Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad är en domän?

En domän eller domännamn är i princip en adress på Internet. För att komma till en viss webbsida måste man skriva in någonting i sin webbläsare för att visa vart man vill ta vägen. Ifall du t ex har din hemsida på ett webbhotell kommer sidan antingen ha någon krånglig adress t ex i form av en nummerkombination eller något i stil med webbhotellet.se/webbkonto/dittkonto12345/. Detta är ju inte speciellt smidigt för dig eller dina besökare eftersom det då blir svårt att hitta till din sida och att komma ihåg adressen.

Har du en hemsida som t ex heter Hundpsykologen vill du troligen ha en adress som gör att man lätt kan komma till din sida. Ett bra alternativ hade då varit om adressen var hundpsykologen.se eller hundpsykologen.com eller något sådant. Då kan man bara skriva in detta i sin webbläsare och komma till din hemsida. Hundpsykologen.se är ett exempel på en domän.

Lite mer teknisk förklaring om domäner

Till att börja med finns det något som kallas för toppdomäner. Detta är exempelvis .se eller .com och ditt domännamn måste ha en sådan ändelse. Det finns ett stort antal toppdomäner, exempelvis de som nämnts ovan eller .net, .nu, .info och så vidare. Du kan skaffa din domän med vilken av dessa ändelser du vill så länge som just det domännamn du vill ha är ledigt för en viss toppdomän. Det kan alltså tänkas att hundpsykologen.se är upptagen, för att någon annan har registrerat den redan, men att hundpsykologen.com är ledig.

Din domän är alltså det ord som du väljer att lägga framför toppdomänen. Det kan innehålla bokstäver (nu för tiden kan de flesta även innehålla å, ä och ö även om det inte alltid är optimalt) och en del andra tecken så som streck eller siffror. När du registrerar / köper en domän är det du som blir ägare men det webbhotell eller den tjänst du använder för att registrera domänen blir registrar. Du kommer att få betala en viss summa varje år för att få använda toppdomänen, t ex ca 100 kr / år för en .se domän. Troligen sköter registraren (webbhotellet) faktureringen.

När du har valt ut en domän som du vill ha till din hemsida och registrerat denna måste du se till att den också pekar till din sida, så att om man skriver in domännamnet i webbläsaren så kommer man till rätt sida. Normalt när man skaffar ett domännamn kan man även logga in någonstans och administrera det. Ifall du har ett webbhotell för filerna till din hemsida kan du troligen även köpa en domän via dem. Då kan du logga in och koppla domänen till din hemsida. Detta gör man genom att skriva in de namnservrar som just ditt webbhotell använder (titta i deras FAQ eller informationsdatabas för denna information eller kontakta dem och fråga) samt att säga till att man vill att domännamnet ska vara kopplat till en viss hemsida eller konto. Det brukar vara ganska enkelt att göra detta i kontrollpanelen.

Varför skaffa en domän?

Vill man få in besökare på sin webbsida och kanske tjäna lite pengar på sidan är det viktigt att ha en stark identitet på Internet. Kända företag som Telia och Aftonbladet vill givetvis ha företagets namn som domän. Telia.se och Aftonbladet.se har du kanske besökt någon gång. För dig som har ett företag eller en hemsida som heter Hundspykologen är det lika viktigt att göra dig synlig på nätet och då är det bra att ha en domän som Hundpsykologen.se. Då kan dina besökare lätt hitta dig och de kan även komma ihåg adressen om de vill titta in på hemsidan igen senare.

Ett domännamn är riktigt billigt. Det kostar normalt som mest runt 100 kr per år och det finns inga andra avgifter än så, inte ens någon startavgift eller liknande. Det är alltså en investering som är klart värd pengarna. Är du duktig på det här med Internet och trender och har lite koll på vad som kan tänkas bli populärt kan du kanske till och med börja köpa upp lite olika domännamn och sitta på dem tills dess att du kan sälja dem klart mycket dyrare. Det är inte helt lätt då många sysslar med detta men möjligheten finns iaf.

Följ oss på Facebook