Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Byggnadskreditiv

Det vanliga är att man behöver låna pengar när ett hus ska byggas. Lånet man då tar kallas för byggnadskreditiv. Det är även möjligt att få en byggnadskreditiv för en utbyggnad av ett hus. Lånet syftar till att täcka de kostnaderna som krävs för att få ett nybygge eller utbyggnad klar under tiden som det faktiskt inte finns något som kan stå som säkerhet för lånet. Ett hus kan ju inte vara säkerhet för något innan det är byggt.

Vad ingår i ett byggnadskreditiv

I ett byggnadskreditiv ingår alla omkostnader som rör ett husbygge. Dock ska sägas att detta är den summa man räknar utifrån vilket sen innebär att du inte kan låna pengar till hela kostnaden utan det krävs som vanligt att man själv sätter in en kontantinsats.

Ingen säkerhet

Som sagt var finns det ingen säkerhet innan något är byggt och detta gör att lånet skiljer sig en del från ett vanligt bolån. Långivaren har därför vanligen ett intresse av vilka som ska bygga osv då de ju tar en större risk. Skulle det vara så att huset blir ett fuskbygge blir ju värdet lägre än vad det var tänkt och om då byggaren inte klarar av att betala sina skulder och måste sälja huset är det inte säkert att han då klarar av att lösa lånet och därmed får en skuld som långivaren inte säkert någonsin får tillbaka.

Så dels för att kolla upp vilka det är som bygger men även för att kunna bestämma hur stor byggnadskreditiven ska vara kommer långivaren att vilja se offerter och andra beräkningar från byggarna. Det är från dessa siffror som storleken på keditivet bestäms.

Långivaren betalar

Något som skiljer ett byggnadskreditiv från ett vanligt lån är att låntagaren inte får några pengar i handen. Utan de som vill ha pengar för att utfört jobb skickar istället in en faktura till banken som betalar den.

Eftersom lånet är upplagt på detta vis betalar man faktiskt bara ränta på det beloppet som i verkligheten används inte något annat. Sen ska sägas att räntan normalt är lite högre på ett byggnadskreditiv än vad den är för ett vanligt bolån.

Krav som ställs

Det ställs inga konstiga krav för att du ska få en byggnadskreditiv. Vad som gäller är samma sak som för alla andra typer av lån och det är att man klarar av en kreditprövning. Vilka krav som här ställs styrs mycket av hur stort lånet ska vara. Det säger ju sig självt att den som vill låna 1 miljoner inte behöver ha en lika bra ekonomi som det krävs ifall någon vill låna 5 miljoner.

Under byggnationen kommer det sedan att göras inspektioner med lite mellanrum att utföras för att säkerställa att allt går rätt till. När byggnaden är färdigställd görs sedan en slutbesiktning.

Byggnadskreditivet omvandlas

Om ett hus går igenom slutbesiktningen kommer kommunen att utfärda ett bevis för bygget. Det är då som byggnadskreditivet ska omvandlas till ett vanligt bolån. Beroende på storlek och värde osv kommer sedan en viss del att bli bottenlån. Förhoppningsvis är denna del stor och t o m så pass stor att man helt slipper att även ta ut ett topplån. För att få ett bolån krävs det att pantbrev tas ut på fastigheten.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook