Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Reseförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste reseförsäkringen!

En normal reseförsäkring ingår nästan alltid i en hemförsäkring. Har du tecknat en hemförsäkring så har du alltså med största säkerhet även fått en reseförsäkring på köpet. För att försäkra dig om att du har en reseförsäkring i din hemförsäkring kan du kolla upp detta med ditt försäkringsbolag, så att du vet att du är skyddad.

Har du inte en hemförsäkring eller reseförsäkring vid detta tillfälle rekommenderas att du skaffar en bra hemförsäkring då den dessutom ger väldigt mycket annat bra skydd vid t ex skador på din egendom, överfall, rättstvister och mer än så.

Detta ingår vanligtvis i en reseförsäkring

Det vi nu går igenom är vad som ingår i en vanlig reseförsäkring som i de flesta fall kommer med din hemförsäkring. Denna försäkring täcker t ex skador och sjukdom och en del annat vid utlandsresor i upp till 45 dagar. En reseförsäkring gäller både för dig som har tecknat försäkringen och alla som bor på samma adress och är folkbokförda på den adressen. Ifall du har barn som är under 18 som bor på annan adress ingår även dessa i försäkringen. Den gäller med andra ord hela familjen. Tänk dock på att den endast gäller dig i egenskap av privatperson och inte ifall du utför arbete eller annat. Ifall du tänkt dig att stanna utomlands längre än så finns det tillägg eller andra försäkringar beroende på vad du tänkt göra i utlandet.

Sjukdom och skador etc

Reseförsäkringen ger dig i första hand skydd ifall du blir sjuk eller skadad medan du är i utlandet. Detta gäller även t ex tandskador, alltså ifall du skulle slå ut en tand och behöver akut tandvård för att ordna till detta. Ifall något skulle hända får du ersättning för sjukvården men även för resor till och från sjukhus och eventuella merkostnader som kan komma i samband med vården, så som boende och mat för anhöriga som vaktar över den som blivit sjuk.

Skulle din sjukdom eller skada påverka din semesterresa på ett markant sätt så kan detta även ersättas av din reseförsäkring. Med det menas att du kan få tillbaka pengar ifall du måste avbryta din resa just på grund av det som inträffat. Samma gäller ifall du blir sjukskriven eller beordrad att stanna i sängen och vila i minst fyra dagar. Du kan då får ersättning för den tid du måste vila och inte kan avnjuta semestern. Tänk på att denna vila måste rekommenderas av läkare och att de fyra dagarna börjar räknas från att du varit och besökt en läkare. Det är alltså bra att söka läkarvård relativt tidigt ifall du känner att något är fel eller ifall du råkar ut för en olycka, stor som liten.

Att tänka på när det gäller sjukdom och skador är att det finns vissa saker som inte ingår i försäkringen. För det första får du ingen ersättning för vård ifall du var sjuk redan innan du åkte hemifrån. Även om du blir sämre när du kommer till utlandet är det inte alls säkert att du får ut några pengar för detta. Se alltså till att uppsöka läkare hemma, innan du åker, ifall du känner dig sjuk. Skador eller sjukdomar som uppstår på grund av droger eller alkohol och liknande ersätts inte heller av din reseförsäkring i de flesta fall.

Stöld och förstörd egendom

Din försäkring ersätter inte bara om du blir sjuk eller skadad utan även om du skulle bli bestulen eller om ditt bagage skulle råka bli skadat. Det finns en del regler för vad som gäller här men normalt är det framför allt incheckat bagage (på flygplatsen) som ersätts ifall det skulle skadas medan det hanteras av flygbolaget. Borttappat bagage kan du också få ersättning för, men detta brukar även flygbolagen själva ersätta på ett eller annat sätt. I vilket fall lär du klara dig även om ditt bagage kommer bort, även om du kanske måste ut och shoppa det första du gör när du kommit till ditt resmål.

När det gäller stöld ersätts sådant som du blir av med av reseförsäkringen. Du ska dock tänka på att alltid vara extra försiktig med allting som är stöldbegärligt så som kamera, plånbok, mobil, Ipod och pengar. Förvara dem på ett säkert ställe när du är ute och shoppar, där det är svårt att komma åt för ficktjuvar och på hotellet är det bäst med säkerhetsbox eller kassaskåp. Försäkringen betalar ut mindre belopp eller kanske inget alls ifall det visar sig att du varit vårdslös eller oansvarig och att detta lett till stölden.

Polisanmälan är alltid ett bra första steg när du blivit bestulen och är många gånger något du ska göra innan du kontaktat ditt försäkringsbolag. Glöm inte heller bort att spärra stulna kontokort och mobiltelefoner osv. Det är även bra att veta att det i många fall finns en självrisk som du själv måste betala innan försäkringen går in och täcker upp kostnaderna. Hur hög självrisken är kan variera.

Övrigt som täcks av reseförsäkringen

Sådant som kan tänkas in av en reseförsäkring i övrigt är t ex om din avresa skulle försenas markant på grund av tekniska fel eller liknande. Ifall du missar din avresa (t ex missar flyget) på grund av en trafikolycka eller annat i samma stil kan du även få ersättning för detta. Exakta detaljer för allt sånt här kan skilja sig mellan olika reseförsäkringar då villkoren är olika beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Det är alltid en bra idé att kolla upp lite mer noga vad som gäller för just din försäkring så att du vet vad du kan kräva ifall du skulle råka i trubbel när du är ute på resande fot.