Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring fyrhjuling

En fyrhjuling är ett motorfordon precis som en bil eller en moped och därför behövs det en trafikförsäkring. Denna är obligatorisk och du kan inte komma undan utan den. Du kan dock välja att skydda din fyrhjuling lite extra mot annat, så som stöld, brand eller andra skador. Hur mycket skydd du har beror på vilken typ av försäkring du väljer.

Olika nivåer på försäkring för fyrhjuling

De olika nivåerna ger olika mycket skydd, från grundläggande obligatoriskt skydd till mer eller mindre heltäckande skydd som även ersätter skador på din fyrhjuling. Vi går igenom de olika försäkringarna nedan så att du får en bra överblick.

Trafikförsäkring för fyrhjuling

Den lägsta nivån är som sagt trafikförsäkringen och den måste man ha om man äger en fyrhjuling som man planerar att använda. Den här delen är till för att skydda dig själv och eventuella passagerare och även andra människor som du med lite otur kan råka skada. Det finns även skydd för andra personers egendom, t ex deras fordon, ifall du t ex skulle krocka med något.

Det man ska veta är dock att en trafikförsäkring inte ersätter skador på ens eget fordon. Ifall du kör in med din fyrhjuling i ett annat fordon betalar försäkring för skador på det fordonet men inte på ditt eget. Ifall någon krockar med dig får du dock ersättning för skador på din fyrhjuling från den andra personens trafikförsäkring.

Halvförsäkring för fyrhjuling

En halvförsäkring har förutom en trafikförsäkring även det som kallas för delkaskoförsäkring och detta innebär att du bland annat har ersättning vid brandskador, stöld och glasskador. Du kan även få ersättning från försäkringen ifall du skulle hamna i en tvist av något slag kopplat till ditt fordon. Du får då rättegångskostnader betalda. Ifall du råkar ut för en olycka kan du även få hjälp hos en psykolog etc om du känner att du behöver någon att prata med.

Helförsäkring för fyrhjuling

Med en helförsäkring har du ytterligare skydd för ditt fordon i form av vagnskadeförsäkring. Detta innebär att ifall du skulle krocka och få skador på fyrhjulingen så har du rätt till ersättning från försäkringen. Du har självklart även samma skydd som halvförsäkringen erbjuder i övrigt. Förutom olyckor kan det även hända att din fyrhjuling råkar ut för skadegörelse eller något helt galet händer som att ett träd ramlar ner och krossar den och dessa saker får du även ut på försäkringen.

Övrigt om fyrhjulingsförsäkring

Det är kanske inte så många försäkringsbolag som har en försäkring för just fyrhjulingar men det finns några så det gäller att titta runt och hitta ett bra alternativ. Ibland finns det ingen specifik försäkring för fyrhjuling utan istället en försäkring för specialfordon där fyrhjuling kan ingå.

Det kan även tänkas ingå eller gå att lägga till en avställningsförsäkring ifall du har en fyrhjuling som du inte använder men ändå känner att du skulle vilja ha försäkrad mot t ex skadegörelse, stöld och liknande. I en sådan försäkring ingår i princip samma sak som i en vanlig försäkring men ifall du inte kör din fyrhjuling behövs ingen trafikförsäkring, så den är inte med.