Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Undvik lånbluffarna genom sunt förnuft

Det är väldigt vanligt med olika typer av lånbluffar och vanligast verkar det vara med fejklångivare som utger sig för att kunna erbjuda dig ett större lån till låg ränta och bra villkor. Såna här falska långivare brukar ofta kommunicera sina erbjudanden via antingen epost (spam) eller kommentarsfält på olika webbsidor och liknande. I detta inlägg ska jag gå igenom hur man ser att det är en bluff.

De falska långivarna kör ett bedrägeri som liknar ett Nigeriabrev. Tanken är att de lockar in folk som behöver ett lån genom att erbjuda bra villkor och ränta och när de väl har inlett en kontakt så får de dig att tro att du ska få låna. Dock får du istället meddelanden om att du måste betala olika avgifter innan du kan få ditt lån eller så tar de alla dina personuppgifter och / eller kortinformation för att utnyttja dig och ta dina pengar.

Tyvärr är det troligen ofta de mest desperata som tar chansen med en sån här långivare trots att de kanske är lite misstänksamma. När man inte kan få hjälp någon annanstans kanske man är villig att chansa lite mer eller så är man i så stort behov av hjälp att man inte riktigt kan se tecknen på att det är något som är fel. Det gör att de som redan tidigare har ekonomiska problem kan hamna i ett ännu värre läge om någon dessutom stjäl deras pengar.

Om du är uppmärksam kan du ofta enkelt se vem som är en bedragare

Egentligen är det ofta ganska enkelt att se att det är något fel med ett lånerbjudande. Den här typen av bedragare har ganska många kännetecken som man kan upptäcka genom att bara granska avsändaren lite närmare. Jag tänkte nedan ta och visa exempel på några meddelande från falska långivare och sen förklara vad som visar på att det är en massa skitsnack.

Exempel på två olikameddelande från en bedragare:

”God dag alla på denna webbplats, jag är Kerste Segorp från Göteborg, jag är här för att vittna om en Gud sände långivare som hjälper mig att få mina lån, var mitt enda barn sjuka och behövde ordentlig medicinsk kontroll upp, jag kontaktade flera långivare och jag aldrig fick mina lån, tills jag kontakta fru Freddie Willard, hon hjälper mig med ett lån på 300,000SEK och efter det, jag inrätta en småskalig verksamhet och jag lever lyckligt med min familj, kontakta henne på .
Vänligen kontakta denna mail om du behöver någon form av lån på hälsningar och stort tack till henne
Kerste Segorp”


Nästa exempel:

”Behöver du finansiering? Vi är företags långivare; vi ger ut lån till mycket ärlig
  och tillförlitliga personalities.The Erbjudandet varierar från $ 5,000.00 Min. till $ 50,000,000.00 @ 2% ränta per år från 1-25 år som lånetiden. Få det bästa för din
  familj och äger ett drömhem lika bra med vår allmänna lån scheme.contact Email:


Om intresserad, lämna följande:

  namn:
Belopp som krävs:
Lånets löptid:
Telefonnummer:
land:
kön:
Syftet med lånet:
Yrke:”

Det är många saker som inte känns rätt med dessa meddelanden och för den som bara tänker efter en gång extra och använder sin logik är det nog egentligen inte så svårt att inse att detta är en bluff. Jag ska gå igenom ett antal olika saker som visar på att det är en falsk långivare som vill åt dina pengar.

1. Skrivet på dålig / konstig svenska eller på engelska

De flesta meddelanden av det här slaget är från början skrivna på engelska eftersom bedragaren ofta finns i ett annat land så som Nigeria. I flera fall har bedragaren använt Google Translate för att översätta sin text till svenska för att försöka lura dig ytterligare. Dock är den svenska översättningen sällan speciellt bra och när man läser blir det konstig svenska med många meningsbyggnadsfel.

Om det känns konstigt och styltigt och formuleringarna är konstiga så är det troligen ett bra tecken på att något är fel. Detsamma gäller givetvis om meddelandet är skrivet på engelska.

2. Konstiga / överdrivna lånevillkor och ränta

Ofta erbjuds du väldigt bra villkor när de falska långivarna vill komma åt dig. Detta är uppenbarligen för att locka in så många som möjligt. Du kan få en väldigt låg ränta på exempelvis 2 % på ditt lån, vilket är en ränta som du aldrig skulle kunna få hos en riktig långivare förutom på ett bolån, vilket detta inte skulle vara frågan om.

