Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

En miljon = rik

Enligt en undersökning av Nordnet tycker vi svenskar att en miljon kronor på kontot innebär att vi är rika. Stockholmarna tycker dock att man bör ha minst två miljoner på kontot om man ska anses vara rik. Danskarna och finnarna håller med om att det krävs två miljoner medan norrmännen också tycker att en miljon räcker.

Undersökningen visar att bara en miljon verkar räcka för att en vanlig svensk ska känna sig rik. Stockholmarna är inte riktigt lika försiktiga i sin bedömning och anser som sagt att det behövs åtminstone två miljoner på kontot för att man ska vara rik. Jag tenderar nog att hålla med om att en miljon är för lite för att man ska vara rik. En miljon är inte speciellt mycket pengar om man t ex vill köpa ett hus eller liknande och pengarna försvinner snabbt.

Hur mycket pengar som är tillräckligt tycker jag även beror på andra omständigheter. Om man t ex har ett dåligt betalat jobb och inte direkt sparar mycket pengar och plötsligt skulle få en miljon så skulle man troligen känna sig rik, men samtidigt skulle man då inte ha några större möjligheter att leva lyxigt några längre perioder. Om man börjar resa mycket eller köpa dyra prylar är pengarna snabbt borta och man är tillbaka på ruta ett igen.

Undersökningen har även kollat på hur man tror att man lättast kan bli rik och vad man skulle göra om man hade de där extra pengarna på kontot. I Sverige och även de andra länderna i Norden tror man att det är allra lättast att bli rik genom att ärva pengar. Svenskar tycker sedan att spel kan funka för att bli rik medan danskar och finnar tror mer på att spara pengar. Norrmän och finnar tycker även att det kan fungera att jobba sig till pengarna genom att göra karriär.

När vi väl är rika vill vi gärna använda pengarna för att resa. Det tycker alla vi nordbor. Nästa steg är att vi vill köpa en bostad men just vi svenskar tycker att det vore trevligt att skänka pengar till välgörenhet innan vi köper bostad (det är åtminstone vad vi säger). I övrigt tycker vi att det skulle vara skönt att slippa spara pengar och att slippa jobba.

Följ oss på Facebook