Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sänk bolåneräntan med en jämförelsetjänst

Ett stabilt och bra tips för att minska sina kostnader varje månad är att se över sitt bolån och att fixa en lägre bolåneränta. Att förhandla fram en lägre ränta, även en sänkning med bara 0,1-0,2 procent gör mycket på månadsräntan, speciellt på stora lån. Vanligen ringer man banken där man har sitt nuvarande bolån samt ett par konkurrenter för att se deras erbjudanden, men det finns kanske ett smidigare alternativ.

Man behöver faktiskt inte göra allt det här själv. Det finns nuförtiden alternativ som gör den här processen lite smidigare. Din nuvarande bank, där du har ditt bolån just nu, kanske du bör ringa och prata med personligen. För det smidigaste är nästan alltid om de bara kan ge dig en lite bättre ränterabatt direkt och att du slipper genomföra ett byte av bank.

Om du dock vill fiska runt lite hos andra banker och få ränteerbjudanden därifrån så finns det lite alternativ, vilket vi ska gå igenom längre ner. Men först ska vi prata om hur man på ett bra sätt kan förhandla ner sin boränta, eller byta bort en onödigt dyr bank mot något bättre.

Vad som krävs för att pruta ner sin ränta

Jämför bolån med en låneförmedlare

När man vill förhandla med sin bank om räntan bör man ha lite “ammunition” redo för förhandlingen. Något att komma med för att pressa dem lite. Till viss del kan det säkert funka att bara fråga rakt av och säga “att ni får allt ge mig en konkurrensmässig ränta, annars…”, men det kan behövas mer än så.

Du kan med fördel fundera igenom vad som är bra med din ekonomi - låg skuldsättning, hög lön, högt sparande, stora sparbelopp eller annat som gör dig till en bra kund som de inte vill mista. Men hotet om att byta bank är ändå också ett av de starkaste argumenten för att du bör få bättre ränta.

Banken vill inte förlora dig som kund och den fina regelbundna inkomst som du inbringar, så de kommer förmodligen att vara ganska medgörliga. Men det är klart enklare att “hota” med att byta bank om du faktiskt har kollat upp några andra banker på riktigt och fått besked från dem om vilken ränta de kan erbjuda.

T ex om du nu har 1,4 % och en av de nya bankerna som du kontaktar säger att de kan erbjuda 1,2 % så har du ju här något konkret att presentera för din bank. Om ni inte matchar den räntan som andra banken erbjuder så kommer jag byta till dem. Det är klart mer konkret om du har ett faktiskt erbjudande och åtminstone verkar redo att trycka på “byt-knappen”. Då kan man skrämma dem till att ge med sig och matcha räntan.

Fler tips på hur du kan hantera din kontakt med banken gällande lägre ränta på bolånet kan du se i vår artikel med tips vid förhandling om bolån.

Låneförmedlare för bolån?

Det har säkert inte undgått någon att det finns låneförmedlare där man kan ansöka om ett vanligt privatlån och smidigt kunna jämföra erbjudanden från många olika långivare. Det funkar helt enkelt så att man skickar in en ansökan, som sedan skickas ut till många långivare som samarbetar med förmedlaren och så får man offerter från alla dem som kan tänka sig att låna ut.

Det är smidigt att jämföra lånen eftersom man kan se alla offerter och vilka räntor som erbjuds och så kan man välja det lån som har lägst ränta och som känns bäst. Denna tjänst är gratis men erbjuds framför allt för privatlån. Det kan dock även gå att använda en liknande tjänst för bolån. Ett exempel är tjänsten från Zensum.

Mindre vanligt att förmedla bolån men fortfarande en möjlighet

Att använda en låneförmedlare för bolån funkar ungefär likadant. Det finns ett par skillnader som är värda att nämna dock.

För det första så kan man endast få hjälp med att konkurrensutsätta sitt befintliga bolån och kanske hitta ett billigare lån. Det går alltså inte att använda denna typ av tjänst när man ska skaffa ett nytt lån, t ex när man ska köpa hus. Skälet till detta är att man då måste fixa lånelöfte och få ekonomin godkänd på ett annat vis, samt att man inte har sin säkerhet (bostaden) redo.

Det andra som skiljer är att man inte bara gör allt digitalt. I de flesta fall får man här prata med en bolånehandläggare eller liknande person som hjälper till att gå igenom ens ekonomi, behov och annat som kan vara viktigt. Denna person kan sedan sammanställa det som behövs och göra en koll med de banker som låneförmedlaren samarbetar med.

Med lite tur återkommer handläggaren sedan med några alternativa banker som har lägre ränta än man har idag. På så vis får man veta vilka alternativ man har och vilka räntor som konkurrenterna till den nuvarande banken kan erbjuda. Dessa konkreta erbjudanden kan man ta med sig till banken när man ska förhandla om räntan på det nuvarande lånet.

Man kan givetvis också välja att helt enkelt byta bank. Antingen direkt, för att man är sugen på att prova något nytt, eller som ett senare steg om det skulle vara så att banken av något skäl inte vill eller kan sänka sin ränta tillräckligt mycket för att man ska vara nöjd. Om de inte kan matcha bättre erbjudanden så vill man kanske gå vidare till någon mer flexibel långivare.

Följ oss på Facebook