här ersättning att hämta.

Rättskyddsförsäkring – Du kan även få hjälp ifall du hamnar i någon slags rättstvist och du får då ersättning från försäkringen för rättegångskostnader och advokat etc. Detta gäller för alla problem du kan hamna i som privatperson och då räknas även sådant som brottsmål in.

Reseförsäkring – Slutligen har du även en reseförsäkring i din hemförsäkring. Den gäller så klart när du är ute och reser och då har du skydd mot allt ifrån ifall du blir bestulen till skador och sjukdomar. Du kan få ersättning för sjukhusvistelse och ifall resan måste avbrytas etc. Normalt gäller en reseförsäkring för utlandsvistelse upp till 45 dagar, annars krävs tilläggsförsäkring.

När du har en bostadsrätt ansvarar du själv för fast inredning så som vitvaror, badkar eller golv. Du kan få ersättning för skador på dessa saker via en försäkring för lägenhet. Exakt vilket skydd du har kan variera och eventuellt kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. När du har en hyresrätt är det istället hyresvärden som är ansvarig för sådana saker och du behöver alltså inte oroa dig för det eller ha dem försäkrade.