Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Man kan inte alltid lita på saker på Internet

Internet är en riktigt bra källa till information och det finns mycket man kan lära sig. Det går också att hitta smarta tjänster och jämförelser av olika slag, som underlättar vardagen och gör det enklare att ta beslut i olika frågor. Något som är viktigt att tänka på är dock att långt ifrån alla som har någon typ av info att dela med sig av på nätet är ärliga.

Givetvis finns det olika typer av bedrägerier på nätet men det var inte det jag tänkte på. Eftersom vi här skriver om ekonomi, lån och att spara pengar så tänker jag i första hand om webbsidor som behandlar dessa områden. Exempelvis finns det många olika webbsidor som har information och jämförelser för olika typer av lån. Allra vanligast är sådana som skriver om SMSlån och som kanske erbjuder någon typ av prisjämförelse eller topplista för långivare.

I grund och botten vill man som människa gärna tro på saker som folk säger till en eller som man läser. På Internet är det lättare att tro på det som står ifall webbsidan där informationen finns ser proffsig och snygg ut och känns seriös. Detta är dock ingen garanti för att den som ligger bakom sidan har dina bästa intressen i åtanke.

Vinsten väger tyngre än ärligheten

En stor majoritet av alla de webbsidor som handlar om lån (t ex SMSlån) är skapade bara för att tjäna pengar. När det gäller just SMSlån och liknande lån kan personen som ligger bakom en sida få betalt för varje lån som han / hon förmedlar via sin sida. Det är alltså en provisionsbaserad struktur på samarbetet med långivarna.

I princip alla långivare som presenteras på en sida av det här slaget har ett samarbete med personen bakom webbsidan och betalar ut denna provision. Detta gäller framför allt små lån som SMSlån men även många gånger privatlån. Det finns mycket pengar att göra på lån och därför drar området till sig många som vill pröva lyckan - en del mindre seriösa.

De prisjämförelser som finns kan ofta vara ganska smidiga att använda och göra det enklare för dig som letar efter ett bra lån att hitta de billigare långivarna. Men man ska inte glömma att jämförelserna oftast bara innehåller de långivare som betalar provision - de långivare som inte har några sådana samarbeten och alltså inte betalar provision brukar oftast inte alls få vara med.

Mindre seriösa texter

För att skapa en bra webbsida krävs det en del text - information om sådant som rör lån. Tyvärr skrivs många av dessa artiklar bara för att fylla på med text på en webbsida och inte för att faktiskt vara till någon direkt nytta. Artiklarna finns huvudsakligen för att sökmotorerna ska gilla sidan så att fler personer hittar in. Ju fler som hittar in ju fler kan sedan låna via sidan och så tjänar man pengar.

Läser man dessa artiklar kan de ibland vara välskrivna och informativa men tyvärr är de ofta också dåligt skrivna, innehåller ganska lite information eller felaktig information. Det är heller inte helt ovanligt att man försöker locka folk till att låna genom att säga att det är bra att ta ett lån, t ex ett SMSlån eller annat litet dyrt lån, trots att dessa lån anses onödigt dyra och dåliga för ekonomin.

De som är mer seriösa skriver om riskerna med SMSlån och med att låna pengar över huvudtaget, att man måste ha en god ekonomi och möjlighet att återbetala lånet och skriver om alternativ till att låna som kanske är bättre osv. Detta är dock inte så vanligt, speciellt inte på mindre sidor vars huvudmål är att locka dig att låna.

SMSlån är fantastiskt och jättebra när man inte har pengar? (Eller?)

Tyvärr kan du hitta allt för många sidor som skriver om hur bra det är med SMSlån och hur smidigt det är att kunna låna 4-5000 kr lite snabbt när det är tomt i plånboken. Varför vänta med att köpa något man vill ha när man kan köpa det direkt? Artiklar och texter av det här slaget som kommer med löjliga påstående och inte skriver något om riskerna eller kostnaderna eller hur onödigt det är att låna blir man väldigt trött på när man som vi försöker driva en seriös webbsida med relevant och ärlig information.

Så hittar du olika sidor som bara säger att SMSlån är fantastiska och den perfekta lösningen när du behöver snabba pengar - tänk till en gång extra då och kom ihåg att den som skrivit detta troligen inte bryr sig om dig och din ekonomi, han bryr sig bara om att tjäna pengar. Det finns inget som säger att du måste sluta använda informationssidor och jämförelsesidor om lån och kreditkort etc men man ska alltid ha en lite skeptisk inställning och vara försiktig med sin ekonomi.

Vi är också i samma bransch, men vi försöker vara ärliga

Visst har vi också som mål att i grunden tjäna pengar på vår webbsida men vi vill göra det på ett schysst sätt och vi vill inte försöka lura någon att låna som inte borde låna. Vi har inte bara de långivare i våra jämförelser som ger oss provision utan även andra som känns relevanta för en bra prisbild (exempelvis många stora banker som Nordea, Swedbank och Handelsbanken). Tanken vi har är att om man gör en sida som är så bra som möjlig för besökaren så blir det även en mer framgångsrik sida rent allmänt och det tjänar alla på.

Det finns alltid ett visst vinstintresse i såna här lägen och i slutändan hoppas vi givetvis att våra besökare ska hitta de lån etc som de letat efter och låna genom oss. Men det är ju inte speciellt annorlunda än alla banker och långivare (eller andra företag som erbjuder varor eller tjänster) som också så klart vill ha många nya kunder som lånar eller köper något. Det handlar inte om att man inte vill ha en bra vinst utan om att försöka nå den på ett så ärligt och rättvist sätt som möjligt. Tyvärr är det lite för många som tar genvägar.

Följ oss på Facebook