Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Samla dina lån och sänk dina utgifter

Små lån, kreditkortsskulder och avbetalningsköp med hög ränta kan bidra till stora utgifter varje månad. De flesta skulder av den här typen har hög ränta och blir dyra och om man har ett flertal olika krediter blir det totalt en stor summa som ska ut varje månad. Detta går dock att göra något åt genom att samla lånen till ett stort billigare lån.

Samla lån, vad innebär det?

Samla dina gamla dyra lån och spara pengar

Att samla sina lån är ett bra sätt att spara pengar varje månad. Det hela handlar i grund och botten om att sänka sina räntekostnader genom att kunna få en lägre ränta. Det gör du genom att ta ett stort privatlån med låg ränta för att betala av många olika mindre lån med hög ränta.

Viktigt för att kunna samla sina lån på ett bra sätt och faktiskt spara pengar är att du kan sänka din ränta. Det innebär att du måste lyckas få ett stort lån med låg ränta som täcker alla dina gamla dyra lån och krediter. Du tar sedan pengarna från det nya stora lånet och betalar av de gamla lånen helt. 

Du löser de lånen och slipper deras dyra räntor. Det du har kvar är ett stort lån som förhoppningsvis har en klart lägre ränta. Detta är bra av många skäl. Du sparar pengar på detta vis men det är dessutom också mycket smidigare, eftersom du bara behöver hålla reda på ett lån och en räkning. För den som har lite strulig ekonomi kan det vara guld värt.

Räkneexempel när du samlar lån

Som exempel kan vi säga att du har en kreditkortsskuld på 10 000 kr, ett privatlån på 25 000 kr och ett ytterligare dyrt privatlån på 15 000 kr. Totalt blir det 50 000 kr. Vi kan tänka oss att dessa skulder har en snittränta på runt 25 procent. Detta ger dig en månadskostnad på 1042 kr. 

Du ska då försöka hitta ett billigt privatlån hos en större långivare där du kan få en lägre ränta på lånet. Om du kan skaffa ett lån på 50 000 kr med en ränta på t ex 10 procent så blir det en ganska stor skillnad mot vad du betalade för de gamla dyra lånen. Om du löser alla gamla lån med pengarna från det nya lånet och sedan endast betalar 10 procent ränta per år så blir den nya räntekostnaden per månad endast 417 kr. 

Det är en besparing på hela 625 kr i månaden (givetvis blir det hela tiden lite mindre efter hand du betalar av på lånen men just då exemplet beräknades var det denna siffra). I procent är det imponerade då du har sparat in ungefär 60 procent av din räntekostnad.

Vad bör du tänka på när du samlar dina lån?

Börja med att kolla upp vilka dyra lån och krediter du har. Ta med kreditkortsskulder, avbetalningsköp, lån och krediter som du måste betala ränta på varje månad. Om du kan lösa alla dessa lån är det superbra men ibland kan man ha högre totala skulder än vad som är rimligt att låna i ett stort lån. Då får man helt enkelt välja ut de dyraste skulderna.

Ta de skulderna som har högst ränta om du inte tror dig kunna lösa alla. Det är viktigt att du löser lånen helt så att du är fri från dem och kan sluta oroa dig för dem. Att ha få lån är mycket enklare än att ha många och det är en vinst i sig, även om du inte sparar supermycket på räntekostnaden.

Det är alltid en bra idé att kolla upp villkoren för dina befintliga lån för att se så att det är fritt fram att lösa dem. Alla vanliga privatlån bör vara helt fria att lösa utan extra kostnad då man alltid kan göra extra inbetalningar fritt. Detsamma bör gälla för kreditkortsskulder och avbetalningsköp etc. Men ta ändå en titt samtidigt som du fastslår exakt hur stor den kvarvarande skulden är hos de olika långivarna.

Du måste givetvis veta hur mycket du har kvar på dina skulder för att kunna avgöra hur stort ditt nya lån ska vara. Du ska inte låna mer än nödvändigt. Låna bara det du behöver för att lösa de gamla lånen, så blir det inte onödigt dyrt eller riskabelt.

Även du har krav på dig

Glöm inte att du måste klara av att betala det nya lånet. Beräkna vad det kommer kosta dig varje månad och se till att detta belopp, inklusive amorteringen, passar in i din månadsbudget. Det är inte bra om du inte kan sköta dina betalningar eftersom det snabbt leder till extra utgifter i form av förseningsavgifter och dröjsmålsränta osv.

Tänk också på att det inte är säkert att du blir godkänd till ett samlingslån. Det är många långivare som erbjuder sådana lån idag och de är ofta lättare att få godkända av ett skäl - att du använder pengarna till något bra, som sänker dina månadskostnader och sparar pengar. Dock måste du trots allt klara en vanlig kreditprövning. Om du har betalningsanmärkningar, är utan inkomst eller har för dålig ekonomi kan du få problem.

Eftersom det är många som erbjuder dig att samla lån är det viktigt att hitta rätt. Du kan hitta långivare där du kan samla lånen hos en jämförelsesida som vår. Kolla också efter låneförmedlare där du kan skicka in en enda ansökan och få svar från många olika banker och långivare. Även här kan du kryssa i att du vill ha ett samlingslån.

Följ oss på Facebook