Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blufflångivare börjar (tyvärr) bli bättre på att luras

Blufflångivare är ett gissel och de siktar tyvärr ofta in sig på de som är desperata och behöver pengar. Även om det ofta finns många varningssignaler så är det tyvärr ganska många som låter sig luras. Tidigare har vi tipsat om olika sätt att avslöja bluffarna men det börjar komma fler bluffar som ser bättre ut och som är svårare att avslöja vid en första titt.

Det har länge funnits olika typer av blufflångivare, som försöker lura dig att tro att du kan låna pengar från dem. De lockar med låga räntor och att godkänna lån till sådana som annars har svårt att få lån. Du får dock aldrig några pengar och mjölkas på olika avgifter med förhoppningen att dina pengar snart ska betalas ut och dina ekonomiska problem ska lösa sig.

Det hela brukar dock sluta med att “långivaren” kräver att du betalar in någon slags avgift innan du kan få ut ditt lån, t ex en försäkring, banköverföringsavgift eller uppläggningsavgift. Det kan handla om någon tusenlapp eller mer och dessa pengar ser du sedan aldrig röken av igen, precis som med lånet du skulle få.

Lånet är givetvis bara något att locka med och många som hittar till alternativa långivare och därmed kan riskera att hamna hos en blufflångivare är sådana som inte kan få lån hos de vanliga bankerna och därför är lite mer desperata. De behöver oftast verkligen få ett lån och är beredda att tro på sådant som verkar lite för bra för att vara sant, samt att de är beredda att följa även lite mer ovanliga krav från den så kallade långivaren.

Olika sätt att identifiera en bluff

Undvik blufflångivare

I många fall är det ändå inte så värst svårt att identifiera lånebluffar. Många typer av bluffar kommer via mail (spam) eller som kommentarer i kommentarsfält eller på forum och liknande och erbjuder bara lite information och en mailadress eller telefonnummer. Sådana kan vara skrivna på engelska eller dålig svenska som ofta har översatts via Google Translate.

De lite mer avancerade bluffarna har åtminstone en egen hemsida men då kan det vara så att de låtsas vara en fransk bank och att deras hemsida då ser ganska dålig ut och att det finns många olika saker som pekar mot att det är en bluff. Dåligt språk givetvis men även trasiga länkar, allt för bra lånevillkor, avsaknad av företagsinformation, adresser, telefonnummer och sådant eller möjligen falsk adress.

Rent allmänt brukar dessa webbsidor vara ganska simpla och dåligt gjorda och de ser kanske inte horribla ut men det känns sällan som en riktig bank eller långivare. De har helt enkelt inte lagt tillräckligt mycket tid på att få sidan att se professionell ut. Man kan ofta ta en snabb titt och känna att något inte är rätt. Samt detta då att det sällan är en svensk sida eller en svensk långivare.

Hittat åtminstone en blufflångivare som ser lite bättre ut

Nu har vi dock fått tips om en blufflångivare som faktiskt ser lite “bättre” ut och som borde kunna lura fler personer. Det är en hemsida på svenska som faktiskt har vettigt svenskt språk och inte bara en ren översättning i Google Translate. Den ser proffsigare ut vid en första titt och ganska mycket av det man skulle kunna förvänta sig av en bank finns där.

Jag gillar egentligen inte att skriva ut namn eller webbadresser till bluffar men i detta fall kanske det kan vara bra för att få veta vilka de är och för att kunna undersöka bluffen själv och få en uppfattning om hur pass bra en falsk långivare i Sverige ändå kan se ut nu för tiden. Företaget säger sig heta Karlsson Finansiering och hemsidan är karlsson-finansiering.com. Det är dock ingen riktig långivare utan bara en bluff, så undvik att kontakta dem eller att försöka låna från dem.

Långivaren sägs vara svensk och ha funnits sedan 2005, men detta är dock inte korrekt. Företaget är falskt och adressen de säger sig ha rymmer inte något företag av detta slag. Om man kontaktar dem eller försöker låna så blir man senare kontaktad av några som uppger sig för att vara en fransk bank, men även dessa är så klart fejk.

Vid en första anblick ser det alltså bra ut men vid närmare kontroll så finns det saker som gör att man borde bli orolig. De erbjuder alldeles för stora lånebelopp då man kan låna upp till 20 miljoner till att börja med. Låneansökan är inte som en ansökan hos vanliga långivare utan man ska skriva sitt namn och telefonnummer etc och sedan blir man antagligen uppringd.

Det finns ett antal länkar på hemsidan som inte går någonstans och det finns ganska lite företagsinformation utöver det falska företagets namn och adress. Om man är kritisk och letar efter fel så kan man hitta dem men det är inte alls så uppenbart som det annars ofta är.

Man kan alltså konstatera att det går att se att det är något skumt med denna långivare men det krävs en klart mer noggrann koll än normalt. Visst blir man säkert misstänksam om man blir kontaktad av en fransk bank i nästa steg men då har man redan hunnit bli lurad och kommit en liten bit på vägen. Detta visar att vi måste vara extra uppmärksamma på bedrägerier och falska lån.

Följ oss på Facebook