Du kan även låna galet stora summor i många fall. T ex erbjuds du att låna upp till 50 miljoner dollar i det sista exemplet. Det är ca 420 miljoner svenska kronor. Det är väl en väldigt uppenbart överdriven summa att låna och det förstår nog de flesta är väldigt konstigt. Slutligen erbjuds ofta även en ovanligt lång löptid. Max för privatlån i Sverige brukar vara 15 år men här kan du t ex tydligen kunna låna upp till 25 år. Bra skäl till att tvivla på att denna långivare är äkta.

3. Deras kontaktinfo är en mailadress

Ifall den så kallade långivaren har en mailadress som är från t ex Hotmail eller Gmail, vilka är gratis mailkonton, så är det något fel. Riktiga banker och långivare har inte dessa typer av mailadresser utan skulle troligen hänvisa dig till sina webbsidor snarare än att be dig att maila. Dessa mailadresser är bara till för att samla in folk som bedragarna kan lura på pengar.

4. Sättet att kontakta dig

Riktiga långivare skulle inte maila dig med ett lånerbjudande över huvudtaget, så detta är ett bra första tecken på att något är fel. Ingen långivare skickar ut ett meddelande till din mail på det viset eller skriver en kommentar i ett kommentarsfält för att ragga kunder på det viset. Alla meddelande som kommer på det här viset är med största säkerhet från bedragare.

5. Överdrivna rekommendationer

Det har blivit allt vanligare med falska ”rekommendationer” där någon uppger att hen har fått låna en massa pengar, vilket räddade deras liv från en massa hemskheter. Vanligtvis är dessa rekommendationer väldigt överdrivna och skrivna på dåligt översatt svenska. Det är vanligt att det pratas om gud (troligen eftersom det är vanligare med denna typ av prat på engelska och i mer religiösa länder) och det pratas även om hur fantastisk denna långivare / person som har hjälpt till med den ekonomiska krisen. Du kan ofta snabbt se att en rekommendation är falsk om du bara ser på den lite kritiskt. Lita inte på sådant som skrivs i kommentarsfält på webbsidor.

Hur ska man då göra om man får ett falskt erbjudande om lån?

Du behöver inte göra ett dugg. Om du har fått ett sådant mail till din epost så kan du helt enkelt slänga det i skräpposten där det här hemma eller radera det helt. Det är ingen idé att kontakta dem alls och ställa frågor eller liknande då de kommer säga vad som helst för att lura dig.

Ifall du har fått ett erbjudande eller hittat en långivare som du känner dig osäker på bör du alltid försöka kolla upp dem innan du gör något. Du kan ofta komma långt med att bara söka på namnet på långivaren i Google. Om du googlar på en riktig bank som t ex SEB eller Nordea så får du upp många riktiga sökresultat och deras webbsida etc.

Söker du istället på en falsk långivare så får du troligen bara upp en massa webbsidor av väldigt blandat slag där bedragarna har lagt in samma eller liknande meddelande som det du har fått. Ofta ligger dessa meddelanden i kommentarsfält på webbsidor av olika slag där man har lite sämre spamskydd och inte lyckats hindra dem från att publiceras.

Viktigt är att du alltid är kritisk när du får något sådant här erbjudande eller egentligen alla gånger som du ska lämna ut några personliga uppgifter eller när det rör pengar över huvudtaget. Du bör alltid vara försiktig och granska den företag som säger sig ligga bakom den tjänst du vill utnyttja. Kolla upp dem via Google och se om det finns mer information, betyg, kommentarer och annat som kan hjälpa dig att ta ett bra beslut.

Ifall du inte känner dig säker på att det är en riktig långivare / företag ska du helt enkelt inte kontakta dem eller ha något med dem att göra alls. Det räcker med att du är tveksam för att det ska vara skäl nog att hålla sig borta. En riktig bank eller långivare ska vara så pass pålitlig och tydlig att du inte har några tvivel.

Visst kan det ibland kännas svårt och att du är desperat att låna pengar för att fixa din ekonomi men du får inte låta detta förstöra ditt omdöme. Det är logiskt att du vill hitta en lösning på dina ekonomiska problem men det hjälper inte att bli oförsiktig och chansa vilt. Då blir det istället så att du råkar ut för en bedragare som bara tar dina pengar och gör din situation ännu värre.

Följ oss på Facebook