Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara miljarder på bättre IT

Enligt fackförbundet Unionen spenderar deras medlemmar varje dag ganska mycket tid med en krånglande dator. Detta är tid som man istället skulle ha kunnat göra något produktivt. Räknar man om tiden som läggs på dåliga IT-lösningar och annat datorkrångel skulle detta motsvara närmare 13 miljarder kronor på ett år. Trots detta får medarbetare inte direkt mer att säga till om när det gäller utvecklingen av IT-system på arbetsplatsen, snarare tvärtom.

Av de som tillfrågats i Unionens undersökning sitter fler än hälften vid datorn mer än 6 timmar varje dag. För dem är det viktigt att det finns bra IT-system och att det är enkelt och smidigt att använda med datorn i det dagliga arbetet. Tyvärr tycker många att det inte är speciellt smidigt och nästan hälften tycker att deras IT-lösningar inte är så bra som de borde kunna vara.

Krånglande datorer och osmidiga IT-lösningar tar mycket tid från arbetet. De tillfrågade säger att de i snitt lägger 45 minuter på att greja bara med datorer som inte vill eller osmidiga lösningar som inte är optimerade för arbetet. Som tidigare sagts omvandlas detta till ca 13 miljarder i bortkastad tid. Tid som man egentligen inte hade behövt slänga bort över huvudtaget.

Förutom all tid som läggs på att sådant innebär dåliga IT-lösningar även att folk blir mer och mer stressade och irriterade, vilket påverkar hur bra de kan utföra sitt arbete. Stressen från krånglande datorer och liknande är dessutom idag en ganska stor faktor eftersom så många spenderar mycket av sin arbetstid framför en dator och vi är beroende av datorer för att kunna göra våra jobb.

Trots allt detta har varje enskild medarbetare mindre och mindre att säga till om när det gäller rutiner för IT på arbetsplatsen. Endast 30 procent säger att de är nöjda med hur mycket de själva fått vara med och påverka utformningen och systemen. Jag tror att eftersom framtiden mer och mer innebär att vi måste lita på datorer och bra IT så måste vi även se till att de som ska arbeta med ett system får vara delaktig i utvecklandet av systemet. Ibland är det de små sakerna som gör skillnad och vem vet bättre vilka små irriterande problem som dyker upp i det dagliga arbetet än de som sitter och jobbar dag ut och dag in i en viss IT-miljö!

Följ oss på Facebook